Benfica u korupcijskom skandalu? Prijeti joj velika kazna

Foto: EPA

PORTUGALSKO pravosuđe podnijelo je tužbu protiv Benfice i njezinih bivših čelnika za korupcijska djela počinjena između 2016. i 2019. godine s ciljem namještanja utakmica, prenose portugalski mediji.

Ured javnog tužitelja podigao je optužnice protiv bivšeg predsjednika kluba Luisa Filipea Vieire i njegovog bivšeg pravnog savjetnika Paula Goncalvesa, kao i bivših direktora Vitorije de Setúbal, za navodna kaznena djela korupcije i poreznu prevaru.

Stigle su optužbe

Benfica je optužena za aktivnu korupciju u vezi s kaznenim djelom neprimjerenog nuđenja prednosti te za poreznu prevaru. Vitoria de Setubal optužena je za pasivnu korupciju u vezi s kaznenim djelom neopravdanog primanja prednosti i teške porezne prevare.

Prema optužnici, Vieira, koji je vodio klub čak 18 godina, sve do privođenja u srpnju 2021. godine, u sklopu drugog slučaja koji se odnosi na prevaru dogovorio je transfere igrača s Vitorijom kako bi se financijski pogodovalo klubu iz Setubala. Zauzvrat je Vitorija pustila Benfici dvije ligaške utakmice. Benfica je navodno platila 1.3 milijuna eura Vitoriji kroz kupoprodajne ugovore i posudbe igrača.

Odvjetnik Paulo Goncalves opovrgnuo je optužbe državnog odvjetništva ocijenivši ih "nadrealnim" i bez "pravne osnove".

"Ova optužba je nadrealna i temelji se na teoriji lišenoj činjenične i pravne osnove. Zapravo, nijedan od tamo opisanih postupaka ne predstavlja nikakvo kazneno djelo, a još manje kazneno djelo korupcije", reagirao je Goncalves u priopćenju poslanom novinskoj agenciji Lusa.

Klub reagirao

"Ni u jednom trenutku nisam prekoračio funkcije i upute koje su mi tada povjerene," izjavio je odvjetnik koji je pružao pravne savjete Benfici između 2007. i 2018. rekavši da se uvijek vodio "lojalnošću, predanošću i usklađenošću sa zakonom u tom razdoblju".

Tužiteljstvo je zatražilo da se u slučaju osude Vieiri zabrani obavljanje bilo koje sportske funkcije na pet godina te da se Benficu isključi iz sportskih natjecanja.

Iz kluba su poručili da se sumnje odnose na djela koja se pripisuju njenom bivšem predsjedniku i bivšem savjetniku. "Benfica će se braniti, bez oklijevanja, od svih neutemeljenih optužbi", naveo je klub.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.