Bila je na samrti nakon što joj je bivši dečko pucao u oko. Sad je hit POI-ja

KAO što je to uobičajeno, odmah nakon završetka Olimpijskih, održat će se i Paraolimpijske igre, a jedna od najupečatljivijih i najdramatičnijih životnih priča od svih sportaša i sportašica koje će nastupiti na POI-ju je ona američke streličarke Tracy Otto. Otto je ostala invalid nakon što je prije pet godina preživjela brutalan napad bivšeg dečka. 

Tracy je prije nekoliko mjeseci ručala kad je dobila informaciju da će predstavljati američki tim u streličarstvu. Nastupat će u mješovitim timovima s partnerom Jasonom Tabanskyjem i u kvalifikacijama za pojedinačno natjecanje.

''Kad mi je dečko Ricky Riessle rekao da sam upala u reprezentaciju, nisam mogla vjerovati. U ustima sam imala zalogaj i tako sam jela i plakala. To je tako kul. Od samrtne postelje do Paraolimpijskih igara. Kakvo ludo putovanje", rekla je Otto za BBC.

Od samrtne postelje do Paraolimpijskih igara

Da, od samrtne postelje do Paraolimpijskih igara. Tracy Otto nimalo ne pretjeruje kad tako kaže jer je zaista prije pet godina bila na korak do smrti. Tracy je u rujnu 2019. prekinula sa svojim dotadašnjim partnerom jer više nije mogla trpjeti njegove nasilne ispade i premlaćivanja.

Ključni trenutak za odluku o prekidu dogodio se nakon što je Otto bila pretučena u domu koji je dijelila s tadašnjim dečkom. 

"Upoznali smo se 26. rujna 2019. i otišli smo na nekoliko spojeva. S bivšim sam prekinula. Izbacila sam ga, rekla mu da ode iz stana i promijenila sam sve brave. Te noći 24. listopada Ricky i ja smo bili na spoju, a kad smo se vratili kući, otišli smo spavati.

Odjednom, čula sam užasnu buku i svjetlo svjetiljke na svom licu. Ništa mi nije bilo jasno. Bila sam sasvim zbunjena. Tada sam shvatila da je to moj bivši", priča Amerikanka i nastavlja:

''Kupio je zračni pištolj ogromne snage, nešto najbliže pravom vatrenom oružju, a sa sobom je ponio nož i lisice. Provalio je, probudio nas i urlajući nas je natjerao da ustanemo iz kreveta.''

Noć užasa

Bivši partner Tracy Otto u pomahnitalom bijesu je rekao da će ih pobiti, a ako ne ubije potom i sebe, da će pozvati policiju. Najprije je Tracy udario u glavu nekoliko puta, a onda Rickyju pucao u lice i dvaput ga ubo nožem u leđa, zbog čega je ovaj doživio kolaps pluća. Zatim je pucao u Tracy, kroz njeno lijevo oko, ubo je nožem u vrat te nakon toga seksualno napastovao. 

Odmah nakon što je napravio to što je napravio, nazvao je policiju. Predstavio se i rekao adresu. Najprije je Tracy nazivao svojom djevojkom, a onda je ipak priznao policiji da su prekinuli. "Upravo sam ubio svoju djevojku i njenog novog dečka", rekao je policiji, koja je odmah stigla na mjesto zločina i odvela ga. 

Tracy je ostala živa, a postala teški invalid 

U siječnju 2023. napadač je priznao krivnju po dvije točke optužnice za provalu s napadom, dvije točke za pokušaj ubojstva prvog stupnja, jednu točku za seksualno zlostavljanje i dvije točke za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Ricky se oporavio od ozljeda, ali Tracy je ozbiljno stradala. Nakon napada ostala je paralizirana od prsa prema dolje s ograničenom upotrebom ruku i šaka, a izgubila je i lijevo oko. Također se više ne može znojiti ili pravilno regulirati tjelesnu temperaturu. Napad je zauvijek promijenio njen život. Gotovo pet godina kasnije ona još uvijek uči kako funkcionira njezino tijelo.

"To je više od same paralize i invalidskih kolica koja vidite izvana, puno se toga događa iznutra što više ne funkcionira. Moja je dijafragma također paralizirana, moje tijelo više ne regulira svoju temperaturu. Ne mogu regulirati tjelesnu toplinu, a to znači da se više ne mogu znojiti", priča i dodaje:

''Dakle, ako sjedim na suncu, kao što to radim dok pucam, moje tijelo i moja unutarnja temperatura postaju nevjerojatno visoki. Tako da moramo učiniti sve što možemo kako bismo bili sigurni da se ne pregrijem i ne doživim toplinski udar. Uz to, kako moj mozak ne komunicira s ostatkom tijela, dođe li do neke ozljede, to ne mogu osjetiti.''

Od modela do paraolimpijke

Tracy Otto je prije napada imala ambicije biti model. Preko noći se sve promijenilo. Tako je u ožujku 2021. iz čiste znatiželje odlučila probati baviti se sportom o kojem do tada nije imala pojma. 

"Bila sam u autu s Rickyjem i razmišljala o tome kako imam puno slobodnog vremena. Nisam više mogla obavljati klasične poslove i samo sam rekla: 'Zašto ne streličarstvo?' Ricky me zbunjeno pogledao i rekao mi je da mi ruke ne funkcioniraju.''

Otto pak nije odustajala. Istraživala je što se sve može napraviti i shvatila je da postoji prilagodljiv tečaj streličarstva, a zbog svog invaliditeta, Otto mora pucati s posebno dizajniranim pojasom.

Ustima ispaljuje strijele

Prije je ispuštala strijele s desnog ramena, ali sada koristi usta kako bi ispalila strijelu. Već prvim hicem je pogodila u sredinu mete i tada se zarazila. Pojavile su se ambicije i odlučila je pokušati izboriti Paraolimpijske igre. 

Krenula je na turneju po SAD-u sudjelujući na kvalifikacijskim turnirima. Rezultat koji je trebala za plasman u Pariz je bio 520 bodova od maksimalnih 720. Cilj je ispunila prošlog ljeta i tako je ispunila olimpijsku normu. Ispunila je svoj san. 

"Moj život je sada puno bolji, puno šareniji i s više ljubavi i smijeha nego što je bio prije", rekla je Tracy Otto, koja je zaista, baš kako je rekla, sa samrtne postelje završila na Paraolimpijskim igrama. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.