Bilić: Naše šanse nisu teoretske, blizu smo drugog mjesta!

"ZNAČI li činjenica da ste tako brzo mijenjali igrače i taktiku zapravo da ste pogriješili u prvotnom odabiru", dobro je pitanje ukrajinskog kolege dočekalo Slavena Bilića.

"Nismo minenjali brzo, već na poluvremenu! Samo sam htio reagirari na njihovu veću kompaktnost, tražio sam blok u sredini. Od početka priprema pričali smo o dvije varijant koje smo uvježbavali, a odlučili smo se za jednu od njih. Takva je bila naša procjena. Naša reakcija bila je pravovremena. Vi ioak komentirate nakon utakmice, a kao što ste mogli vidjeti, Hrvatska je dominirala u drugom poluvremenu, Po tom tumačenju, vaša teza stoji.",analizirao je izbornik, priznajući da je Hrvatska bila puno opasnija s Modrićem na boku, i paru defenzivnih veznjaka, Ogijem i Lekom.

 "Čestitao bih igračima na velikoj nogometnoj partiji, kako našima, tako i gostima te veličanstvenoj publici. S bodom smo nezadovoljni, nismo rezultatski napravili ono što smo htjeli, ali čestitam mojim igračima na sjajnom drugom poluvremenu. Napravili smo sve i protiv velikog protivnika stvorili puno prilika, neke smo promašili zbog manjka koncentracije, neke je Pjatov sjajno skinuo, a u nekima nam je nedostajalo par centimetara sreće,"

Bilić je odmah podvukao da je njegova momčad pokazala dva lica, ali nije želio umanjiti zasluge protivnika za naše loše prvo poluvrijeme.

"Ukrajinci su bili hitriji, opasniji i konkretniji u prvom dijelu, iako smo mi poveli. Već oko 15. minute već smo na klupi razmišljali što napraviti, iako smo imali prednost, nismo bili zadovoljni s odvijanjem stvari na terenu. Na poluvremenu smo izvršili ključne izmjene, za neke su one možda bile nelogične, ali morali smo skrpati rupu u sredini. S Lekom i Vukojevićem dobili smo motoriku, balans, agresiju i kompaktnost. U drugom dijelu preokrenuli smo situaciju. Primili smo zaista naivan pogodak, ali smo se opet vratili i stvorili idovoljno prilika da dobijemo utakmicu."

Nameće se pitanje, brine li izbornika situacija u kojoj se nalazimo? Nitko ne želi reći na glas, ali Ukrajina je s bodom dobila puno više od nas i njihov je pogled na nastava kvalifikacija dosta optimističniji...

"Ne brine nas, jer su oni u boljoj situaciji zato što igraju s Englezima kući, za razliku od nas. A to i nije baš mala prednost. U velikoj smo igri kao i Bjelorusija i Ukrajina. Naše šanse nisu teoretske, ne ovisimo o drugima i kada se kompletiramo nastavit ćemo s radom. Ako ponovimo ovakve igre i budemo imali dozu sreće, blizu smo drugog mjesta. Prvo mjesto teoretski je i dalje u igri, ali ono je realno nedohvatljivo."

Što je razlog za slabu reakciju u prvom poluvremenu?

"Bili su svježiji, protivniku želim dati kredit. Mi smo djelovali tromo, sporo i bez agresije. Nismo uspjeli kontrolirati igru već su to oni napravili umjesto nas. Bolje su stajali na terenu koristeći našu preveliku širinu. Bolje su kontrolirali loptu uz dosta brzih pasova."

Spomenuo je Bilić i Bjelorusiju koja je pobjedom nad Andorom zasjela na treće mjesto, ali kao i Ukrajina ima utakmicu manje od nas. U borbi za drugo mjesto koje vodi u dokvalifikacije dobili smo još jednog opasnog protivnika, No, to se dalo i očekivati.

D.R.
Foto: Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.