Bilić: Ova anegdota najbolje opisuje zašto je Modrić među najboljima na svijetu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

BIVŠI izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić (55) dao je velik intervju za Sofascore, u kojem je, između ostalog, pričao o šansama Hrvatske na predstojećem Euru u Njemačkoj te o radu s Lukom Modrićem. Bilić je trenutno trener saudijskog Al-Fateha, s kojim ga ugovor veže do ljeta sljedeće godine.

Cijeli intervju s Bilićem na engleskom jeziku možete pogledati na YouTube stranici Sofascorea, a istaknut je zanimljiv podatak da je Bilić kao igrač bio četvrti najbolje ocijenjeni igrač Eura 1996., kada je Hrvatska eliminirana u četvrtfinalu porazom od Njemačke. Dvije godine kasnije okitio se brončanom medaljom na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, za što se mislilo da se nikad neće ponoviti sve dok generacija Luke Modrića taj rezultat nije i premašila 2018. te ponovno potvrdila 2022. godine u Kataru.

"Naši igrači znaju kako igrati turnire"

Na pitanje ima li Hrvatska kapacitet za top rezultat na Euru, odgovorio je: "Dokazali smo da možemo. Treba biti iskren i reći da Hrvatska nikad neće biti među glavnim favoritima, ali to je i dobro jer nemaš pritisak na leđima. Naši igrači znaju kako igrati turnire i to je nešto što ne možeš kupiti."

Bilić je reprezentaciju usporedio s Modrićevim klubom: "Hrvatska me podsjeća na Real Madrid. Ne mislim na taktiku i način na koji igraju. Ali čak i kada gube, užitak ih je gledati jer nikad ne izgledaju kao da su u nevolji. Nema panike! Znaju da su već bili u takvim situacijama, znaju da će se vratiti i čekaju svoje prilike. Imaju stabilnost bez obzira što se događa u utakmici."

"Modrić igra zadnji Euro? S Lukom se nikad ne zna"

Bilić je bio izbornik 2008. godine, kada je Modrić igrao svoje prvo Europsko prvenstvo, a sada će, 15 godina kasnije, vjerojatno odigrati svoje zadnje. Međutim, Bilić nije uvjeren u takav scenarij. "Ne bih se baš kladio, nikad ne znate s Lukom", započeo je Bilić sa smiješkom i nastavio s prisjećanjem što je rekao tada 23-godišnjem Modriću uoči njegove prve utakmice na Euru:

"Bilo je to u Beču uoči otvaranja protiv Austrije. U to vrijeme su Xavi i Iniesta bili referentne točke za vrhunske veznjake. Rekao sam mu: 'Ne mislim da si ti bolji od njih, ali na njihovoj si razini, oni sigurno nisu bolji od tebe.' I na toj je utakmici zabio već u četvrtoj minuti iz kaznenog udarca."

Ta 2008. godina hrvatskim navijačima, ali i Biliću, još uvijek ostavlja gorak okus zbog tragičnog četvrtfinala protiv Turske: ‘"Ta utakmica se nije analizirala cijela, nego samo tih posljednjih nekoliko trenutaka i jedanaesterci. Ali sjećam se da je Modrić odigrao sjajnu utakmicu i prava je šteta što je bio na poraženoj strani."

"Modrića izdvajaju strast i karakter"

Bilić je upitan zašto je Modrić u međuvremenu postao jedan od najboljih igrača svijeta, a za njega nema dvojbe da se radi o strasti i karakteru prije svega. Otkrio je i nedavnu anegdotu: "Imam jednog igrača ovdje u Saudijskoj Arabiji, armenski reprezentativac Lucas Zelarayán. Hrvatska je bila u istoj skupini s Armenijom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. I nakon što smo izgubili od Walesa i Turske, više nismo ovisili sami o sebi i trebala nam je pomoć Armenije, da ne izgubi od Walesa.

Luka me nazvao uoči tih utakmica i kaže mi: 'Šefe, možete li reći Lucasu da da sve od sebe protiv Walesa?’ Možete li zamisliti njegovu motivaciju da čak i tada, uz sve klupske obaveze, nađe prostora u svojoj glavi, razmišlja o Hrvatskoj i nazove nekoga da zamoli nešto svog igrača. On je potpuno unutra! I to je nešto što ne nalaziš ovih dana."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.