Bilić za SP ponovo mora zabiti Ukrajini: "Utakmica iz ´97. nije važnija od ove!"

NAKON deset dana boravka u Rovinju, za koji svi imaju samo riječi hvale, reprezentacija je krenula prema Zagrebu. Pripreme su odrađene prema planu, Bilić je ovaj put imao nešto više sreće sa zdravljem svojih odabranika, ozlijedio se (samo) Danijel Subašić pa je izbornik spokojno radio na taktičkim varijantama za Ukrajinu.

Kada mu spomenete čuvene opcije o kojima se ovih dana u Rovinju najviše pisalo, Biliću se digne kosa na glavi. Zapravo, ne trpi da ih se naziva nedoumicama.

"Ne znam smatrate li da sam glup, jer toliko sam puta ponovio da to nisu nikakve dileme. Kvaliteta naših igrača daje nam mogućnost da u istom sistemu vršimo male promjene. Imamo više kvalitetnih opcija, a dvije smo uvježbavali", odgovorio je izbornik na silne upite čiji je cilj bio zajednički - izvući iz izbornika imena prve jedanaestorice.

Jasno je da se radi o poziciji Luke Modrića, kojeg izbornik u jednoj od opcija vidi na boku, dok je u drugoj varijanti, naš plemeniti veznjak u sredini s Ivanom Jurićem, a lijevi prednji bok preuzima Ivan Rakitić, umjesto nespremnog Kranjčara.

"Neću vam reći sastav, objavit ću ga kada to i treba napraviti, dva sata prije utakmice. Mi sastav znamo, igrači ga mogu osjetiti. I to poštujte. Ne držimo sastav u nekoj crnoj kutiji, već sam spomenuo kako to rade neki drugi izbornici i treneri, čije se namjere ne znaju dok utakmica ne krene."

"Spremi smo, sve smo odradili upravo onako kako smo htjeli. Maksimalno smo spremni, motivirani, napaljeni i puni samopouzdanja, ali s druge strane, respektiramo protivnika. Svi smo u optimalnom stanju, Robi je fit, Kalinić također, iako nije išao u neke ekstremne situacije na treningu."

Kakvu Ukrajinu izbornik očekuje, s obzirom na ozljedu Alijeva?

"Igrači i tisak upozoravaju na dvije-tri njihove opcije. Jedna je svakako ta da zaigraju s tri špice, Voronjinom, Ševom i Milevskim. Ševa i Voronjin mogu biti naprijed, a Milevsi na mjestu polušpice, kao što Ševa može odigrati špicu, a dvojac stajati iza njega. To je moguće, no osobno na vjerujem da će tako zaigrati. Dalo bi im veliku moć u napadu, ali s druge strane, to nama ostavlja veliki prostor."

Za očekivati je da će Ukrajinci prije zaigrati s jednom špicom, Voronjinom, dok će uz Mievskog u veznom redu mjesta popunjavati ekipa s Wembleyja, Šljusov, Valjajev (igrači Metalista). Mihajličenko na raspolaganju ima i Kaliničenka, Nazareka...

Da nam je Pedersena, umjesto Haugea...

Ukrajina je naš dobro poznat protivnik iz kvalifikacija. Uspomene skladišti i izbornik Slaven Bilić, koji je u listopadu 1997. godine, u dokvalifikacijama za francuski SP, pogotkom sudjelovao u jednoj od važnijih pobjeda otkako je nezavisnog hrvatskog nogometa. Bilić i Vlaović udarili su temelje plasmana na SP, Bokšić je u kišovitom Kijevu završio posao, nakon vodstva Ukrajine (Ševčenko) i poništenog pogotka (sudac Pedersen),  Izbornik svoju rolu, ovaj put na klupi, mora ponoviti u subotu. Opet protiv Ukrajinaca.

"Ta utakmica iz 1997. ne može biti važnija od ove sutra, iako nam niti pobjeda ne znači plasman na SP. Ako izgubimo, naše šanse su male! Treba pobijediti sve do kraja, uključujući i Engleze na Wembleyju. S pobjedom smo daleko od plasmana, ali smo bliže. Što se tiče 1997. godine, bio je to play off, nije poslije bilo vađenja u Kazahstanu... Grupa je takva, nema boljeg primjera od kvalifikacija za Euro, gdje smo već nakon Tel Aviva pisali da je gotovo, a rat se vodio do samog kraja. Tako će biti i sada, ali naviknuti smo na pritisak i s njim se dobro nosimo. Nikada se nismo lako kvalificirali na veliko natjecanje, osim u Englesku 1996, godine gdje su se stvari poklopile da je bilo pitanje samo hoćemo li biti prvi ili drugi u grupi."

Robi Kovač: Očekujem jednu ukrajinsku špicu

Tradicionalno, kapetan je stao uz izbornika na posljednjoj presici uoči utakmice.

"Brat je bio sjajan kapetan i veliki igrač. Uvijek je teško zamijeniti takvog igrača, ali dat ću sve od sebe da nastavim ono što je brat započeo."

"U nama je velika želja uoči ove utakmice, nakon ovoliko priprema jedva čekamo da istrčimo na Maksimir. Dobro smo radili, puni smo samopouzdanja. Igrao sam protiv Voronjina, Ševčenka, tu su velike opasnosti po naš gol.  Ševi ne smiješ dati prostora, ako ga minutu ne paziš, taj rješava utakmice. Dobri su, ali mi smo kvalitetniji. Očekujemo da će ipak zaigrati s jednom špicom, ali spremni smo na sve", poručio je Robi koji se zaželio reprezentativne akcije.

Nije ga bilo otkako je  na Maksimiru razbio glavu Joe Coleu...

Foto: Cropix, Srećko Niketić

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.