Bivši dinamovac izdvojio neopjevanog junaka: Zaslužio je priliku u reprezentaciji

DINAMO je u 3. kolu Lige prvaka u Austriji pobijedio RB Salzburg 2:0, što mu je prva gostujuća pobjeda u najjačem europskom nogometnog natjecanju u posljednjih 26 godina, još od Ajaxa 1998. Za oba gola asistirao je Stefan Ristovski s desne strane, prvo u 49. minuti Sandru Kulenoviću, a u 84. Bruni Petkoviću, koji ga je zamijenio.

Zagrepčani su tako ostvarili drugi pozitivan rezultat u Ligi prvaka, uz domaći remi protiv Monaca, nakon stravičnog starta u Münchenu, gdje je u porazu 9:2 Dinamo postao momčad s najviše primljenih golova u jednoj utakmici u povijesti natjecanja.

Utakmicu u Salzburgu, ali i cijeli dosadašnji dio sezone hrvatskog prvaka, uključujući razlike nakon smjene trenera, u razgovoru za Index prokomentirao je bivši Dinamov igrač Ivica Vrdoljak, koji je modri dres nosio od 2007. do 2010. godine, nakon što je stigao iz ondašnjega gradskog rivala Zagreba, a prije nego što je nastavio i završio karijeru u Poljskoj.

Za hrvatsku reprezentaciju nikad nije zaigrao i zato se nada da se isto neće dogoditi dinamovcu koji igra na njegovoj poziciji defenzivnog veznjaka, a kojeg je posebno pohvalio za doprinos igri zagrebačkoga kluba, ne samo u sinoćnjoj utakmici.

Kako ste vidjeli sinoćnju pobjedu Dinama u Salzburgu?

Ne može se ne biti zadovoljan ni rezultatom ni igrom koja je dovela do njega. Bjelica je uoči utakmice rekao da ga bod ne zanima, tako je napravio plan i pripremu za utakmicu, a igrači su sve odradili. Ugodno me iznenadilo to što Dinamo nije imao slabu točku na terenu, nitko nije podbacio, svi su bili na odličnom nivou.

Na početku smo vidjeli pokušaje Red Bullova presinga, ali nisu stvorili nikakvu stopostotnu priliku, niti ičim pokazali da će utakmica ići u drugom smjeru. Kad su naši dečki sve posložili, pokazali su se njihovo iskustvo i kvaliteta.

Nema nikakvih pitanja, nikakvih repova, sve je išlo u smjeru Dinamove pobjede, još od samopouzdanja koje su imali prije utakmice. Ne bih uopće govorio o tome je li Red Bullova momčad mlada, ne treba gledati je li protivnik bio slab. Dinamo je bio dobar, bio je pravi. U Istri nije bio pravi i takav je bio rezultat. Ovaj put je zasluženo dobio, uz igru kojom bi možda dobio i jačeg protivnika.

Marko Lukunic/PIXSELL

No, zbog te mladosti na ovu se utakmicu i gledalo kao na jednu u kojoj bi Dinamo trebao tražiti bodove.

Moguće da se zato gledalo kao na priliku, ekipu protiv koje Dinamo ima što tražiti i napuniti se samopouzdanjem, ali to je samo na papiru. Kad izađeš na teren, imaš 90 minuta da pokažeš da imaš svoj dan. Red Bull ima dobrih, mladih igrača, za koje ćemo sigurno čuti i kad budu igrali u jačim ligama, ali oni su tako odlučili i odabrali taj put.

Koga biste izdvojili u ovoj pobjedi?

Svakako treba izdvojiti Ristovskog i njegove dvije asistencije, Baturinu, o kojem ne treba trošiti riječi, ali i Josipa Mišića, koji je ušao u formu. Njega posebno gledam jer igra na mojoj poziciji, odigrao je fenomenalno, ne samo na ovoj utakmici.

Mislim da je malo podcijenjen - ne u Dinamu, nego u višim krugovima - i da je zaslužio barem u nekim prilikama biti pozvan u reprezentaciju i debitirati. Znamo kakva je gužva u veznoj liniji reprezentacije i da ona dobro gura i bez njega, ali mislim da je zaslužio i od mene ima sve pohvale.

Jesu li golovi više rezultat dobre Dinamove kombinatorike ili smušenosti Salzburgove obrane?

Ne bih rekao da je do smušenosti obrane. Ristovski je dignuo glavu, nije tražio centaršut, nego blago povratnom loptom pronašao oba svoja napadača. Više je do njega, nije napamet ubacivao, nego je dvaput lijepo odigrao i asistirao.

Što pokazuje ovaj Dinamo u odnosu na onaj koji je primio devet golova od Bayerna?

Ne bih to uspoređivao. Jakirović je napravio dosta dobrih stvari, imao je turbulentnu sezonu, a osvojio je duplu krunu i ušao u Ligu prvaka. Nema smisla uspoređivati s Bayernom, tamo nismo ni računali na bodove, a ako će gol-razlika odlučivati o 24. i 25. mjestu, odnosno nastavku natjecanja, onda smo stvarno pehisti.

Negativni rekord se dogodio, može se desiti, zna to svatko tko je igrao, i ne bih rekao da je to Jakirovićeva krivnja. Došao je Bjelica i ne treba se vraćati u prošlost, uzeo je četiri boda i gura dobro, ali prioritet mora biti prvenstvo jer Hajduk izgleda sve bolje. Treba obraniti titulu kako bi se dogodine opet mogli boriti za Ligu prvaka i novu potrebnu financijsku injekciju.

Marko Lukunic/PIXSELL

Dobro, ali očito je bilo promjena i u sastavu i u formaciji.

Svi vidimo da je Ademi dobio veću minutažu. Jučer je Dinamo igrao s tri stopera pa je upao Torrente, njih dvojica su uskočili u momčad. Aki se dobro uklopio, on je lider koji puno daje, ulazi u međuprostor, zna se pojaviti u svakoj zoni terena.

Kako komentirate Ogiwaru u ofenzivnijoj ulozi na lijevoj strani?

Njegova prednost sigurno je lijeva noga jer kad u formaciji 3-5-2 lijevo imaš ljevaka i kad očekuješ ubačaje s poludistance, ne mora se vraćati na desnu nogu. Bjelica najbolje zna zašto se odlučio za njega, možda zbog prikazanog na treninzima, sigurno je i analizirao Red Bull i vidio da bi mogao pomoći. U svakom slučaju, Bjelica nije pogriješio, Ogiwara nije podbacio.

Baturina i Sučić glavna su tema cijele sezone, sad već i u kontekstu reprezentacije.

Sva riječ o njima je suvišna, vidjeli smo što su napravili ove sezone i pokazuju iz utakmice u utakmicu da su zasluženo dobili poziv u reprezentaciju. Sučić je bio upitan prije godinu i pol dana dok je bio na posudbi u Zrinjskom, bilo je pitanje hoće li opet na posudbu, ali ostao je i postao standardni prvotimac. 

Čak je imao i ključnu ulogu u Varšavi u reprezentaciji, živi svoj san. Da mu je netko rekao da će u godinu i pol toliko napredovati, ne bi mu vjerovao. Ne pokazuje bljeskove, nego odlično igra u kontinuitetu. Martin je također ulovio kontinuitet i formu, izgleda baš moćno, spremno za najvišu razinu.

Kako ste vidjeli Bjeličinu odluku da se momčad povuče kad je ostala s igračem više, nakon isključenja domaćega golmana? 

Salzburg ima poletne mlade igrače i ako pokušavaš stiskati, a cijeli dan pada kiša, lopta može kliznuti i pobjeći, a imaš dobar rezultat i ne treba srljati. Odluka se pokazala odličnom jer su zabili drugi gol, i to iz polukontre.

Marko Lukunic/PIXSELL

Kako komentirate poraz Bayerna 4:1 u Barceloni, pogotovo kad znamo što je napravio Dinamu?

Barcelona izgleda dobro, a kad se tako jakim ekipama otvori, kad im uđeš u mlin, to se može dogoditi, kao što se dogodilo Dinamu u Münchenu. Nije to tako veliko iznenađenje. Trenutačno je Dinamo ispred Bayerna, a vidjet ćemo gdje će biti nakon svih utakmica.

Sljedeća Dinamova utakmica je protiv Slovana u gostima. Na papiru još jedna prilika za bodove?

Iskreno, ne bih o toj utakmici, uopće ne razmišljam o njoj, kao što sigurno ne razmišljaju ni Bjelica i dečki. Do tada su još dvije prvenstvene utakmice, a to je prioritet.

Već u nedjelju na Maksimir dolazi Osijek.

Osijek je uvijek neugodan, imaju dobrih igrača, ali mislim da nisu pravi i Dinamo mora dobiti. Neću reći laka tri boda, ali dečki su puni samopouzdanja, neće biti prevelikih problema.

Kako vidite Hajduk, koji Dinamu bježi četiri boda?

Hajduk izgleda dobro, sve bolje i bolje, bit će ozbiljan konkurent u ovoj sezoni. Za nešto više od mjesec dana je derbi na Poljudu, koji će dosta usmjeriti sezonu. Dinamo nema pravo na kiks i ne smije dopustiti da Hajduk ode na veću razliku. 

Fokus treba biti na HNL-u, bit će i europskih utakmica, ali po meni je najvažnije da se do derbija održi priključak ako Hajduk ne kiksa, to je prioritet ako se žele vratiti na prvo mjesto.

Lako je reći, ali kako je igračima prešaltati se na prvenstvo nakon pobjeda u Ligi prvaka?

Njima je prvenstvo Liga prvaka jer ako ne osvoje naslov, neće dogodine ni imati priliku boriti se za nju. Mislim da su svjesni koje su kikseve napravili i da više nemaju prava na nove. Naravno, dogodit će se poneki, ali radi samopouzdanja i dobre atmosfere nadam se da do derbija neće biti kikseva, da ćemo na Poljudu uhvatiti ili preskočiti Hajduk.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.