Bivši Mirkov trener: Bio je izvanredno spreman, ali za neki drugi sport

JOŠ UVIJEK se nije stišala bura zbog drugog uzastopnog, ali i najdelikatnijeg poraza Mirka Filipovića u njegovoj karijeri. Proteklih su dana napisane sage o upitnoj Cro Copovoj profesionalnoj budućnosti, a iz stručnog kuta njegov neshvatljiv i iznenadan pad prokomentirao je Marijan Žižanović, jedan od pionira tajlandskog boksa u Europi i bivši Mirkov trener s kraja 90-ih. U to vrijeme Mirko je bio u naletu, padali su  borci poput Mikea Bernarda, Musashia, Fujitua i Aertsa. Danas je priča malo drugačija. Iako su mnogi pojavu elitne struke u sastavu Remy Bonjasky, Gilbert Yvel i Ivan Hippolyte shvatilo kao povratak Stand Up borbi, gdje je Mirko nekada bio dominantan, rezultati su bili šokantni.

"Vjerujte, prije meča uvjeravao sam svoje prijatelje kako će Mirko cijelu priču završiti u prvoj rundi. Mladen Brestovac, borac kojeg sam trenirao četiri godine, borio se s Kongom u K-1 i izgubio je 2:1 na čistu sudačku prevaru. Sjećam se da je dvije tisuće gledatelja protestiralo. Brestovac je u tom meču "razvalio" Konga, a Brestovca se nikako ne može uspoređivati s Filipovićem. Očekivao sam laku i brzu Mirkovu pobjedu! Međutim, neke se stvari u Cro Cop Team-u očito ne rade kako treba. Prije svega želim naglasiti kako iznimno cijenim Mirka Filipovića. On je nesumnjiv talent i veliki radnik, radnik kakav se rijetko sreće, ne samo u borilačkim sportovima." - otpočeo je Žižanović svoju priču za Profightstore.

"Za ovo što mu se događa, po mom mišljenju, više je razloga. Prvi leži u prečestom mijenjanju trenera. To je moj subjektivni dojam. Dugo sam u borilačkim sportovima i znam koliko je kontinuitet važan. Drugo, čini mi se da Mirko ni sam nije baš na čistu na što želi staviti naglasak - borbu u parteru ili na udarački aspekt slobodne borbe. Mirko Filipović je izraziti udarač, udarač non plus ultra, i vjerujem kako bi se u njegovim treninzima naglasak trebao staviti na taj aspekt." - tvrdi bivši trener.

Ugledajte se na Kosteliće

Tu nije bio kraj zamjerkama. Žižanović tvrdi kako se dosta griješilo u pripremama, da se  previše radilo na razvoju tzv. apsolutne snage.

"Ako radite apsolutnoj snazi, a nauštrb eksplozivne snage, kondicije ili gipkosti nećete dobiti dobrog borca. U borilačkim sportovima od presudne je važnosti balans između kondicije, gipkosti i eksplozivne snage. Pored toga, vidljivo je da je Mirko izgubio na svojoj udaračkoj tehnici, a tehnika je temelj svakog sporta. Negdje sam čitao da su Kostelići, dok su još bili u naponu snage, svake godine, uoči početka natjecateljske sezone, angažirali učitelja skijanja s kojim bi radili na brušenju tehnike koja se tijekom sezone pomalo izgubila. Isto je i u borilačkim sportovima. Nažalost, Mirko danas, što se udaračkog dijela priče tiče, nije ni sjena onoga što je bio nekada dok se borio u K-1." - iskren je Žižanović.

Nešto je, naravno, i u psihologiji rada.

"Mirko danas u svom timu ima povelik broj kojekakvih stručnjaka, doktora, profesora i sl. Sve je to lijepo na papiru, međutim treneri se dokazuju u dvorani. Uz svo dužno poštovanje prema naobrazbi i titulama, treneri su treneri zato što stvaraju borce, a ne zato što imaju dr. ili prof. ispred prezimena. Mislim da bi Mirko trebao imati jednog trenera i to udaračkog trenera, jer on je, prije svega, udarač kakvih na svijetu nema mnogo. Naravno, i pomoćni treneri su potrebni, bez tima nema rezultata, ali jedan mora biti glavni. Čini mi se da u Cro Cop Teamu svatko od tih stručnjaka radi svoje ne razmišljajući o onom drugom. Previše ih je i nisu usklađeni."

Nedostaje mu pravi autoritet

"Tu dolazimo do još jednog problema, a to je nedostatak klasičnog odnosa između trenera i borca koji mora biti ispunjen povjerenjem i poštovanjem. Nije mi do samopromocije, ali činjenica je da sam Mirku ja bio autoritet. Poštovao sam ga kao borca, a on je mene poštovao kao trenera. Danas, kada je okružen velikim brojem stručnjaka i onih koji to nisu, Mirko ne samo da nema trenera kojeg doživljava kao autoritet, nego upravo suprotno - on je autoritet ljudima koji bi ga trebali pripremati za mečeve! To je protuprirodno ozračje u kojem nema napretka. I jedan će Drogba, ma kakva klasa bio, sjediti na klupi ako Mourinho tako kaže!" - slikovit je, ali i iznimno stručan Mirkov bivši trener.

O opsežnoj analizi osvrnuo se i na navode koji govore o velikoj dozi straha što se u Mirka uvukla nakon brutalnog poraza od Gonzage.

"Nema borca kojem se nije vrtjelo u glavi od nokauta, nokdauna o slično. Mirko je preiskusan da bi ga uspomena na nokaut koji je doživio u meču protiv Gonzage ozbiljnije omela u meču protiv Konga. Čovjek Mirkove inteligencije, a on je izuzetno inteligentan dečko, sigurno je mogao "zbrojiti 2 i 2", racionalno analizirati meč s Gonzagom te izvući zaključke o faktorima koji su doveli do poraza. Ne, ne vjerujem da je tako nešto moglo igrati ulogu u meču protiv Cheika Konga. O nekakvom strahu, također mislim, ne može biti govora. Ljudi koji ulaze u ring ili oktogonalni kavez se ne boje. Trema postoji, ali ona ne paralizira. Ponovit ću, smatram da je riječ o neadekvatnoj tjelesnoj pripremljenosti."

"Koliko čujem, govori se kako je Mirko bio izvanredno spreman. To je možda istina - za neki drugi sport. Ali ne i za slobodnu borbu. A budući da je psihička pripremljenost u korelaciji s tjelesnom pripremljenošću... Zaključite sami."

Može se vratiti

Mirko je najavio povlačenje i prije poraza od Konga, no njegov bivši trener vjeruje u povratak. I to u velikom stilu.

"To će biti njegova osobna odluka, ali ja bih, da sam na njegovom mjestu, svim "nevjernim Tomama“ u Hrvatskoj i svijetu pokazao tko sam i što sam. Uvjeravam vas, Mirko još uvijek može pobijediti svakoga. Vrati li se na 80 posto svojih udaračkih sposobnosti koje je imao dok se borio u K-1, nitko u UFC-u neće moći odgovoriti na njegove napade. A on to može! "

D.R.
Foto: Index/Nova TV

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.