Bjelica otkrio kako će Dinamo igrati. Ovo je mogući sastav za povratnički debi

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DINAMO i Lokomotiva u subotu u 20 sati na Maksimiru igraju utakmicu osmoga kola SuperSport HNL-a. Bit će to prvi susret u drugom mandatu trenera Nenada Bjelice, koji je na klupi zagrebačkog kluba naslijedio smijenjenog Sergeja Jakirovića. Dinamo je u krizi nakon što je zaredom remizirao s Rijekom (1:1) te izgubio od Hajduka (0:1) i Slaven Belupa (4:1) u domaćem prvenstvu te u međuvremenu doživio katastrofu protiv Bayerna (9:2) u Ligi prvaka.

U 1/16 finala SuperSport Hrvatskog kupa pobijedio je istarskog niželigaša Banjole (1:3), no to je bilo očekivano. U susret s Lokomotivom ulazi kao treći s 13 bodova, četiri manje od Rijeke i Hajduka. Lokomotiva, čiji je trener Silvijo Čabraja, nalazi se na pretposljednjem mjestu sa samo pet bodova.

Bjelica smatra da je Dinamo idealan za sustav 4-3-3

Bjelica je na prvoj konferenciji za medije izjavio da je Dinamov kadar idealan za sustav 4-3-3, a od igrača želi da trče najviše od svih u ligi. Jakirović je ove sezone igrao s trojicom ili četvoricom u obrani, no Bjelica je zapravo otkrio da će se on oslanjati na obranu s četiri nogometaša.

"Sustav Dinama je u zadnje vrijeme bio različit u nekim utakmicama, bilo je raznih sustava. To su sve sustavi koje Dinamo može igrati, a ja sam pobornik igranja s četiri u obrani i ići ćemo u tom pravcu. Što se tiče igre u obrani, mislim da u ovom trenutku nisu problem ni Ivan Nevistić ni zadnja četvorka, nego cijela ekipa.

Kad mi postignemo to da naš napadač bude prvi obrambeni igrač, onda će Dinamo izgledati organizirano i disciplinirano i bit će mu teško zabiti gol, kao što je bilo u mojem prvom periodu ovdje", rekao je Bjelica, koji je s Dinamom između 2018. i 2020. osvojio dva naslova prvaka Hrvatske, Kup i Superkup.

Kako će izgledati Dinamo u Bjeličinom debiju?

Bjelica u svom povratničkom debiju neće moći računati na ozlijeđene prvotimce, stopere Kevina Theophile-Catherinea i Samyja Mmaeea, a otprije nema braniča Dine Perića i Maura Perkovića. S obzirom na ozljede u obrambenoj liniji, protiv Lokomotive bi na teren mogao izvesti Ronaëla Pierre-Gabriela na desnom boku, Stefana Ristovskog i Raula Torrentea na mjestima stopera, a Takuyu Ogiwaru na lijevom boku. 

Centralni veznjaci bit će, gotovo sigurno, standardni - Josip Mišić i Petar Sučić. U napadu ima nekoliko opcija, no vjerojatno je da neće raditi drastične promjene u svojoj prvoj utakmici. Tako bismo na mjestu ofenzivnog središnjeg veznjaka trebali gledati Martina Baturinu, Marka Pjacu na lijevom krilu, a Juana Cordobu na desnom.

U vrhu napada očekuje se Bruno Petković, iako je Bjelica rečenicom kako želi da "napadač bude prvi obrambeni igrač" otvorio mogućnost da Sandro Kulenović dobije još veću minutažu. Inače, Kulenović je ove sezone u sjajnoj formi s osam golova u 11 utakmica. Unatoč tome dobio je 29 minuta protiv Bayerna, a 25 protiv Slavena, kada je momčad vodio pomoćni trener Sandro Perković.

"Tko bude radio, taj će više igrati"

"Možete očekivati brži i pragmatičniji nogomet, kojem neće trebati 50 dodavanja da izađemo. Mene taj nogomet uspavljuje. Bit će direktnih uputa što i kako raditi u kojim situacijama i što želim da rade s loptom, i to ću tražiti od njih. Tko bude radio, taj će više igrati", najavio je Bjelica na konferenciji za medije.

U narednim tjednima i mjesecima, a Bjelica je s Dinamom potpisao do 2026., možemo očekivati promjene ovisno o njegovoj procjeni o tome tko će kako raditi. Zasad, za Lokomotivu, kada je potrebno stabilizirati momčadi, vjerojatno će se okrenuti očekivanim imenima.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.