Blanka neuspjeh na EP-u prebrisala obranom svjetske krune i magičnim skokom od 208 cm

I PROTEKLA godina potvrdila je Blanku Vlašić na pijedestalu namijenjenom najboljoj hrvatskoj sportašici. za proteklu godinu, gdje su joj naši korisnici omogućili da potuče konkurenciju i nakon dvogodišnje dominacije Ivana Balića preuzme Indexovu titulu.

Osim ponovno iščeznuća medalje na Europskom prvenstvu, da Blanka godinu ocijeni idealnom nedostajalo je tek rušenje svjetskog rekorda Stefke Kostadinove, ali visina od 210 centimetara svakako će u 2010. godini predstavljati glavni cilj leteće Splićanke. Svjetska atletska federacija proglasila ju je drugom atletičarkom protekle sezone iza neprikosnovene Sanye Richards, ali ako 22 godine stari rekord iz Rima Blanka ove sezone sruši IAAF neće imati nikakvih glavobolja oko toga kome dodijeliti prestižnu titulu.

Početak dvoranskog dijela sezone obilježile lake pobjede protiv Ruskinja

Dvoranski dio protekle sezone Blanka je otvorila nastupom u Rijeci 26. siječnja - preskočena 203 centimetra donijela su pobjedu ispred Ruskinja Školine i Kljugine, ali izostalo je rušenje vlastitog hrvatskog rekorda u dvorani budući da je Blanka triput rušila letvicu na 206 centimetara. Zbog ozljede zgloba prilikom pokušaja preskakanja 206 centimetara u Rijeci Blanka je propustila miting u Goteborgu 29. siječnja potrudivši se usput pet dana kasnije da ipak ostavi trag u Skandinaviji. U Malmo Areni iz trećeg je pokušaja preskočila 201 centimetar, u leđa su joj, kao i u Rijeci ponovno gledale iste suparnice - Školina i Kljugina, a još uoči nastupa u Malmou Blanka je zborila: "Previše sam uložila u ovu sezonu, zbog toga se nisam bila spremna kockati s nastupom u Goteborgu."

U trećem nastupu sezone Blanka je došla i do treće pobjede. Na Sparkassen kupu u Stuttgartu novi rekord mitinga postavila je preskočivši 204 centimetra. Ponovno joj je najbliža pratiteljica bila Ruskinja, ovoga puta je Irina Gordeeva bila ta koja je morala priznati poraz. Četiri dana kasnije (11. veljače) u Banskoj Bystrici Blanka je i četrdeseti put zaredom na jednom natjecanju preskočila dva metra što je dostignuće koje se ne pamti u ženskom skoku u vis. Gorčinu prvog poraza u sezoni Blanka je osjetila u njemačkom Karlsruheu. Domaća skakačica Ariane Friedrich i Blanka su obje preskočile 205 centimetara iz prvog pokušaja, ali Njemica je slavila zbog činjenice da joj je druga najbolja preskočena visina bila 203 cm, a Blanki dva metra. U posljednjem nastupu uoči Europskog dvoranskog prvenstva u Torinu Blanka je pred domaćom publikom u Spaladium Areni odnijela pobjedu s preskočenih 202 centimetra.

Jedini kiks - "ukleto" Europsko prvenstvo

Iako se u Torinu najavljivala žestoka borba za zlato između Vlašićeve i Friedrich, Blanka je na Europskom prvenstvu u potpunosti podbacila i ostala daleko od medalje. Blanka je iz prve preskakala letvice postavljene na 187 i 192 centimetra, ali je zapela na visini od 196 koja joj je, da ju je preskočila u prvom pokušaju, mogla donijeti broncu. Ovako se morala zadovoljiti petom pozicijom, a pored zlatne Friedrich (201cm) na pobjedničkom postolju stajale su i Španjolka Beitia Ruth (199 cm) te Ruskinja Viktorija Kljugina (196 cm). Raspletom dvoranskog EP-a Blanka je bila šokirana: "Ne mogu vjerovati da nisam preskočila visinu koju sam u ranijem tijeku sezone lakoćom svladavala. Očito mi nije suđeno da osvojim ikakvu medalju na Europskim prvenstvima."

U prvom nastupu na otvorenom u 2009. godini Blanka je pomela konkurenciju. U Dohi je pobijedila s 205 centimetara, čak deset više od drugoplasirane Ukrajinke Vite Palamar i 13 ispred treće Beitie Ruth. Drugi nastup u Splitu unutar manje od tri mjeseca 16. svibnja na tradicionalnom ASK-ovom  mitingu gdje je s 204 centimetra popravila rekord mitinga. Tjedni koji su uslijedili nakon toga donijeli su iznimno uzbudljive okršaje Blanke protiv Friedrich na mitinzima Zlatne lige. U Oslu i Parizu je Blanka slavila s 200 odnosno sa 199 centimetara dok je druga bila u Berlinu (203 cm) i Parizu (197cm). Na posljednjem natjecanju uoči SP-a u Berlinu, Blanka je upisala pobjedu na Grand Prix mitingu u Monacu preskočivši 203 cm.

Kruna kraljice sportova u protekloj godini bilo je Svjetsko prvenstvo u Berlinu. Nakon što se lakoćom plasirala u finale, Blanka je dan uoči završnici tijekom razgibavanja u hotelskoj sobi razbila glavu te je postalo upitno u kakvom će (i hoće li uopće) stanju Blanka nastupiti u velikom finalu. Ipak je smogla snage obraniti zlato sa prethodnog SP-a u Osaki 2007. U konkurenciji su na 204 centimetra ostale Ruskinja Čičerova, Friedrich i Blanka. Sve tri visašice rušile su u prvom pokušaju, Ruskinja i Njemica nisu uspjele niti u drugom, ali zato jest Blanka kojoj je taj skok, kako se kasnije ispostavilo, donio zlatnu medalju. Čičerova je u trećem pokušaju rušila letvicu, a jedini preostali pokušaj prebacila za 206 cm kada nije uspjela unatoč silnoj podrši Olimpijskog stadiona u Berlinu. Presretna Blanka zračila je samopouzdanjem nakon trijumfa: "Da je trebalo, preskočila bih i više."

Zagreb i Solun dali dodatnu dozu samopouzdanja: "Sigurno ću srušiti svjetski rekord!"

Osam dana kasnije Blanka je upisala treću prošlosezonsku pobjedu na mitinzima Zlatne lige, ovoga puta bilo je to u Zurichu (28. kolovoza) samo tri dana prije povijesnog Hanžekovićeva memorijala. Na mjestu gdje je prvi put u životu preskočila dva metra Blanka je ovoga put izvela drugi skok svih vremena - 208 centimetara od kolovoza je novi hrvatski rekord koji će, nadamo se zajedno s Blankom, u ovoj godini biti popravljen za barem dva centimetra. Blanka je još tada, uslijed sveopće eurofije koja je obuhvatila stadion Mladosti na Savi izjavila kako osjeća da u nogama ima svjetski rekord: "Htjela sam ići visinu po visinu, stoga i nisam odmah nakon osiguravanja trijumfa podigla letvicu na 210 centimetara. Šteta što nijedan od ova tri pokušaja nije uspio, ali čini mi se da je rušenje tog rekorda zaista blizu." Još optimističnije Blanka je zvučala nakon slavlja na dvaju posljednjim mitinzima sezone - Zlatne lige u Bruxellesu i finalu Svjetskog kupa u Solunu nakon čega je svjesna svojih kapaciteta najavila: "Nimalo ne dvojim, sigurno ću jednog dana srušiti svjetski rekord!"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.