Boj Cibone i Partizana za titulu najboljeg u regiji

VEČERAS u 20.45 igra se finale regionalne košarkaške lige u kojem će Cibona pokušati srušiti Partizan na najtežem terenu u Europi.

Dvije momčadi koje su dominirale regionalnom ligom te osigurale prve dvije startne pozicije uoči Final foura, razračunat će se u velikom finalu u beogradskoj Areni te dati odgovor na pitanje tko je bolji.

Favorit je poznat. To je beogradska momčad koja, osim što igra fantastičnu košarku ove sezone, ima i prednost domaćeg terena. Iako je upitno hoće li beogradska Arena biti puna kao što je bila primjerice u ogledima Partizana s Panathinaikosom i CSKA-om iz Moskve u Euroligi kada je bilo više od 20 tisuća ljudi, nema sumnje da će navijači kao i puno puta do sada nositi crno-bijele u ovoj utakmici.

Partizan na domaćem terenu rijetko gubi, bodove su iz Beograda do sada odnosile samo najveće europske momčadi. Također, prepuni su talentiranih srpskih košarkaša za kojima "sline" brojni moćni europski klubovi te imaju na klupi iskusnog lisca Duška Vujoševića.

Doznat ćemo statistički najbolju momčad

Cibona će pokazati je li u njoj igraju Vučići ili pravi Vukovi koji "kao čopor" mogu razbiti vrlo čvrstu i organiziranu obranu Partizana te se oduprijeti pritisku domaće publike.

Obzirom da je svakoj od momčadi pripala po jedna pobjeda u regularnom dijelu sezone, ova utakmica je svojevrsno majstorica u kojoj će se vidjeti koja je momčad bila bolja u sezoni 2008./2009.

Podsjetimo, Partizan je slavio u Pioniru u prvom dijelu sezone, dok je Cibona bila bolja na svojem terenu u utakmici koja crno-bijelima nije rezultatski ništa značila jer su već uoči nje osigurali prvu poziciju u NLB ligi.

Trener Partizana Duško Vujošević nakon trijumfa nad Crvenom Zvezdom u polufinalu rekao je kako je pobornik promjene formata natjecanja. Po njegovoj viziji Final four bi trebalo ukinuti te umjesto toga napraviti pravo razigravanje po uzoru na Euroligu. To je apsolutno logičan apel vodstvu lige jer bi dvoboj između Cibone i Partizana na recimo tri dobivene utakmice dao posebnu draž finalu kao i realniju sliku o tome koja je momčad bolja.

Vujošević: Ciboni je cilj osvajanje NLB lige

Trener Partizana Duško Vujošević se uoči finala uglavnom bavio agitiranjem kod navijača jer želi da beogradska Arena bude puna u večerašnjoj utakmici. Davao je također i oprezne izjave o šansama svoje momčadi za obranu titule najboljeg u regiji, pogotovo kada je vidio kako su Vukovi "pojeli" Hemofarm u polufinalu u prvih deset minuta susreta.

"Potrebna nam je velika pomoć navijača, htio bi da Arena bude puna kako bi imali prednost domaćeg terena. Ciboni je očito, obzirom na brojnost njihove delegacije, glavni cilj osvajanje NLB lige. Oni su odlična momčad, imali su dobre rezultate i u Euroligi u kojoj su svladali nekoliko vrlo jakih momčadi. Velimir Perasović je stvorio poseban stil igre i oni to gaje u svakoj utakmici. Cibona je dobro izbalansirana između stranaca i domaćih igrača", kaže trener Partizana o večerašnjem finalu.

Perasović: U Beogradu se košarka živi

Doista, Ciboni je cilj osvajanje NLB lige jer do sada niti jednom nije otišla do samoga kraja. Trener Cibone Velimir Perasović ističe da je ovo velika prilika za njegovu momčad te da je pitanje kada će se opet naći u ovakvoj situaciji.

"Partizan je vrlo težak protivnik koji nikada ne igra lošu košarku. Igra se jedna utakmica finala i vjerujem kako smo dovoljno kvalitetni da na kraju možemo osvojiti NLB ligu. Sigurno će biti jako teška utakmica, no radujem se jer ovdje se košarka živi.

Cibona nikada nije osvojila NLB ligu

Momčad Velimira Perasovića do sada nije niti jednom otišla do samoga kraja i osvojila ovo sada već etablirano i vrlo cijenjeno natjecanje i u europskim košarkaškim okvirima. Partizan s druge strane brani titulu najbolje momčadi.

Vukovi imaju pred sobom vrlo težak ispit, no nema sumnje da imaju i kvalitetu i iskustvo za trijumf u ovakvoj jednoj utakmici. U svakom slučaju, očekuje nas praznik košarke u beogradskoj Areni.

Marko Štefelić
Foto: Aleksandar Dimitrijević/Nenad Dugi (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.