Boksačica koju optužuju da je muškarac: Ovo je pobjeda za sve žene

Foto: Profimedia

ALŽIRSKA boksačica Imane Khelif osigurala je medalju u konkurenciji do 66 kilograma na Olimpijskim igrama u Parizu. Boksačica koju optužuju da je muškarac na Igrama je postavljena za petu nositeljicu, a njena suparnica u polufinalu bit će Janjaem Suwannapheng, predstavnica Tajlanda i osma nositeljica turnira. Khelif je imala poruku za svijet nakon svog uspjeha.

Ona je i prije Igara postala jedna od glavnih tema unatoč tome što joj ovo nije prvo iskustvo na olimpijskim turnirima. Bila je sudionica boksačkog turnira i na Igrama u Tokiju. Ipak, Alžirka je prošle godine diskvalificirana sa SP-a u New Delhiju nakon provedenog DNA testa. Međunarodna boksačka federacija (IBA) odluku je obrazložila činjenicom da Khelif ima XY, odnosno muške kromosome.

Međunarodni olimpijski odbor, koji je isključio IBA-u iz organizacije boksačkog turnira, odobrio je Khelif i tajvanskoj boksačici Lin Yu-Ting, koja također ima XY kromosome, nastup u ženskoj konkurenciji. Više o tome pročitajte OVDJE.

Khelif: Hvala svima koji mi daju podršku

Tijekom čitavog olimpijskog boksačkog turnira priča se o tome je li u redu da Khelif sudjeluje na ženskom turniru. O tome se pisalo do te mjere da se navodilo da su neki tvrdili kako je ona zapravo muškarac i kako se može očekivati da u ringu ubije svoju žensku suparnicu.

Iako je pod stalnim kritikama, Khelif nije nepobjediva. U amaterskoj karijeri prije Igara imala je omjer 37-9, a i sama činjenica da je bila peta nositeljica ovog turnira jasno ukazuje na to da nikoga ne bi previše iznenadilo da je nema u polufinalu. No, ona je stigla do posljednje četiri i sad je uputila poruku svima koji o njoj govore.

"Godinama boksam pod okriljem IBA-e, koja mi je nanijela nepravdu. Ali, Alah je na mojoj strani. Jako sam ponosna na to što sam osvojila medalju za svoju zemlju ovdje u Parizu. Naporno sam za to radila. Željela bih zahvaliti svima koji mi daju podršku. Ovo je pobjeda za sve žene", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.