Braća Fantela popravila plasman na Olimpijskim igrama. Debitirala Palma Čargo

Foto: Profimedia

HRVATSKI jedriličari, braća Šime i Mihovil Fantela, napredovali su nakon šest plovova u klasi 49er na olimpijskom regatnom polju u blizini Marseillea i sada su 14. u konkurenciji 20 posada. Svoj prvi olimpijski nastup u jedrenju na dasci odradila je i Palma Čargo.

Zadarska braća su imala puno bolji dan od jučerašnjeg, kada su zauzeli 12., 15. i 17. mjesto po vrlo slabom i promjenjivom vjetru, koji je na kraju bio tako slab da su posade jedva ulazile u cilj. Danas je vjetar također bio jačine od šest do devet čvorova, ali su se Šime i Mihovil očito prilagodili, pa su prvo u četvrtom plovu ušli u cilj 13., a potom ostvarili odlični četvrti i šesti ulaz u cilj. Kako se svakoj posadi odbija po jedan najlošiji rezultat, braća Fantela su s 47 negativnih bodova na 14. poziciji.

Vode Novozelanđani Isaac McHardie i William McKenzie s 14 negativnih bodova ispred Iraca Roberta Dixona i Seana Waddilovea (19) te Španjolaca Diega Botina i Floriana Tritella (28). Čitava flota odjedrit će 12 plovova nakon kojih će deset najboljih posada izboriti nastup u plovu za odličja, gdje će se dodjeljivati dvostruki bodovi. Fantele su na prošlim Igrama u Tokiju ušli u utrku za medalju i osvojili osmo mjesto. Sljedeća tri plova su u utorak.

Čargo zasad 17. od 24 natjecateljice

U ponedjeljak je svoj premijeri nastup na Igrama imala i Palma Čargo, kao prva hrvatska windsurferica na Olimpijskim igrama. Splićanka je u dva održana plova zauzela 18. i 14. mjesto, pa je u konkurenciji 24 jedriličarke na 17. mjestu s 32 negativna boda.

U ovoj klasi jedriličarke na dasci jure i više od 50 km/h zahvaljujući posebnoj kobilici (foil) koja ih drži iznad mora. U programu je bilo čak 20 kvalifikacijskih regata, ali je za očekivati da će njihov broj, zbog preslabog vjetra u nedjelju i ponedjeljak, ipak biti manji. U završnicu ulazi deset najboljih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.