Južna Amerika

Brazilska legenda koju u Hrvatskoj pamte po simuliranju oprostila se vožnjom bicikla

Foto: Screenshot

Brazilski napadač Fred oprostio se od igranja nogometa u 39. godini života i tako okončao bogatu karijeru koja je na seniorskoj razini trajala gotovo dva desetljeća. Karijeru je završio tijekom drugog mandata u Fluminenseu, klubu iz Rio de Janeira u kojem je proveo najbolje dane karijere.

Fluminense je igrao utakmicu brazilske Serie A protiv Ceare, a Fred je u igru ušao u 70. minuti i nakon sučevog zviždukao počeo se opraštati s igračima na legendarnoj Maracani. Učinio je to vozeći krug biciklom po cijelom terenu, što nije neuobičajeno budući da je poznat kao strastveni ljubitelj biciklizma.

Kada se 2020. iz Cruzeira vraćao u Fluminense, Fred je odlučio to napraviti biciklom, pa je tako pedalirao čak 600 kilometara od stadiona Cruzeira u Belo Horizonteu do Maracane u Riju. Tim povodom prikupljao je i sredstva za humanitarnu akciju. 

U karijeri je zabio 332 gola i uspješno se izborio za status reprezentativca u uvijek žestokoj brazilskoj konkurenciji. Navijači Hrvatske pamte ga po Svjetskom prvenstvu 2014. kada je u duelu s Dejanom Lovrenom uspješno simulirao i prevario suca, koji je Brazilu dodijelio kazneni udarac.

Fred je i autor jednog od najbržih pogodaka u povijesti nogometa, kada je 2006. nakon 3.17 sekundi igre uspješno prebacio protivničkog golmana s polovice terena. Tijekom četiri godine u Lyonu tri puta je bio prvak Francuske, a 2012. proglašen je za najboljeg brazilskog igrača. U sklopu oproštaja, ostavio je otisak stopala na "Šetnici slavnih" na Maracani, gdje se našao uz bok drugim brazilskim legendama.

► DIO FREDOVOG OPROŠTAJA POGLEDAJTE OVDJE

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.