Brazilska stolnotenisačica nastupa na OI-ju i POI-ju u Parizu. Sedma je u povijesti

Foto: Profimedia

BRAZILSKA stolnotenisačica Bruna Alexandre (29) postat će tek sedma osoba u povijesti koja je nastupila na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Alexandre je, naime, uvrštena u brazilsku stolnotenisku reprezentaciju za OIimpijske igre u Parizu (26. srpnja do 11. kolovoza), ali i za Paraolimpijske igre (28. kolovoza do 8. rujna) koje se održavaju u glavnom francuskom gradu.

U Parizu će nastupiti dva puta

Mlada Brazilka, kojoj je desna ruka amputirana zbog tromboze izazvane cjepivom kad je imala tri mjeseca, tako će u Parizu nastupiti dva puta.

"Presretna sam zbog ove prilike da predstavljam sve Brazilce s invaliditetom na Olimpijskim igrama i pokažem da mogu igrati pod jednakim uvjetima sa svakim sportašem", rekla je Alexandre u izjavi za Brazilski olimpijski odbor.

Brazilska stolnotenisačica je do sada osvojila četiri medalje na Paraolimpijskim igrama - dvije bronce u Rio de Janeiru (2016) te srebro i broncu u Tokiju (2020).

Svijet je zadivila u veljači prošle godine, kada je nastupila za Brazil na redovnom Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, pomogavši nacionalnoj vrsti do plasmana u osminu finala. Zabilježila je dvije pojedinačne pobjede: 3:2 nad Irankom Shimom Safaei u grupnoj fazi i 3:0 nad Mađaricom Bernadett Balint u osmini finala.

Ona će biti sedma u povijesti 

Do sada je samo šest sportaša sudjelovalo i na OI-ju i na POI-ju.

Prva je to uspjela Talijanka Paola Fantato u streljaštvu u Atlanti 96., koja je na Olimpijskim igrama bila deveta u ekipnoj konkurenciji te 54. pojedinačno. Potom je uslijedio nastup južnoafričke plivačice Natalie du Toit (10 km otvorene vode u Pekingu 2008), poljske stolnotenisačice Natalije Partyke (Peking 2008., London 2012., Rio 2016. i Tokio 2020.), južnoafričkog atletičara Oscara Pistoriusa (London 2012.), iranske streličarke Zahre Nemati u Riju 2016. i australske stolnotenisačice Melisse Tapper (Rio 2016. i Tokio 2020.).

"Oduvijek sam bila inspirirana Natalijom Partykom za sve što je postigla u svojoj karijeri", rekla je nedavno Alexandre.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.