Budimir: Španjolci će isprovocirati Modrića? Stvarno ne znam kako...

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA u subotu protiv Španjolske na Olimpijskom stadionu u Berlinu s početkom u 18 sati igra prvu utakmicu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Četiri dana uoči utakmice u Neuruppinu na press-konferenciji hrvatske reprezentacije bili su Osasunin napadač Ante Budimir i Luka Ivanušec koji igra u Feyenoordu.

Ante, kako biste prokomentirali Joseluovu izjavu da je bitno da isprovociraju Modrića, da bi to moglo djelovati na njega?

Budimir: Da ga isprovociraju? Ne znam na koji način. Ne znam ima li Luka ijedan crveni karton u karijeri, ne znam kako bi to uspjeli.

Luka, Feyenoord je predstavio novog trenera, bivšeg trenera Sparte Prag, vjerujete li da će vaša uloga u momčadi biti drukčija?

Ivanušec: Ne znam, nisam ga upoznao. O tome ćemo razmišljati nakon Eura. Ne mogu sad puno o tome pričati.

Ante, igrali ste puno utakmica u La Ligi, znate sve braniče i oni znaju vas. Tko je tu u većoj prednosti?

Budimir: Istina, istina, susretali smo se puno. Oni znaju sve o meni i ja puno o njima. Što je bolje... Sigurno ih je dobro poznavati i kad je tvoja ekipa na visokom nivou i kad stavljaš pod pritisak njihovu zadnju liniju. Uz pomoć moje ekipe sam ja u prednosti, bolje je da ja njih poznajem.

Pitanje za obojicu. Očekivanja navijača su velika, još veća nakon Portugala. Kakav je vaš osjećaj? Pratite li portale, sad morate najmanje do finala prema hrvatskim navijačima...

Ivanušec: Samopouzdanja imamo, definitivno. Ta utakmica s Portugalom nam je jako dobro došla, ali mi igrači ne smijemo upasti u euforiju. Navijači, naravno, imaju na to pravo, ali mi moramo ići korak po korak. To nam je uvijek donosilo rezultat. 

Budimir: Bilo je prekrasno doći ovdje i vidjeti jako puno naših navijača, a isto tako je prekrasno biti izoliran od svega toga i imati mir. Naši navijači su pokazali već što će biti u Berlinu, to nas tek čeka i u tome moramo uživati kad dođe taj trenutak. Ono što je važno, a to vidim kod ekipe, fokus je na trening i na prvu utakmicu sa Španjolskom.

Ante, dajte nam još malo o Španjolskoj, vi ih poznajete...

Budimir: Igrali smo prije godinu dana Ligu nacija protiv njih, igrali smo i na zadnjem Euru i susrećemo se često. Poznato je da Španjolska igra specifičan nogomet, voli posjed i umrtviti protivnika, a imaju i tu tehničku kvalitetu. Mogu biti brzi, mogu biti okomiti i lijepo ih je gledati.

Nije Španjolska samo Yamal, oni su jako dobar kolektiv. Znamo koliko je Rodri bitan, imaju puno mladih igrača, svi rade razliku i to je fascinantno. Jako talentirana i opasna reprezentacija.

Ante, koji je razlog vaše eksplozije ove sezone u Primeri? Drugo pitanje, jedan ste od rijetkih koji završava fakultet, zašto ste se odlučili za to?

Budimir: Od prvog dana, od ljeta prošle godine, imao sam priliku nakon par sezona odraditi kompletne pripreme i sve utakmice. Tako sam i ušao u sezonu i trener je stekao puno povjerenja u mene, sve je krenulo putem koji sam priželjkivao. Na kraju sam uspio zabiti dosta golova i biti pred sam kraj sezone u vrhu strijelaca što me, naravno, čini sretnim i ponosnim.

Što se fakulteta tiče, svaki put je sve teže pričati o tome jer postaje sve teže. Pri kraju sam. Počeo sam dok sam igrao u Hrvatskoj, malo sam slijedio svoje sestre koje su starije i pomogle su mi. Ide svojim tokom, ali ajmo to pustiti za neko drugo vrijeme.

Luka, prošle godine u finalu Lige nacija ste igrali sa Španjolskom. Kakvi su vam bili?

Ivanušec: Odigrali smo tad jednu jako dobru utakmicu, imali smo i mi i oni šanse i bilo je u egalu. Tako trebamo ponoviti i ovu utakmicu.

Ante, u subotu vas čeka prvi start na velikim natjecanjima. Jeste li vjerovali da ćete se vratiti u reprezentaciju?

Budimir: Nisam o tome razmišljao na način da sam izgubio mjesto pa da sam ga ponovno zaradio. Igrao sam nogomet čitavo to vrijeme i nastojao sam biti svakog dana sve bolji. Nisam razmišljao koliko imam godina, jesam li pozvan ili nisam i uvijek sam vjerovao da će izbornik zvati one koji su spremni i koji mogu pomoći. To je to. Desio se trenutak da mogu pomoći i sad uživam.

Ante, vaš komentar Laminea Yamala koji će igrati protiv Hrvatske u subotu? Uspoređuju ga s Messijem...

Budimir: Poseban igrač, definitivno. U tim godinama igrati na toj razini i raditi razliku... Nema takvih igrača na tržištu. Nisam to baš vidio. Njegova zrelost i odluke su na visokoj razini i u reprezentaciji je. Što reći, bit će velika opasnost, ali o tom po tom. Imamo i za to rješenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.