Carstvo za napadača: Hajduk prvenstvo izgubio još 31. siječnja

NEMA SUMNJE da je Hajduk izgubio naslov prvaka Hrvatske još onog dana kada je završio zimski prijelazni rok i kada su Splićani za nastavak prvenstva ostali na samo jednom jedinom pravom napadaču Nikoli Kaliniću.

Ta pogreška koju su na Poljudu pokušali zamaskirati dovođenjem Brkljače i Marina Tomasova u sljedećih je nekoliko mjeseci generirala stotine problema, a sve je rezultiralo krahom Mišina Hajduka tri kola prije kraja. Da Nikola Kalinić neće moći sam izgurati cijelu sezonu postalo je jasno već nakon nekoliko proljetnih utakmica, baš kao i to da Ibričić, htjeli to na Poljudu priznati ili ne, nije napadač. Vidjelo se to više no dobro sinoć. No, unatoč svemu treba biti iskren i priznati da nije bilo Senijada Ibričića, Hajduk bi već odavno bio otpao iz utrke za naslov.

"Eksperimenti imena Bušić, Oremuš i Bartolović bili su odmah osuđeni na propast"

Miše je već početkom ožujka shvatio da ima veliki problem pa je krenuo s eksperimentalnim rješenjima, od kojih nažalost po Hajdukovce ni jedno nije dalo ploda. Prvo je iz naftalina izvukao Tomislava Bušića, a onda je ubrzo shvatio da nije Tomo bez razloga praktički otjeran u drugu momčad. Uslijedio je pokušaj s Oremušom, međutim, ne trebaš bit vizionar da shvatiš kako 20-godišnji Mirko, koji je u mladim kategorijama splitskog Hajduka igrao većinom lijevog ili desnog braniča, može poslužiti eventualno kao ofenzivno krilo, nikako kao špic.

S vremenom su Kalinićeve partije bivale sve bljeđe, a mediji su ga pokušavali "spasiti" konstatacijom kako je on zapravo i veliki asistent. Međutim, treba istaknuti kako se Kalinića nikako ne treba kriviti za to. Čelnici Hajduka isključivi su krivci za to što je Kalinić upao u veliku krizu i što su sada transferi od desetak milijuna eura tek pusti snovi.

Rezultat kadrovske politike: Izgubili prvenstvo i (umalo?) uništili Kalinića

Ostaviti 21-godišnjeg napadača da se petnaest utakmica iz kola u kolo sam hrva sa dvojicom, a često i trojicom obrambenih igrača bezobzirno je. Pogotovo kada ovaj nema pravo na pogrešku, promašaj i ono najvažnije, pravo na odmor. Na leđa Nikole stavljen je preveliki teret i nije čudo što je ovaj pukao. I jedinstveni Didier Drogba dobije utakmicu poštede, a Kalinić na to u ovakvim uvjetima jednostavno nije imao pravo. Upravo tu treba tražiti glavne razloge Hajdukova sloma. Posljedice svoje gotovo amaterske kadrovske politiku čelnici Hajduka svalili su na leđa jednog mladića i na kraju osim prvenstva moguće da su izgubili i jednog vrlo talentiranog napadača.

Vratimo se opet u vrijeme negdje početkom travnja kada je Hajduk živio isključivo na golovima Drage Gabrića i Srđana Andrića. Znao je tada Miše da to neće vječno trajati pa je izvukao posljednju kartu iz rukava. Spasitelj Hajduka treba je biti Mladen Bartolović, čovjek kojeg su u Hajduku odbacili kao staru krpu, iako ih je nebrojeno puta spasio, a jedno vrijeme prije petnaestak mjeseci doslovno i nosio.

Hajduk talentiranijeg i sposobnijeg trenera nije imao od vremena Slavena Bilića

Naravno, namjerno ili ne, Mladen je podbacio, dugo vremena bio je na klupi i teško je bilo za očekivati da će baš on biti uteg koji će prevagnuti na stranu Bijelih. Stari klišej kaže ostalo je povijest..., a Hajduk je kad tad morao puknuti. Miše je svojim temperamentom i agresivnošću, koje je usput rečeno sjajno prenio na svoje pulene, to dojmljivo odgađao, ali nije ni on čudotvorac. Manjak kvalitete manjak je kvalitete pa makar on postojao i u Mišinom kadru...

Za kraj moramo istaknuti kako samo laici mogu pozivati na Mišinu smjenu, jer ovako mladog i talentiranog trenera Hajduk nije imao od vremena Bilića. Ipak, ima se i njemu nešto za prigovoriti. Naime, ako mu već ne može zamjeriti što ne zna mijenjati igrače jer nema široku klupu, onda mu se može i mora zamjeriti što ne zna rotirati igrače na terenu.

Kako kaže jedan relativno dobar poznavatelj nogometa: "Ne tražimo od tebe Miše da budeš Guus Hiddink, ali možeš u trenucima potrebe primjerice zamijeniti mjesta Gabriću i Tomasovu ili  Senijada gurnuti lijevo, a  rastrčanog Gabrića poslati da kupi otpatke oko Kalinića. Miše napravi nešto, napravi bilo što...!"

Vedran Buble
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.