Transferi

Chelsea vodi ludi prijelazni rok, ali on nije ništa prema onome iz 2003. godine

Foto: Getty Images

NAVIJAČI londonskog Chelseaja ovih dana žive kao u bajci. Prvo je legenda kluba Frank Lampard s klupe vodio mladu momčad do četvrtog mjesta u Premiershipu prošle sezone, a kada je klubu istekla FIFA-ina zabrana kupnje igrača, vlasnik Roman Abramovich odlučio je odriješiti kesu.

Prvi je za 40 milijuna eura iz Ajaxa stigao sjajni marokanski krilni igrač Hakim Ziyech, zatim je vrh napada pojačao Timo Werner iz Leipziga za 53 milijuna eura, da bi u posljednjim danima Abramovich odlučio osnažiti obranu.

Lijevi bek engleske reprezentacije Ben Chilwell došao je iz Leicester Cityja za približnu svotu kao i Werner, dok su besplatno potpisala dva stopera, Malang Sarr i Thiago Silva. Sarr (21) stiže iz Nice, a Brazilac Silva iz Paris Saint-Germaina.

Uz pet zvučnih pojačanja koja su već sletjela na Stamford Bridge, ozbiljno se spominje i dolazak najvećeg kapitalca među njima, njemačkog wunderkinda Kaija Havertza iz Bayer Leverkusena. Za njegove usluge Abramovich će morati posegnuti najdublje u vlastiti džep, a spominje se odšteta u visini od 100 milijuna eura.

Iako je na pragu savršenog prijelaznog roka, ruski vlasnik Chelseaja je možda i bolji imao odmah na početku svog stolovanja u engleskoj prijestolnici. Klub je preuzeo na ljeto 2003. godine, a u samo dva mjeseca uspio je transformirati momčad i dovesti čak 13 pojačanja.

Uz ne toliko zvučne vratare Jürgena Macha, Marca Ambrosija i Neila Sullivana, Abramovich je doveo 10 imena od kojih se odmah u prvoj sezoni očekivalo puno. Mi vas vraćamo 17 godina unazad i donosimo imena koja su bila ili trebala biti temelj transformacije Chelseaja u ono što je danas, velikan engleskog nogometa.

Glen Johnson (West Ham - 8,3 milijuna eura)

Bivši engleski reprezentativac na Stamford Bridge je stigao s 18 godina iz West Hama, koji je minule sezone ispao u Championship. U klubu se zadržao tri sezone, a najvažniju ulogu je imao u osvajanju naslova engleskog prvaka 2005. godine. Kasnije je nastupao za Portsmouth, Liverpool i Stoke City.

Geremi (Real Madrid - 4,4 milijuna eura)

Defenzivni vezni koji se u klubu zadržao četiri godine. Igrao je puno i skupio čak 109 nastupa za Chelsea prije no što je prešao u redove Newcastlea. Iz današnje perspektive gotovo nestvarno zvuči kako je u redove Reala iz Madrida prešao iz turskog Genclerbirligija.

Wayne Bridge (Southampton - 10,5 milijuna eura)

Njegova priča slična je onoj Glena Johnsona. Stigao je kao mladi i perspektivni engleski bek, u klubu se zadržao šest godina (uz posudbu u Fulhamu), a u siječnju 2009. godine privolio ga je još jedan klub s bogatim privatnim vlasnikom, Manchester City. Bridge je za reprezentaciju Engleske skupio 36 nastupa.

Damien Duff (Blackburn - 24,5 milijuna eura)

Desno krilo iz Irske bilo je jedno od najskupljih pojačanja Romana Abramovicha u ljeto 2003. godine. Trajao je samo tri ljeta, ali je u kratkom periodu bio jedan od omiljenih igrača Josea Mourinha. Skupio je 125 nastupa u kojima je postigao 19 pogodaka i asistirao 28 puta.

Joe Cole (West Ham - 9,9 milijuna eura)

Stigao je na Stamford Bridge s etiketom velikog engleskog talenta. Karijeru su mu poremetile ozljede zbog kojih nije ispunio potencijal, ali je u sedam sezona s Chelseajem uspio osvojiti sve što se u Engleskoj dalo osvojiti. U Ligi prvaka je ostao kratak u finalu protiv Manchester Uniteda 2008. godine u Moskvi. Poslije Chelseaja igrao je u Liverpoolu, Lilleu, West Hamu, Coventryju i Aston Villi.

Juan Sebastian Veron (Manchester United - 21,5 milijuna eura)

Stigao je na isti dan kad i Joe Cole. Slobodno se može kazati kako nije ispunio očekivanja i nakon jedne sezone u klubu poslan je na posudbu u Inter. U Italiji se zadržao dvije sezone prije no što se vratio kući u Estudiantes. Chelsea je bio početak njegova kraja na velikoj sceni.

Adrian Mutu (Parma - 19 milijuna eura)

Stigao je iz Italije nakon sezone u kojoj je u 36 nastupa postigao 22 pogotka. Očekivanja su ponovno bila velika, ali osim 10 pogodaka i devet asistencija, Chelseajevi navijači će ga pamtiti i po pozitivnom testu na kokain 2005. godine, što je označilo njegov kraj na Stamford Bridgeu.

Aleksey Smertin (Bordeaux - 5,5 milijuna eura)

Abramovichev špijun u svlačionici Chelseaja nije puno donio klubu osim informacija iz svlačionice koje je prenosio vrhu kluba. Uz nekoliko posudbi, u Chelseaju je uspio upisati 25 nastupa.

Hernan Crespo (Inter - 26 milijuna eura)

Jedan od najboljih svjetskih napadača svoje generacije također je u Chelsea stigao s velikim očekivanjima navijača, ali je podbacio slično kao i njegov sunarodnjak Veron. U pet sezona formalno provedenih u Londonu, tri je proveo na posudbama u Milanu i Interu koji ga je 2008. godine otkupio.

Claude Makelele (Real Madrid - 20 milijuna eura)

Došao je posljednjeg dana prijelaznog roka i ostao pet godina u kojima je za Chelsea bio ono što je danas N'Golo Kante. U vrijeme dok je igrao za momčad iz Londona, pozicija zadnjeg veznog je popularno nazvana "Makeleleovom pozicijom". Od njegova odlaska Real Madrid se dugo nije oporavio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.