Čudo u Parizu. Srušen 37 godina star rekord u skoku u vis

Foto: Profimedia

SVJETSKA prvakinja u skoku u vis Jaroslava Mahučih ispisala je povijest atletike i srušila je jedan od najstarijih svjetskih rekorda u povijesti - onaj legendarne bugarske visašice Štefke Kostadinove s SP-a 1987. Ukrajinka je na mitingu Dijamantne lige u Parizu izvela savršen skok od 210 centimetara i za jedan je centimetar oborila rekord star 37 godina.

Bila je to borba između Mahučih i svjetske dvoranske prvakinje Nicole Olyslaegers. Australska skakačica je parirala Ukrajinki do 203 centimetra. No, kad nije uspjela preskočiti letvicu na toj visini u sva tri pokušaja, bilo je jasno da je Ukrajinka osvojila naslov u Parizu. Ipak, željela je pokušati ostvariti nemoguće i napala je mitski svjetski rekord.

Skok za povijest

Najprije je iz drugog pokušaja preskočila 207 centimetara i tako je postavila novi ukrajinski rekord, a onda je odlučila pokušati preskočiti 210. Uspjela je iz prvog pokušaja. Skok za povijest pogledajte OVDJE. 

''Dolazeći na ovo natjecanje, imala sam osjećaj da mogu skočiti 2.07 m, a možda i 2.10 m. Konačno sam upisala Ukrajinu u povijest svjetske atletike", rekla je nova svjetska rekorderka. 

Hrvatska visašica Blanka Vlašić sad je pala na treće mjesto vječne ljestvice najboljih rezultata s preskočenih 208 centimetara na Hanžekovićevu memorijalu u Zagrebu 2009. 

Dosadašnji rekord u skoku u vis bio je četvrti najstariji rekord u konkurenciji atletičarki, stariji su bili samo oni Čehinje Jarmile Kratochvilove na 800 metara, postavljen 1983., Njemice Marite Koch na 400 metara postavljen 1985. te Ruskinje Natalije Lisovskaje u bacanju kugle iz lipnja 1987.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.