Dalić proziva SHNL. Sjeća li se u kojim ligama je radio prije reprezentacije?

Foto: Joao Rico/Pixsell

PRED hrvatskom nogometnom reprezentacijom, koja nakon Europskog prvenstva igra u novom ruhu i formaciji, su novi izazovi. Momčad izbornika Zlatka Dalića u subotu, 12. listopada, igrat će protiv Škotske na Maksimiru, dok je u utorak, 15. listopada, čeka gostovanje u Poljskoj. Hrvatska je natjecanje u Ligi nacija otvorila porazom u Portugalu (2:1), nakon čega je u Osijeku savladala Poljsku (1:0).

Još jednom je fokus javnosti u potpunosti na onome što čeka najpopularniji sportski kolektiv u državi. Priča se, kao i uoči svakog okupljanja, o tome zašto je ovaj pozvan, a onaj nije, koliko je ovaj zabio golova, a koliko onaj, a komentari se tradicionalno svode na navijačko prepucavanje u kojem navijači nijednog kluba nisu zadovoljni brojem šansi koje su dobili njihovi igrači.

Na pressici povodom okupljanja Dalić je još jednom upitan koliko prati SuperSport HNL i mogu li igrači iz domaće lige pomoći nacionalnoj selekciji. Izbornik je još jednom podcjenjivački, potpuno bespotrebno i neprimjereno komentirao snagu baze hrvatskog nogometa.

Što je Dalić rekao?

Na upit novinara je li se njegovo mišljenje promijenilo u vezi toga da u SHNL-u nema puno igrača za reprezentaciju, izbornik je odgovorio: gledamo igrače koji nam trebaju i koji mogu. Podražaj je Europa, utakmice s Istrom, Varaždinom i Slaven Belupom nisu mjerilo. Pratimo, igrači koji se nametnu dobit će priliku. Ne podcjenjujem SHNL, ali realnost je nešto drugo."

Činjenica da je naglasio da ne podcjenjuje SHNL ne znači da ga nije podcijenio, baš kao što u javnom prostoru frazu "uz dužno poštovanje" slijedi duboki izraz potpunog nepoštovanja. Nije Daliću to prvi put da se direktno ili manje direktno osvrće na kvalitetu domaće lige.

"Više nema napadača Atletica i Juventusa, sada su iz Dinama, Hajduka i Osasune. Nemojte živjeti u oblacima, dečki su takvi kakvi jesu", rekao je hrvatski izbornik tijekom Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine. Više puta je i naznačivao kako oni koji žele igrati u reprezentaciji moraju svoju kvalitetu dokazati na višoj razini.

Dalić bespotrebno demantira sam sebe

No Dalićevi potezi nisu dosljedni takvim izjavama. Izuzmemo li Dinamo iz računice kao jedini hrvatski klub koji u kontinuitetu igra značajniji broj europskih utakmica, Dalić je puno puta zagrabio baš u SHNL bazen kako bi sastavio popis.

Tako je u dobrom dijelu prošlog ciklusa Rijeka, klub koji uglavnom igra protiv Istre, Slaven Belupa i Varaždina, imala tri ili četiri slota u reprezentaciji. Dalić je zvao igrače i iz Hajduka, neki su mu, poput Marka Livaje, bili starteri i u ključnim utakmicama, a nekoliko puta su poziv dobile i Osijekove vedete.

Na netom završenom Europskom prvenstvu Hrvatska je imala šest igrača na popisu iz SHNL-a. Nediljko Labrović, Marko Pjaca i Marco Pašalić, trojac iz Rijeke, te sezone je ispao u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, a četiri od ukupno šest europskih utakmica igrali su protiv kosovskog Dukagjinija i B36 Torshavna s Farskih otoka.

Ivan Perišić je u Hajduku odrađivao rehabilitaciju i praktički je bio bez pravog natjecateljskog podražaja sedam mjeseci. Bruno Petković je godinama igrao važnu rolu i u Europi za Dinamo i za reprezentaciju, ali europsko iskustvo Martina Baturine sastojalo se od jedne sezone u najnižem europskom rangu natjecanja gdje je u 15 utakmica imao jedan pogodak i jednu asistenciju.

SHNL je, uz sve svoje mane, baza hrvatskog nogometa

Minutaža je pokazivala da je većina njih bila tu samo kako bi se popis pokrpao i nisu igrali bitniju rolu na turniru. To je apsolutno legitiman potez izbornika koji je ocijenio da od njih ima bolje i spremnije, ali sama činjenica da je na popisu bilo toliko igrača iz SHNL-a govori koliko je nerazumno njegovo podcjenjivanje lige.

U tom istom SHNL-u rastu svi ti igrači koji su budućnost, a neki i sadašnjost reprezentacije. Od 31 igrača na popisu (kad se uračunaju i pretpozivi), tamo je samo sedam igrača koji nisu djeca hrvatske lige i koji nisu nogometno tu odrastala.

SHNL i utakmice protiv Istre i Šibenika će i dalje razvijati igrače koji će biti nositelji reprezentacije, a nemali broj puta se dogodilo i da su igrači iz hrvatske lige bili direktni odgovorni za neke od najvećih trenutaka u povijesti reprezentacije.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Dominik Livaković je bio možda i najvažniji igrač na putu do svjetske bronce, Oršić je zabio gol za medalju, Livaja je zabio Kanadi za povratak u utakmicu, a dvojac Oršić-Petković je iskombinirao gol protiv Brazila koji je Hrvatsku ostavio na Mundijalu.

Ne treba zaboraviti da je i izbornik Dalić, koji je iskovao najveći uspjeh hrvatskog sporta, SHNL trener koji je osim Varteksa, Rijeke i Slaven Belupa trenirao samo u Albaniji, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Jasno je da će najbolji igrači SHNL-a prije ili kasnije otići u bolju ligu i da je to puno bolji razvojni podražaj, ali je i faktički netočno da u SHNL-u nema igrača za reprezentaciju niti ti igrači magično postaju bolji dva mjeseca nakon što iz SHNL kluba odu u 15. klub Bundeslige ili Serie A pa Dalić ocijeni da su vrjedniji njegove pažnje.

Imidž SHNL-a je loš. Poruka koju šalje izbornik je sasvim kriva

SHNL ima puno problema. Infrastruktura je loša, europske uspjehe ili bilo kakav značajniji rezultat nema nitko osim Dinama, povjerenje u HNS i sudačku organizaciju je duboko narušeno, a klubovi životare od danas do sutra. 

Jasno je to svima koji imalo prate domaći nogomet, ali Dalić si ne smije dozvoliti da o ligi s pozicije hrvatskog izbornika priča na takav podcjenjivački način. On je, u konačnici, zaposlenik Hrvatskog nogometnog saveza koji se godinama ne brine o domaćoj ligi već gura u prvi plan reprezentaciju da bi široj javnosti prikrio sve probleme hrvatskog nogometa.

Potpuno je neprimjereno da medijski najvidljiviji HNS-ov zaposlenik ruši imidž lige, ali to nije ni dobra poruka uključenima u domaći nogomet. Ni igračima koje javnost, nerijetko u potpuno malograđanskom tonu, ne priznaje dok ne odu van, ni prema Dalićevim kolegama trenerima koji te igrače razvijaju. Iste one s kojima hrvatski izbornik osvaja svjetske medalje.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.