Daliću se ne smije ponoviti Gvardiol. Već sada ima klinca kojeg mora pozvati

Foto: Profimedia

PRED hrvatskom nogometnom reprezentacijom, koja nakon Europskog prvenstva igra u novom ruhu i formaciji, novi su izazovi. Momčad izbornika Zlatka Dalića u subotu je slavila protiv Škotske na Maksimiru, a u utorak 15. listopada čeka gostovanje u Poljskoj. Hrvatska je natjecanje u Ligi nacija otvorila porazom u Portugalu (2:1), nakon čega je u Osijeku savladala Poljsku (1:0).

Ogledi sa Škotskom i Poljskom mogli bi biti ključni jer u njima Hrvatska može osigurati jednu od tri najbolje pozicije, što bi joj moglo donijeti lakši ždrijeb u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Liga nacija je tako u relativno kratkom periodu postala rezultatski bitno natjecanje, ali nerijetko je i jedina šansa izbornicima da uigravaju nove igrače, postave i ideje između dva velika natjecanja u koliko-toliko kompetitivnom okruženju.

U tom smislu natjecanje je idealna platforma za plasiranje mladih igrača od kojih se očekuje da će biti budućnost hrvatskog nogometa. Već sada u tu skupinu spada Luka Vušković, nekadašnji Hajdukov dragulj. Ako bude nastavio ovako igrati, Dalić za njega mora naći mjesta na popisu.

Start iz snova u Belgiji

Podsjetimo, 17-godišnji Luka Vušković je još prije godinu dana potpisao za Tottenham. Hajduk ga je prodao za nešto više od 11 milijuna eura. No, kako Vušković nije punoljetan, tražio se drugi model njegovog transfera.

Tako je Vušković završio na posudbi u belgijskom Westerlou, a ugovor će s londonskim klubom potpisati kad postane punoljetan. Prelazak na bolju i bržu ligu od SHNL-a je velik šok, a posebno se to odnosi na mlade igrače.

No, vjerojatno se ni najoptimističniji Vuškovićevi fanovi nisu mogli nadati da će mladi stoper imati ovakav start u Belgiji. Ove sezone je nastupio u svih deset prvenstvenih utakmica. U njima je dao četiri gola i jednom je asistirao.

No, vjerojatno još impresivnije od konkretne statistike su sve one brojke i dojam koji se odnose na njegove stoperske zadaće. Praktički ne postoji relevantna obrambena statistika u kojoj nije u samom vrhu lige ili čak najbolji.

Treba napomenuti i da je, prema podacima FBrefa, po progresivnim dodavanjima bolji od 93% konkurencije u ligi, dok je po progresivnim iznošenjima lopte u najboljih 5% u odnosu na konkurenciju na istoj poziciji iz 14 liga sličnog ranga, poput nizozemske, argentinske, brazilske lige ili Championshipa i Serie B. Riječ je, ukratko, o svim najboljim ligama svijeta izvan liga Petice.

Brzo sazrijevanje

Jasno je da je sad na vrhuncu forme i da ga kao mladog igrača čeka puno uspona i padova. No, teško je netko mogao predvidjeti ovako brzu aklimatizaciju s obzirom na dosadašnje iskustvo iz domaće lige.

Prvi "pravi" seniorski debi u utakmici velikog značaja Vušković je imao kao 16-godišnjak kad je trener Hajduka Ivan Leko uslijed velikih problema s ozljedama na Maksimir morao izvesti vrlo mladu momčad.

Hajduk je izgubio 4:0, a bilo je očito da će Vuškoviću trebati vremena da se navikne na tu razinu nogometa, što se vidjelo i u narednih par utakmica. U njima se pokazalo da je riječ o iznimno talentiranom igraču koji je odjednom i na silu morao početi igrati sasvim drugačiji sport u odnosu na juniorski nogomet, a to je seniorski nogomet.

U ožujku prošle godine pokazao je kolika napast za stopera može biti u napadu, kada je u četvrtfinalu Kupa protiv Osijeka zabio gol nakon kornera i time sa 16 godina i pet dana postao najmlađi strijelac u povijesti Hajduka.

Šansu u inozemstvu je dobio već prošle sezone u poljskom Radomiaku. Onamo je stigao na zimu, a u drugom dijelu sezone je već upisao 14 prvoligaških nastupa u kojima je dao tri gola i imao jednu asistenciju.

No u Belgiji je doživio pravi procvat. Ne samo da je u desetak seniorskih utakmica za Hajduk stekao određeno iskustvo i osjećaj za brzinu igre na tom nivou nego je u Belgiji i lišen pritiska i težine dresa koji je imao u Hajduku, koji zadnjih nekoliko godina sanja titulu.

Tu ima bolje uvjete za razvoj, veću slobodu za grešku i sigurnost da je već napravio transfer u top klub koji, čini se, računa na njega vrlo uskoro. Engleski mediji su nedavno dosta detaljno pisali o tome.

Prema njihovim izvorima, Tottenham će možda na zimu dovesti stopera, ali samo na posudbu jer već od ljeta računa na Vuškovića i dvije godine starijeg Ashleyja Phillipsa, koji je na posudbi u Stokeu. No, čak i ako mu bude trebalo više vremena da sazre za igru u Premier ligi, Tottenham ga može držati na posudbama u vrlo dobrim ligama.

Grafika: Sofascore

Ne smije se ponoviti slučaj Gvardiol

Zlatko Dalić ima na širem popisu šest ili sedam stopera od kojih na svaku akciju zove četiri ili pet. Svaki od njih igra u vrlo dobrom klubu, može pomoći reprezentaciji i u manjoj ili većoj mjeri je dokazan na velikoj sceni.

No, reprezentacija mora gledati i unaprijed, a to je nerijetko bio proces koji je u mandatu trenutnog izbornika kasnio. Vušković je već odmalena bio na svim listama najvećih talenata na svijetu i na prvu je bilo jasno da odskače od svoje konkurencije i da ima nešto posebno.

Danas mu je 17 godina, igra u odličnoj ligi i već je sposoban raditi razliku. Poziv njemu ima puno više smisla od rotacije onih zadnjih stopera na popisu koji će šansu dobiti samo u slučaju ozljede. Vuškoviću bi svakako puno veći podražaj bio i trening s A reprezentacijom umjesto deset dana provedenih u mladoj selekciji.

U svakom slučaju, Dalić ne treba čekati da mu se ponovi slučaj Gvardiol. Danas jedan od najboljih braniča svijeta je praktički svoju prvu pravu šansu dobio na Euru, gdje je odmah bio ubačen u vatru i napravio je nekoliko grešaka koje se svakom mladom i neiskusnom igraču mogu dogoditi.

Izbornik Hrvatske ima sasvim dovoljno vremena da do Svjetskog prvenstva definira kadar koji će nositi reprezentaciju i u godinama iza toga. Već je sada dovoljno jasno da su Šutalo, Gvardiol i Vušković tercet kakav na stoperskim pozicijama garantira mir narednih deset godina.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.