ATLETIKA

Danas počinje 70. Hanžekovićev memorijal, jedan od zagrebačkih sportskih simbola

Foto: Zagreb Meeting

DANAS i sutra na zagrebačkoj Mladosti održava se jubilarno 70. izdanje Hanžekovićevog memorijala.

Hanžek je već sedam desetljeća zagrebački sportski simbol. Ni rat, ni politika, ni financijski problemi, ni korona virus nisu mu stali na put 70 godina. I danas kada je sporta tek na kapaljku, atletika živi kraj Save i pokraj fontana.

U ponedjeljak i utorak slijedi nam 70. izdanje Hanžekovićevog memorijala. Slogan ovogodišnjeg natjecanja je "Serbus Hanžek moj". Povijest će reći da je prvi miting održan kao klupski dvoboj Mladosti i Dinama 1951. godine, kasnije je prerastao u međunarodni miting i polako stjecao međunarodni status.

Godinama gradio međunarodni ugled

Do 2009. godine bio je Grand Prix, od 2010. miting IAAF World Challenge, dok je lani ušao u prestižnu Continental Tour Gold kategoriju. Nastupale su na Hanžeku skoro sve najveće zvijezde svjetske atletike predvođene Usainom Boltom, no prve zvijezde su bile i ostale naše Blanka Vlašić i Sandra Perković.

Kroz sve te godine popularni Hanžek postao je simbol grada Zagreba, kao Dinamo, Cibona, rukomet i Janica. Tradicija, veza publike i sporta, neraskidivi su dio zagrebačke sportske slike koja ide u cijeli svijet i predstavlja Hanžekovićev memorijal kao jedan od najboljih svjetskih mitinga, iako budžetom i infrastrukturom najvećima nije ni blizu. To je Hanžek.

Zagreb ima nešto zbog čega mu se svi rado vraćaju, ima toplinu zbog koje mu se svi rado vraćaju. Sjedinila se priča grada i sporta na najbolji mogući način. Ta priča s Maksimira ili sa Save iznjedrila je mnoge velikane hrvatskog sporta, legende, medaljaše, rekordere… I danas, premda 70 godina stara, izgleda dovoljno mlada da traje i okuplja. Sve se mijenja, zvijezde su jače i brže, vizuali i slike s mitinga sve atraktivnije i bolje, ali Hanžek ostaje nezaobilazni dio zagrebačke, hrvatske, europske i svjetske povijesti atletike.

Ovaj će Hanžekovićev memorijal biti drugačiji od svih ostalih, iako zvijezda kraljice sportova ni ovaj puta neće nedostajati (Perković, Crouser, Kovacs, Rodgers, Guliyev, Levčenko, Tuka, Stahl…). Promjena je, naravno, uzrokovana pandemijom COVID-19, pa nam slijedi miting uz sve propisane mjere. Bit će to atletika pod maskama za malobrojne na stadionu, ali dostupna svima putem TV prijenosa koji ide u 85 zemalja na pet kontinenata.

Nema povlaštenih ulaznica

I s ulaznicama će biti drugačije. Na mitingu je inače u opticaju bilo 10.000 ulaznica, a sada će ih biti svega 700. I svih tih 700 - 300 za istok, 220 za zapad, 120 za jug i 60 za sjever - je u prodaji po cijeni 50 do 100 kuna. Povlaštenih ulaznica nema! Kupci ulaznica će morati popuniti obrazac za pristup i obvezati se da će se pridržavati svih propisanih mjera na stadionu. Ponoviti treba da su ulaznice u prodaji na blagajni SRC Mladost kraj Save, na kojem se miting i održava, od 10. rujna od 16.00 do 20.00 svaki dan do starta natjecanja 15. rujna, odnosno dok se sve ne prodaju.

Gledatelja pokraj fontana na Memorijalu Ivana Ivančića neće biti. Danas, u 19:30 je memorijal Ivana Ivančića kraj zagrebačkih fontana, dok je 70. Hanžekovićev memorijal sutra na stadionu Mladosti kraj Save s početkom od 17:50 sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.