Ždrijeb Svjetskog prvenstva u rukometu se održava danas. Francuzi dolaze u Zagreb?

Foto: EPA

ZAGREB je danas domaćin ždrijeba Svjetskog prvenstva u rukometu koje će se od 12. siječnja do 2. veljače 2025. igrati u Norveškoj, Danskoj i Hrvatskoj. Ždrijeb se održava u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski s početkom u 19:30. Na Svjetskom prvenstvu sudjeluju 32 reprezentacije koje će biti podijeljene u osam skupina.

Za izvlačenje kuglica će biti zaduženi hrvatski izbornik Dagur Sigurdsson, reprezentativni vratar Dominik Kuzmanović, norveški reprezentativac Alexander Blonz, a danski predstavnik još uvijek nije određen. Cijeli proces će se održati uz nadgledanje čelnih ljudi Svjetske rukometne federacije (IHF).

Četiri skupine prvog kruga igrat će se u Hrvatskoj

Reprezentacije će u prvom krugu biti podijeljene u osam skupina po četiri momčadi, a u drugi krug će proći po tri najbolje reprezentacije iz svake skupine. U drugom krugu će se onda formirati četiri skupine, bodovi iz prvog kruga se prenose, a dvije najbolje reprezentacije iz tih skupina će igrati četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Četiri skupine prvog kruga igrat će se u Hrvatskoj. Dvije će se igrati u Zagrebu, a po jedna u Varaždinu i Poreču. Posljednjeplasirani iz prvog kruga igrat će President Cup kojem će domaćin biti Poreč. U drugom krugu gradovi domaćini bit će Zagreb, Varaždin, Oslo i Herning, a u svakom od tih gradova će se igrati jedna skupina. Dva susreta četvrtfinala igrat će u Zagrebu, a po jedan u Oslu i Herningu. Jedno polufinale bit će u Zagrebu, a drugo u Oslu, koji će također biti domaćin finala i susreta za treće mjesto.

Francuska dolazi u Hrvatsku?

Na Svjetsko prvenstvo su se plasirali domaćini Danska, Norveška i Hrvatska. Iz Europe dolazi još 15 reprezentacija, a to su Island, Austrija, Nizozemska, Slovenija, Češka, Portugal, Španjolska, Mađarska, Italija, Poljska, Makedonija, Francuska, Njemačka, Švedska i Švicarska. Posljednji na ovom popisu su dobili pozivnicu IHF-a. 

Od ostalih reprezentacija, iz Afrike dolaze Egipat, Tunis, Alžir, Zelenortski otoci i Gvineja, iz Južne Amerike Brazil, Argentina i Čile, a iz Sjeverne Amerike dolaze Kuba i SAD, koji je također dobio pozivnicu na natjecanje. S obzirom na podijeljena domaćinstva skupina, iz prvog bubnja izvlačit će se samo dvije reprezentacije - Francuska i Egipat. Oni će doći u skupine s Hrvatskom u Zagrebu ili s Austrijom u Poreču.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.