Davor Šuker umiješan u kladioničarski skandal sa Šapinom?

SUĐENJE oko najvećeg kladioničarskog skandala europskog nogometa počelo je prije nekih dva mjeseca u Bochumu, ali tek sada neke stvari izlaze na vidjelo. Tako je naprosto nevjerojatno kako je hrvatskim medijima promaklo pisanje lista , koji u cijelu priču uvlači i slavnog hrvatskog reprezentativca Davora Šuker.

Naime, jedan od glavnih optuženih, Marijo C., kojega se tereti za namještanje utakmica na turneji Nk Travnika po Švicarskoj, bio je u kontaktu sa Šukerom koji mu je pomogao oko cijele stvari. Prema pisanju njemačkog lista Marijo C. je preko Šukera pokušavao postaviti sporne utakmice Travnika u londonske kladionice. Koja je bila Šukerova rola u cijeloj stvari nije objavljeno, međutim samo što se spominje ime jednog od kandidata za predsjednika HNS-a u cijeloj aferi mora biti zabrinjavajuće.

Kako piše Dnevni-list.ba popis osumnjičenih predvodi Marijo Cvrtak, označen kao kladioničar i posrednik, te koji se trenutačno nalazi u istražnom zatvoru u Njemačkoj gdje čeka suđenje. Uz njega je naveden i njegov partner, svima dobro poznati Ante Šapina, potom slijede Alexander Histov (pomoćnik i prevoditelj), Nuretin Günay (kladioničar), Tanzer Bulut (kladioničar za Gunaya), izvjesni Ismail i Musrafa (kladioničaari za Günaya), potom Izet Cetin (kladioničar za Gunaya), Ayhan Demir (kladioničar za Günaya), Deniz Čelik (kladioničar), Birol Dede (kladioničar za Čelika), Senol Dede (kladioničar za Čelika), Davor Šuker (kladioničar i informator za Šapinu), Igor Satchi (moldavski nogometni sudac) i zasada neidentificirani Neno iz Hrvatske (posrednik), čiji je zadatak bio dogovoriti "posao" s moldavskim sucem Igorom Satchijem.

"Cvrtak i Šapina imali su namjeru susret kvalifikacija za Europsku ligu između NK Široki Brijeg i armenskog Banantsa manipulirati u svoju korist. U te svrhe Cvrtak je namjeravao doći u Široki Brijeg kako bi pokušao uvjeriti predsjednika kluba", piše u izvješću poslanom Tužiteljstvu BiH.

Po navodima bochumskih pravosudnih organa, skupina počinitelja u "podmazivanje" igrača i sudaca u ova 32 slučaja investirala je 370 tisuća eura. U kladionicama su na pogođene parove uložili oko dva milijuna eura, a "čista" dobit od namještaljki iznosila je 1,6 milijuna eura. Bochumsko državno odvjetništvo u okviru istražnog postupka provjerilo je preko 250 sumnjivih osoba. Na popisu sumnjivih nogometnih utakmica nalazi se oko 270 susreta iz cijele Europe. Kladioničarska mafija na njihov ishod uložila je oko 12 milijuna eura, a "čista" dobit iznosila je oko 7,5 milijuna eura. Za "kupovinu" igrača, sudaca i dužnosnika, pripadnici kriminalne skupine uložili su 1,5 milijuna eura.

Popis osumnjičenih

1.     Marijo Cvrtak, kladioničar i posrednik
2.     Ante Šapina, kladioničar i posrednik

3.     Alexander Histov, pomoćnik i prevoditelj
4.     Nuretin Gunay, kladioničar
5.     Tanzer Bulut, kladioničar za Gunaya
6.     Ismail, kladioničar za Gunaya
7.     Mustafa, kladioničar za Gunaya
8.     Izet Cetin, kladioničar za Gunaya
9.     Ayhan Demir, kladioničar za Gunaya
10.    Deniz Čelik, kladioničar
11.    Birol Dede, kladioničar za Čelika
12.    Senol Dede, kladioničar za Čelika
13.    Davor Šuker, kladioničar i informator za Šapinu
14.    Igor Satchi, moldavski nogometni sudac
15.    Neno, neidentificirani posrednik koji je trebao dogovoriti posao sa Satchijem

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.