Dinamo Bukurešt - Klub slavne prošlosti i opasnih individualaca

KAKO je u prvoj utakmici drugog pretkola bukureštanski Dinamo sa 2:0 u gostima svladao Olimpiju Balti, Rumunji su već praktički u trećem kolu, stoga ćemo njih i predstaviti kao jedinog mogućeg Hajdukovog protivnika.

Dinamo Bukurešt slavni je rumunjski prvoligaš, koji je osnovan 1948. godine, a igra na stadionu Dinamo kapaciteta 15 tisuća gledatelja. Predsjednik kluba koji je prošle sezone završio kao šestoplasirana momčad lige je Nicolae Badea, a trener Ioan Andone. Najviše nastupa u povijesti kluba ima Cornel Dinu, njih 454, dok je najbolji strijelac Dudu Georgescu sa 207 golova.

18 naslova prvaka Rumunjske, samo tri u posljednjih deset godina

Dinamo je sa 18 naslova prvaka države uz Steauu najtrofejniji klub Rumunjske. Najsvjetlije trenutke klub pamti od sredine sedamdesetih do kraja osamdesetih kada je osvojio osam naslova prvaka. Početkom novog tisućljeća klub ne bilježi najbolje rezultate, a u posljednjih deset godina samo su tri puta bili prvaci Rumunjske. Rumunjski kup osvojili su 12 puta, posljednji put 2005. godine. Najbolji rezultat u europskim okvirima Dinamo je ostvario 1984. godine kada je ispao u polufinalu Kupa prvaka te 1990. godine kada je ispao u polufinalu Kupa Uefe. Tih su godina bilježili impresivne rezultate pa su tako obilježili 17 uzastopnih pobjeda u ligi, dok čak 47 utakmica nisu izgubili.

Prošle sezone igrao u Europa ligi

Prošle sezone Dinamo je relativno uspješno igrao u Europa ligi. U play-offu su nakon 3:0 pobjede doma i 3:0 poraza u gostima na jedanaesterce prošli Slovan iz Libereca, dok su u skupini igrali s Galatasarayem, Panathinaikosom i Strumom iz Graza. Na koncu su završili kao trećeplasirani sa šest bodova, dvije pobjede i četiri poraza. Treba notirati kako su obje pobjede ostvarili protiv Austrijanaca, dok su kući poraženi i od Panathinaikosa i Galatasaraya. Ukupno su postigli četiri gola, a primili 12.

Momčad skuplja od Hajdukove, s nekolicinom sjajnih individualaca

Što se tiče momčadi, prema Transfermarktu, Dinamo ima skuplju momčad od Hajduka. Od onih kvalitetnijih izdvajamo 26-godišnjeg ofenzivnog veznjaka Andreia Cristeu, strijelca 30-ak golova u rumunjskog ligi unatrag četiri sezone, zatim povratnika u Dinamo, 29-godišnjeg Mariusa Niculaea, kojeg je Sporting 2005. godine platio pet i pol milijuna eura. Tu su još 20-godišnji Gabriel Torje, najveća nada ove momčadi, te veznjak Adrian Cristea. Od stranaca izdvajaju se Brazilac Helder Fereira koji je na posudbi iz Nancyja te Senegalac Ousmane N`Doye, nekadašnji igrač Toulousea i Lorienta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.