Dinamo čeka klub s kojim je Leko uzeo titulu i koji s legendama ispisuje povijest

Foto: Profimedia

DINAMO u iduća dva tjedna u trećem pretkolu Lige prvaka očekuju dvije utakmice s AEK-om. Prođe li grčkog prvaka, momčad trenera Igora Bišćana u play-offu elitnog klupskog natjecanja igrat će protiv Royal Antwerpa. Dinamo bi u prvoj utakmici gostovao u Belgiji 22. ili 23. kolovoza, a uzvrat bi se igrao tjedan kasnije na Maksimiru. O kakvom je belgijskom klubu riječ?

Royal Antwerp je aktualni prvak Belgije

Royal Antwerp je prošle sezone osvojio prvi naslov nacionalnog prvaka nakon 66 godina. Trener je bivši slavni nizozemski veznjak Mark van Bommel, koji je odveo momčad do dvostruke titule. Osim što je uzeo tamošnji kup finalnim slavljem nad Mechelenom (2:0), Royal Antwerp je na dramatičan način zgrabio prvenstvo.

Regularni dio natjecanja završio je na trećem mjestu, iza Genka i Royale Uniona, da bi u šest utakmica doigravanja preskočio spomenute. Nevjerojatno je da je u 94. minuti zadnjeg kola zabio za 2:2 protiv Genka i na kraju sezonu zaključio s 47 bodova, jednim bodom više od Genka.

Leko je s Antwerpom osvojio belgijski kup

Iako se sada bori za ulazak među elitu, Royal je donedavno bio drugoligaš, i to od 2004. do 2017. godine. Po povratku u prvoligaški razred odmah je skočio u gornji dio ljestvice, ali do osvajanja naslova nije bio bolji od trećeg mjesta.

Belgijski navijači odjednom su se priviknuli na borbu za trofej, a onaj "utješni" donio im je trenutni trener Hajduka Ivan Leko. Naime, Leko je vodio Antwerp od svibnja do prosinca 2020. Odradio je 26 utakmica, prosječno osvojivši 1.77 bodova po susretu.

Vrhunac u Royalu bilo mu je finale belgijskog kupa 1. kolovoza 2020. Tada je Izraelac Lior Refaelov zabio Club Bruggeu u 25. minuti, što je bilo dovoljno za pobjedu i podizanje pehara. Leko je trenerski staž u tome klubu završio oko Božića te se preselio u Shanghai Port, nakon čega je iz Kine stigao u Hajduk.

Alderweireld je kapetan Antwerpa, koji transferima upravo ispisuje klupsku povijest

Najpoznatiji igrač Antwerpa je kapetan Toby Alderweireld (34). Prekaljeni belgijski stoper, sa 127 reprezentativnih nastupa, prošle godine vratio se u svoju zemlju nakon što je dotadašnju karijeru proveo u Ajaxu, Atletico Madridu, Southamptonu, Tottenhamu i katarskom Al Duhailu.

George Ilenikhena (16) ovog ljeta postao je najskuplji igrač kojeg je Antwerp ikad kupio. Napadač francusko-nigerijskog državljanstva stigao je iz Amiensa za šest milijuna eura, za koji je u Ligue 2 zabio dva gola u 16 nastupa. Vam Bommel ga je dosad u tri utakmice ubacivao s klupe.

S obzirom na to da je Antwerp u aktualnom prijelaznom roku ostvario i najveću prodaju ikad, s pravom se može reći da klub upravo ispisuje povijest. Willian Pacho (21) ekvadorski je branič, koji je s Alderweireldom činio obrambeni dvojac. Nakon odlične sezone preselio se u Eintracht Frankfurt za devet milijuna eura.

Transfermarkt: Dinamo ima skuplju momčad

Antwerpov stadion De Bosuil prima oko 16 tisuća gledatelja. Prema podacima Transfermarkta, Van Bommelova momčad ukupno je jeftinija od Dinamove. Igrači Royala ukupno vrijede 90.2 milijuna eura, dok su dinamovci procijenjeni na 111.7 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.