Dinamo je na korak do Lige prvaka, a tome se posebno veseli Lokomotiva

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

DINAMO je napravio ogroman korak prema glavnoj fazi Lige prvaka nakon što je sinoć na svom stadionu u Maksimiru svladao azerbajdžanski Qarabag 3:0 u prvoj utakmici play-offa elitnog klupskog natjecanja. Junaci Dinamove pobjede bili su Marko Pjaca, strijelac prvog gola u 29. minuti, i Sandro Kulenović, koji je ušao s klupe u 63. minuti, a onda dvaput zabio u 75. i 80. za uvjerljivu pobjedu hrvatskog prvaka. Uzvratna utakmica igra se sljedeću srijedu, 28. kolovoza, u Bakuu.

Novi format Lige prvaka i bogate nagrade

Hrvatski prvak je tako došao na koračić od Lige prvaka koja se od ove sezone igra po novom formatu u kojem sudjeluje 36 momčadi. Više neće biti ždrijeba za grupe, već će svih 36 momčadi formirati jednu ligu, jednu tablicu. Svaka momčad će igrati protiv osam različitih suparnika. Klubovi će biti podijeljeni u četiri jakosne skupine, pri čemu će svaki klub igrati po četiri utakmice kod kuće i četiri u gostima, protiv osam različitih suparnika, svakog po jednom.

Nakon osam kola grupne faze sastavit će se konačna tablica. Prvih osam momčadi će se izravno plasirati u osminu finala, dok će momčadi rangirane od 9. do 24. mjesta igrati dvije playoff utakmice za ulazak u osminu finala. Od osmine finala nadalje gledat ćemo uobičajenu nokaut fazu Lige prvaka s utakmicom kod kuće i u gostima, a finale će se igrati u Munchenu.

Dinamo igra i za nikad veću novčanu nagradu. Ako izbaci Qarabag, dobio bi od UEFA-e 18.6 milijuna eura samo za plasman u Ligu prvaka. Osim toga, Dinamo na temelju klupskog rankinga, desetogodišnjeg koeficijenta i udjela marketinga može računati na još najmanje 10 milijuna eura. Samim plasmanom u Ligu prvaka i sve da tamo zauzme posljednje, 36. mjesto, dobio bi još milijun eura. Tako bi od Lige prvaka zaradio najmanje 29.6 milijuna eura. Napominjemo da je ovaj iznos Dinamu zajamčen sve i da ne osvoji ni bod u Ligi prvaka. Svaka pobjeda u glavnoj fazi vrijedi 2.1 milijuna eura, a svaki remi se nagrađuje sa 700.000 eura.

Juniori Lokomotive se posebno vesele pobjedi Dinama

Ako Dinamo uđe u Ligu prvaka tome će se posebno veseliti Lokomotiva. Naime, osim što je došlo do velikih promjena u formatu Lige prvaka, kako je gore pojašnjeno, došlo je i do promjena u formatu i kvalifikacijama za UEFA Youth league (Liga prvaka mladih). Do ove sezone su u Ligi prvaka mladih mogli sudjelovati juniori momčadi koje igraju seniorsku Ligu prvaka i juniorski prvaci država neovisno o tome jesu li im se seniori plasirali u Ligu prvaka te su ti juniorski prvaci imali vlastiti ždrijeb odvojen od skupina. S momčadima koje su igrale skupine bi se spajali u knock-out fazi na proljeće.

Do sada nije bilo moguće da Ligu prvaka mladih igraju juniori koji nisu bili prvaci svojih država ili čija se seniorska momčad nije plasirala u grupnu fazu Lige prvaka. No, upravo to je od ove sezone promijenjeno i zato se Lokomotiva može veseliti. Naime, juniori Dinama su prošle sezone bili prvaci Hrvatske sa 74 osvojena boda ispred Lokomotive koja je osvojila 64 boda i Hajduka koji je osvojio 63 boda.

Time što su juniori Dinama bili prvaci su osigurali da igraju Ligu prvaka mladih u tzv. "putu prvaka" koji je odvojen od ligaške faze kako je gore pojašnjeno. Ako seniori izbace Qarabag, juniori će ući u glavnu ligašku fazu Lige prvaka, a njihovo mjesto u "putu prvaka" će zauzeti Lokomotiva kao juniorski viceprvak. Hrvatska bi tako imala dva predstavnika u Ligi prvaka mladih prvi put u povijesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.