Dinamo je u Münchenu izgledao kao nekad. To nije samo Jakirovićev problem

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMOVI navijači mislili su da su ovakve večeri prošlost. Večeri u kojima Dinamo na najveće europske stadione dolazi preplašen i impresioniran protivnikom te s idejom da primi što manje golova. Večeri nakon kojih se opet priča i piše o povijesnim neuspjesima, katastrofama i debaklima.

Puno jači klubovi od Dinama su primali porcije od moćnog Bayerna. Roma je svojedobno dobila sedam, a Barcelona s Leom Messijem, Luisom Suarezom i pola španjolske reprezentacije osam komada od Bavaraca. Dinamo je u hororu na Allianz Areni izgubio 9:2, ali puno je šokantniji od rezultata, koliko god to čudno zvučalo, način na koji je Dinamo ostvario epski poraz.

Legia iz Varšave je 2016. godine u Ligi prvaka gostovala kod strašno jake Borussije Dortmund na Westfalenu. Skromni i neiskusni poljski prvak znao je da dolazi "na klanje", ali je došao igrati. Pa, ako već mora poginuti, odlučio je da to bude sa stilom. Dortmund je imao prihvatljivih 16 udaraca na gol, devet je išlo u okvir, a od tih devet osam je završilo u golu.

Dinamo je napravio manje prekršaja nego što je primio golova

Legia je u toj ludoj utakmici izgubila 8:4, a mogla je ugodnije proći da Nijemci nisu realizirali skoro sve što su zapucali u okvir. Poljaci su napravili 15-ak prekršaja, potukli su se s moćnim protivnikom i, kako kaže floskula, skupo su prodali kožu.

Iskusna Dinamova momčad, u kojoj Kevin Theophile-Catherine ima 84, Bruno Petković 76, Stefan Ristovski 67, Josip Mišić 66, a Marko Rog 42 europske utakmice, sinoć je na Allianz Areni primila više golova (9) nego što je napravila prekršaja (6). Kad bi vam netko rekao da mu jednom brojkom prepričate utakmicu, dovoljan bi vam bio taj podatak.

Tužno je bilo gledati kako Dinamovi igrači u sudačkoj nadoknadi panično izbijaju loptu da ne bude deset, iako su ih od poraza u dvoznamenkastim brojkama spasili VAR i Ivan Nevistić. Čovjek je imao deset obrana, skinuo je sve što je mogao, ali su ga izdali suigrači. Nisu bili u stanju ni izbiti ono što je on obranio, nego su tromo gledali kako Harry Kane i Leroy Sane odbijance spremaju u prazan gol.

Ne postoji scenarij u kojem Jakirović nije odgovoran za ovaj poraz

Ne postoji scenarij u kojem trener nije kriv za devet primljenih golova i pad u zadnjih tjedan dana ide na dušu Sergeju Jakiroviću. On sastavlja momčad, on stalno rotira sastav, on je s igračima svaki dan i on neke od njih uporno trpi, iako su potpuno izvan forme. Jedini igrač koji je u fenomenalnoj formi, Sandro Kulenović, njemu sjedi na klupi.

No, koliko god Jakirović bio odgovoran za poraze od Hajduka i debakl protiv Bayerna (kao što je i zaslužan za ulazak u Ligu prvaka), vrijeme je da dio krivnje za situaciju u kojoj se Dinamo nalazi preuzmu i igrači. I to ne izjavama u kojima se nakon utakmice ispričavaju navijačima, nego konkretnim potezima.

Nedopustivo je kako su se igrači prezentirali

Dinamo je na poluvremenu gubio 3:0, a napravio je dva faula. Jedini žuti karton dobio je u 83. minuti, i to Stefan Ristovski zbog prigovora. Nijedan igrač Bayerna nije pretrpio malo grublji prekršaj, nije dobio po nogama ili po glavi. Nije ni mogao, jer ih Dinamovi igrači nisu mogli ni uhvatiti jer su stajali predaleko od njih, jer su izgledali kao da ih se boje. A to nije samo Jakirovićev problem.

Najiskusniji Dinamovi igrači imaju oko 30 godina ili čak malo više i u plavom dresu su gubili i dobivali velike utakmice. Ovo kako su prezentirali sebe i klub na najvećoj pozornici je nedopustivo, koliko god Bayern bio prejak i činio se kao drugi svijet.

Priča se i piše da su oni lideri svlačionice i na njima je da momčad izvuku iz ovog šoka. Neka im cipelarenje na Allianz Areni bude velika lekcija. Sljedeća utakmica u Ligi prvaka za Dinamo je već u subotu u Koprivnici.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.