Dinamo putuje u zemlju System of a Downa, Agassija i Cher

JEDNA od stvari koja nas je ugodno iznenadila kad smo proučavali egzotičnog Dinamova protivnika je svakako stadion Pjunika.

Hanrapetakan (odnosno Nacionalni) stadion je sasvim solidno zadnje smješteno u glavnom gradu Erevanu. Ovaj višenamjenski stadion se uglavnom koristi za nogometne utakmice, to je dom armenske reprezentacije, a na njemu svoje domaće utakmice igra i Pjunik. Kapacitet mu je 15 tisuća mjesta. Nacionalni stadion u Erevanu je sagrađen 1937., a od tad je dva puta renoviran. Za razliku od Maksimira, doima se vrlo lijepo uređen.

U Erevanu postoji sedam nogometnih klubova, pet ih igraju u prvoj, a dva u drugoj ligi. Osim Nacionalnog stadiona, glavni grad ima još četiri nogometna stadiona.



Nezapamćen genocid Turaka nad Armencima

Bivša Sovjetska republika se nalazi oko 2500 kilometara od Zagreba i ima oko tri milijuna stanovnika. 1915. su Turci izvršili stravičan genocid na armenskim narodom u kojem je pobijeno od 600 tisuća do milijun i pol ljudi. Od 1920. su unutar Sovjetskog saveza, a 1991. su postali prva nebaltička zemlja koja se uspjela odvojiti od SSSR-a.

Službeni jezik je armenski, pismo armenski alfabet, a većina velika većina naroda pripada kršćanskoj Armenskoj apostolskoj crkvi.

Mnoge poznate ličnosti su armenskoj podrijetla: članovi benda System of a Down, Andre Agassi, Cher, Gari Kasparov, David Nalbandian, Youri Djorkaeff...

Najpoznatiji nogometni klub je Ararat koji je svojedobno osvojio prvenstvo i kup SSSR-a pobijedivši kijevski Dinamo.

M.Pa.
Foto: worldstadiums.com, Wikipedia

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.