Dinamovci euro-avanturu započinju na Kavkazu!

U SREDIŠTU Uefe točno u podne prema srednjeeuropskom vremenu startao je ždrijeb parova za ranu fazu natjecanja u Ligi prvaka te novozamišljenoj Europskoj ligi. Dinamo će u drugom pretkolu Lige prvaka, 14 ili 15. srpnja gostovati u Erevanu, dok ćemo armenskog prvaka u Maksimiru ugostiti 21. ili 22. srpnja.

Nije se ostvarila želja Dinamovog trenera Krune Jurčića da izbjegne duga, iscrpljujuća putovanja u nepoznato. Modre nisu dopali Zrinjski ili Skopje, putuje se za Kavkaz usred mjeseca srpnja. Pjunik je klub osnovan tek prije 17 godina, 1992. godine od kada su osvojili 11. naslova prvaka i 21 nacionalni trofej, a prošle godine okonačni su euro-avanturu u 1. pretkolu. Porazio ih je ciparski Anarthosis koji je skoro prošao u osminu skupinu Lige prvaka iz skupine s Werderom, Interom i Panathinaikosom.

Klubovi iz našeg susjedstva, mostarski Zrinjski i beogradski Partizan također su bili dio ždrijeba u Nyonu. Zrinjski će u 2. pretkolu imati nešto teži posao protiv Slovana, dok Partizan u prvoj utakmici ide u goste velškom Ryhlu.

Rijeka starta kao nositelj u drugom pretkolu Uefine Europske lige, dok je Slaven Belupo nositelj u 1. kolu. Hajduk će svog protivnika u 3. pretkolu doznati 17. srpnja.

Propozicije natjecanja u Uefinim kupovima razlikuju se u odnosu na prošlu godinu, ali hrvatskom prvaku neće biti puno lakše probiti se u skupinu Lige prvaka. Liga prvaka podijeljena je na 13 vodećih zemalja Uefine ljestvice te na ostale zemlje koje moraju proći kvalifikacije. Traži se završno, po pet predstavnika za osam skupina.

Modrima trebaju dvije pobjede do play offa, u kojem čekaju velika imena: Olympiacos (Grčka), Kopenhagen (Danska), Slavija Prag (Češka), PartizanBeograd (Srbija), Levski Sofija (Bugarska)/Maccabi Haifa (Izrael). U drugom pretkolu za protivnike su mogli dobiti sljedeće protivnike:

Bohemians Dublin(Irska), Zrinjski (BiH), Debrecen (Mađarska), Georgia Tbilisi(Gruzija), Sheriff Tiraspol (Moldavija), Makedonija Skoplje(Makedonija), Baku (Azerbajdžan), Levadia Tallinn (Estonija), Tirana(Albanija), Aktobe (Kazahstan), Pjunik Jerevan (Armenija), Rhyl(Wales), Glentoran (Sjeverna Irska), Streymur (Farski otoci), F91Dudelange (Luksemburg), Mogren Budva (Crna Gora), Sant Julia (Andora).

Ukoliko Modri odrade uspješno utakmice 2. i 3. pretkola, ali pokleknu u play offu, ulaze direktno u skupinu Europske lige, a izgube li primjerice, u 3. pretkolu, idu u play off Europske lige, ono što se nekad zvalo 1. kolo Kupa Uefa.

U Europskoj ligi, lanjskom Kupu Uefa, natjecalo se 40 klubova po skupinama od kojih su plasman u šesnaestinu izborile tri najbolje plasirane ekipe iz svake skupine plus trećeplasirani iz skupina Lige prvaka. Ove godine, u Europskoj ligi natječe se 48 klubova u 12 skupina sa po četiri kluba.

U prvom pretkolu Lige prvaka, koje Dinamo preskače, sastat će se Sant Julia - SP Tre Fiori te Hibernians - Mogren. U prvom pretkolu nalazi se pet prema koeficijentu najlošijih klubova, te Crnogorci (Mogren, njihov prvak) s obzirom na tek osnovanu državu.

U drugom pretkolu prva je izvučena albanska Tirana koja igra protiv norveškog Stabaeka. WIT iz Gruzije domaćin je u prvoj utakmici slovenskom Mariboru, EB Streymur ciparskom Apoelu, a Kopenhagen pobjedniku susreta 1. prekola između Hiberniansa i Mogrena.

Debrecen ipak neće dobiti šansu da se opet susretne s hrvatskim predstavnikom, sreća im je namijenila Kalmar iz Švedske. Makedonija Skopje domaćin je u prvoj utakmici Bate Borisovu iz Bjelorusije, a islandski FH čeka kazahstanski Atobe.

Armenski Pjunik čeka Dinamo Zagreb! 14. ili 15. srpnja Dinamo putuje u Aremniju, dok će Pyunik ugostiti 21. ili 22. srpnja. Ventspils iz Latvije sastaje se s Dudenlangeom, Ekranas s Bakuom,a Slazburg s Bohemiansom. Zrinjski u prvoj utakmici dočekuje Slovan, Inter Turku Sheriff iz Moldavije, dok Partizan u prvoj utakmici u Wales, kod Rhyla. Wisla Krakow dočekuje estonsku Levadiju, Levski pobjednika susreta 1. pretkola Sant Julija - SP Tre Fiori. Maccabi Haifa dočekuje Glentoran.

D.R.
Foto: Uefa

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.