HNL

Dinamu u Šibeniku fali ključan igrač, a Čačić za njega nema zamjenu

Foto: Slavko Midzor/Pixsell

DINAMO u nedjelju od 19:05 gostuje kod Šibenika na Šubićevcu u najvažnijoj utakmici sezone. Pobjedom u Krešimirovom gradu Plavi bi osigurali novi naslov prvaka Hrvatske, a Hajduk bi u zadnjem kolu bio samo gost na maksimirskoj fešti. Iako je Šibenik u drugom dijelu sezone jedna od najslabijih momčadi lige, opasnosti itekako postoje.

Među najvećima je činjenica da će susret zbog tri žuta kartona propustiti Josip Mišić, jedan od najvažnijih i najkonstantnijih igrača ove sezone. S obzirom na to da u sredini terena Dinamu ionako fali defenzivnih specijalaca, ostaje za vidjeti hoće li Čačić pokušati od nekog drugog igrača "napraviti" Mišića ili će formaciju prilagoditi njegovom izostanku.

Mišićev najveći plus ove sezone je što se fantastično prilagodio na ulogu šestice, što je za klub bilo iznimno važno kad je Kristijan Jakić otišao u Eintracht. Postao je faktor stabilnosti u fazi obrane, a prema naprijed prvi razigravač. 

Iz ove perspektive mogu ga zamijeniti samo dva igrača. Ipak, jedna od tih opcija mogla bi Dinamu napraviti probleme zbog kojih je nedavno gubio važne bodove. Koliko god se posao na Šubićevcu činio laganim, izostanak jedinog igrača za kojeg nema prave zamjene komplicira stvari.

Gojakovi mišići zamjena za Mišića

Gotovo sigurno će kapetan Arijan Ademi zaigrati na Mišićevoj poziciji. Zašto je takva odluka problematična, najbolje se vidjelo u utakmici protiv Lokomotive, kada se Ademi nije najbolje snašao defenzivno na poziciji koju dugo nije igrao, a prema naprijed su nedostajali njegovi dolasci u završnicu.

Ipak, takva odluka se iz ove perspektive čini kao jedina moguća. Jedina prava "šestica" u momčadi osim Mišića je Bartol Franjić, ali on nije igrao zadnje četiri utakmice zbog ozljede i vrlo je upitno hoće li biti spreman. Dakle, jedino preostalo pitanje je tko će Ademiju biti partneri u sredini terena.

Jedno mjesto sigurno je rezervirano za Luku Ivanušeca, a na drugoj "osmici" mogli bismo vidjeti Amera Gojaka. Reprezentativac BiH imao je važnu ulogu pod Željkom Kopićem, ali je u tri susreta pod Čačićem odigrao samo sedam minuta.

Snažan je u duelu i igra u oba smjera te bi njegove fizikalije mogle biti važne u fazi obrane. No Plave zabrinjava to što ne dolazi u prilike za gol, a u cijeloj sezoni zabio je samo jednom u svim natjecanjima iako je uglavnom igrao veznog sa slobodom u igri.

Šansu dobiva igrač kojeg Dinamo najviše zapostavlja?

Iako je Čačić u Kranjčevićevoj dao šansu mladom Baturini, pokazalo se da Dinamov dragulj ipak treba više minuta u nogama kako bi izdržao pritisak susreta u kojima postoji ogroman ulog pa je teško očekivati da će se trener zagrebačke momčadi ponovno odlučiti za takav potez.

To bi moglo značiti da će uz Ademija i Ivanušeca zaigrati Marko Tolić, plemeniti veznjak koji se nije uspio nametnuti kod Krznara i Kopića ni kad je Dinamo imao ogromnih problema u kreaciji i dolascima u završnicu napada.

Takvo rješenje trebalo bi dati Dinamu igrača koji se sjajno snalazi iza napadača i može razigrati momčad. Istovremeno, takva momčad trebala bi biti i nešto defenzivno nestabilnija, ali dojam je da je to rizik koji se u ovakvoj utakmici mora prihvatiti.

Još je nekoliko pitanja, poput onog tko će zaigrati na lijevom krilu. Ako se Emreli dovoljno opravio, mogao bi zaigrati na toj poziciji umjesto Luke Menala. No ključna borba vodit će se na sredini terena, a Dinamo će tamo po najveća tri boda u sezoni morati bez ključnog igrača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.