Dinamu Zvezda više ne prijeti. Evo što mu se mora poklopiti za izravan plasman u LP

Foto: Matija Habljak/Pixsell

ŠAHTAR je pobjedom protiv Antwerpa (1:0) izborio minimalno nokaut-fazu Europa lige, a s Portom će se u zadnjem kolu boriti za prolazak dalje u Ligi prvaka. Hrvatski prvak Dinamo tako sigurno ostaje iza Šahtara u utrci za izravan plasman u Ligu prvaka jer je klupski koeficijent Ukrajinaca 63.000, a Dinamov 43.500.

Podsjetimo, sljedeće sezone izravan plasman u Ligu prvaka imat će prvak koji u kvalifikacijskom "Champions pathu" bude imao najveći koeficijent. Dinamo, osim što mora osvojiti hrvatsku ligu (gdje zaostaje devet bodova za Hajdukom uz dvije utakmice manje), sada mora navijati da Šahtar ne osvoji ukrajinsku ligu. 

Šahtar je u zadnja dva kola ukrajinskog prvenstva osvojio samo jedan bod i sve je dalje od Dnipra, koji igra sjajno. Dnipro ima osam bodova više uz dvije utakmice više. 

Uz Dinamo, postoji još nekoliko klubova koji se nadaju da Šahtar neće postati prvak Ukrajine. Tako sličan koeficijent poput Dinama imaju praška Slavia (44.000), danski Kopenhagen (43.500) i Crvena Zvezda (40.000). Sinoćnjim porazom od Young Boysa Zvezda je ispala iz Europe i ne može više prestići Dinamo pa hrvatskom prvaku ostaju dva rivala.

Problem za Dinamo, koji mora pobijediti Astanu i Ballkani za prolazak skupine u Konferencijskoj ligi, jest taj što se Slaviji i Kopenhagenu smiješe bonus bodovi za veliko popravljanje koeficijenta. 

Slavia je gotovo sigurno osigurala barem dva bonus boda za prolaz grupe Europa lige, a ima dobre šanse uzeti i pet bonus bodova za prvo mjesto u grupi. Dinamu tu odgovara da Roma završi ispred Slavije. Dva kola prije kraja, Slavia i Roma imaju po devet bodova. 

Kopenhagen zasad drži mjesto koje vodi u nokaut-fazu Lige prvaka, ali ga do kraja grupne faze čeka težak zadatak. Večeras gostuje kod Bayerna, a potom dočekuje Galatasaray. Dinamu bi najbolje bilo da Kopenhagen završi zadnji u skupini i ostane bez proljeća u Europi.

Dobra vijest za Dinamo je što Slavia i Kopenhagen ne dominiraju u nacionalnim prvenstvima. Kopenhagen ima isto bodova kao Midtjylland i dva više od Brondbyja, a Slavia ima dva boda manje od gradskog rivala Sparte.

Podsjetimo, od idućeg ljeta kreće nova era Lige prvaka, koju će igrati 36 klubova, ali po ligaškom sistemu. Svaki klub će odigrati najmanje osam utakmica, a nagrade će biti bogatije nego dosad.

Kako Dinamo može do izravnog plasmana?

- Da Ligu prvaka osvoji klub koji će se istovremeno preko svog prvenstva izravno plasirati u Ligu prvaka
- Dinamo mora osvojiti titulu
- Šahtar ne smije biti prvak Ukrajine
- Dinamo mora imati bolji koeficijent od Slavije i Kopenhagena ili da ti klubovi ne budu prvaci svojih država

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.