Doktorica i borac Rosi Sexton oštro osudila “hormonalno muško” Cris Cyborg!

CRIS CYBORG je i dalje glavna tema svih svjetskih MMA medija. Iako se najbolji ženski borac na svijetu pokušao izvući pričom o problemima sa skidanjem kilograma, ostaje činjenica da je Brazilka pala na doping testu i da će joj Zuffa oduzeti titulu prvakinje Strikeforcea.

Razumljivo i očekivano, javili su se i mnogi oni koji su već neko vrijeme upozoravali na muškobanjasti izgled njezina tijela i činjenicu da je takve mišiće ženi gotovo nemoguće izgraditi samo vježbanjem u teretani i proteinima. Najglasnija je Britanka Rosi Sexton. Osim što je jedan od najboljih ženskih boraca svijeta, Sexton je i doktorica znanosti i priznati znanstvenik. Kao gost komentator za Bloody Elbow, Sexton je otvoreno progovorila o upotrebi steroida u ženskom MMA-ju.

"Nije preveliko iznenađenje kada netko u MMA-ju padne na doping testu. Generalno je već prihvaćeno da mnogo boraca upotrebljava steroide (bolje je možda reći svi), no testove se relativno lako prevari ili dobrim tajmingom ili sredstvima koji maskiraju testove. Borci padaju na testovima isključivo kada naprave neku pogrešku. Stoga, ukoliko ih svi upotrebljavaju, u čemu je problem?"

"Problem je što se radi o borilačkom sportu. Osim novca i ponosa, u MMA-ju postoji i fizička šteta i ozljede. Naprimjer, u ženskoj konkurenciji možete doslovno vidjeti kako žena koja je po hormonima muškarac premlati pravu ženu. To je često vrlo ružno za gledati. Loše je za sport, a loše je i za borce. Čini se da se poštenim sportašicama to vrati tako da im netko demolira lice."

"Moram izabrati. Možemo odlučiti da steroide želimo izbaciti iz ovog sporta. U tom slučaju Atletske komisije i vladina tijela, ali i promocije, moraju raditi zajedno kako bi implementirali prave testove na doping. Svjetska Anti-dopinška agencija mora surađivati s ovim sportom kako bi se standardizirali nasumični testovi boraca koji su esencijalni da bi borba protiv dopinga uspjela. Možda nikada neće biti moguće iskorijeniti potpuno doping iz sporta, no možemo stisnuti mrežu oko prijestupnika i pružiti šansu čistim sportašima da steknu prednost. Neke Atletske Komisije su napravile korak prema pravom testuranju, no mnogo toga još mora biti napravljeno."

Sexton je na kraju vrlo mudro zaključila:

"Samo vježbanje u teretani jednoj ženi neće dati mišiće baš kao niti jedenje crva ili micanje ruku neće učiniti da letite."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.