SNJEŽNA KRALJICA

Drama u završnici. Francuz Noel osvojio Snježnu kraljicu, Rodeš tek 25.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

FRANCUZ Clement Noel pobjednik je 11. izdanja slaloma skijaša za Svjetski kup na Sljemenu, dok je jedini hrvatski skijaš koji je osigurao drugu vožnju, Istok Rodeš, zauzeo 25. mjesto.

Mladi 22-godišnji Francuz postao je tako sedmi pobjednik sljemenskog slaloma, a rekorder je s pet pobjeda Austrijanac Marcel Hirscher koji je u rujnu prošle godine objavio prekid sjajne karijere.

Krunu sljemenskog kralja do sada su osvajali i Austrijanac Mario Matt, Francuz Jean-Baptiste Grange, Šveđanin Andre Myhrer i Talijani Giuliano Razzoli i Manfred Moelgg.

Noel je nakon prve vožnje bio četvrti, a sjajnim nastupom u drugoj vožnji stigao je do četvrte pobjede u karijeri, a sve četiri je ostvario u slalomu.

Belgijska senzacija na kraju tek peta

Francuz je na koncu pobijedio sa sedam stotinki sekunde ispred Švicarca Ramona Zenhäuserna koji je bio najbolji nakon prve vožnje. Treći je bio 18-godišnji Talijan Alex Vinatzer, četvrti je bio iskusni Šveđanin Andre Myhrer, dok je Belgijanac Armand Marchant, koji je nakon prve vožnje držao 20. mjesto, odličnim drugim nastupom skočio do pete pozicije.

Rodeš je sa startnim brojem 17 nakon prve vožnje zauzimao 19. poziciju sa zaostatkom od 1,40 sekundi. U drugoj vožnji Rodeš, koji je lani na Sljemenu bio sedmi, što mu je najbolji rezultat u Svjetskom kupu, pao je za šest mjesta.

Poraz hrvatske reprezentacije na Sljemenu

Hrvatske boje na Sljemenu branila su još petorica skijaša, ali nisu se uspjeli probiti do druge vožnje. Leon Nikić je zauzeo 39. mjesto, Filip Zubčić je bio stepenicu niže, dok su Elias i Samuel Kolega te Matej Vidović odustali.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde s 474 boda, Talijan Dominik Paris je drugi s 454 boda, dok je treći Francuz Alexis Pinturault s 430 bodova. Najbolji Hrvat je Filip Zubčić na 46. mjestu sa 79 bodova.

U poretku slalomaša najbolji je Francuz Noel sa 180 bodova, drugi je Šveđanin Myhrer sa 175 bodova, a treći je Norvežanin Henrik Kristoffersen sa 162 boda. Istok Rodeš se nalazi na 22. mjestu s 30 bodova, a Elias Kolega je stepenicu niže s 28 bodova.

Kako je protekla prva vožnja, pročitajte OVDJE.

Uživo na Index Sportu mogli ste pratiti tijek druge vožnje.

Gotova je utrka muškog slaloma Snježne kraljice na Sljemenu! Prvu pobjedu ove sezone dohvatio je Francuz Clement Noel, vodeći iz prve vožnje Ramon Zenhäusern završio je drugi, a mladi Talijan Alex Vinatzer je treći. Na kraju je naš Istok Rodeš završio 25.

I veliko finale Snježne kraljice! Ramon Zenhäusern je krenuo sa starta. Švicarac je izgubio prednost do trećeg prolaza u kojem je imao samo tri stotinke prednosti i na kraju je zauzeo drugo mjesto sa sedam stotinki zaostatka. 

Austrijanac Michael Matt je idući. Krenuo je odlično Matt, ali je onda malo prije drugog prolaza izletio sa staze, prvi koji je pao u drugoj vožnji.

Nijemac Linus Strasser je idući na redu. Odmah na prvom prolazu povećao je prednost na 17 stotinki, ali je do sljedećeg prolaza malo iskočio sa staze i izgubio prednost što se odrazilo na njegovo vrijeme i na kraju je zauzeo tek šesto mjesto. 

Naš Istok Rodeš pao je na 24. mjesto poretka utrke.

Francuz Clement Noel je krenuo sa starta. Zadržao je prednost nakon prvog prolaza na 53 stotinke, pa je povećao i u nastavku na 61 stotinku. Odlično je odskijao mladi Francuz i pred ulazak u cilj povećao prednost na 62 stotinke. Clement Noel preuzeo je prvo mjesto s 29 stotinki prednosti.

Naš Istok Rodeš pao je na 23. mjesto poretka utrke.

Ostala su četvorica najboljih.

Nakon švedskog veterana Myhrera, slijedi još jedan iskusni skijaš, Talijan Manfred Moelgg. Sjajno je otvorio utrku i na prvom prolazu povećao prednost na 58 stotinki. Tri desetinke izgubio je na trećem prolazu i zadržao prednost od 25 stotinki pred kraj. Talijan je na koncu prošao kroz ciljnu ravninu s 48 stotinki zaostatka što je bilo dovoljno za peto mjesto. Naš Istok Rodeš pao je na 22. mjesto poretka utrke.

Andre Myhrer je na redu, aktualni olimpijski pobjednik iz Pjongčanga. Imao je 46 stotinki prednosti na startu ispred Talijana Vinatzera, zadržao ih je do samoga kraja, ali onda ciljnom ravninom prošao kao drugi s 10 stotinki zaostatka. Naš Istok Rodeš pao je na 21. mjesto poretka utrke.

Austrijanac Manuel Feller je na redu. Povećao je prednost do prvog prolaska, agresivno skijao i izgubio prednost do trećeg prolaza. Na četvrtom je zaostajao 43 stotinki i kroz cilj je prošao kao sedmi s 86 stotinki zaostatka. Naš Istok Rodeš pao je na 20. mjesto poretka utrke.

Alex Vinatzer je sljedeći. Mladi Talijan krenuo je s čak 66 stotinki prednosti nad Belgijcem Marchandom. Do prvog prolaza izgubio je 11 stotinki. U drugom je njegova prednost pala na 37 stotinki. Dugo nitko od skijaša nije imao prednost na trećem prolazu u odnosu na Marchanda. Na trećem je imao 34 stotinke viška i kroz cilj je prošao kao prvi s 20 stotinki prednosti. Talijan Vinatzer je prvi. Naš Istok Rodeš pao je na 19. mjesto.

Još jedan Talijan na Sljemenu. Simon Maurberger krenuo je s 52 stotinke prednosti nad Marchandom. Izgubio je sve do srednjeg dijela i drugog prolaza. U donjem dijelu staze nije uspio popraviti skijanje i kroz cilj je prošao kao četvrti s 50 stotinki zaostatka. Istok Rodeš je pao na 18. mjesto.

Slovenac Žan Kranjec je krenuo s 49 stotinki prednosti i odmah malo izgubio na prvom prolazu. Na drugom je već izgubio svu prednost i zaostao dvije stotinke za vodećim. U donjem dijelu staze zaostatak se samo povećao i na koncu je kroz cilj prošao s vremenom za 11. mjesto i 87 stotinki zaostatka. Rodeš je pao na 17. mjesto.

Austrijanac Fabio Gstrein je krenuo sljedeći. Imao je 45 stotinki prednosti na startu, ali je do kraja izgubio dosta i na koncu završio deveti s 82 stotinke zaostatka. Rodeš je 16.

Francuz Victor Muffat-Jeandet idući kreće sa starta. Imao je 40 stotinki prednosti na startu, ali je, kao i ostali, izgubio sve do srednjeg i donjeg dijela staze. Sa 64 stotinki zaostatka prošao je kroz ciljnu ravninu i zauzeo peto mjesto. Rodeš je sada pao na 15. 

Lucas Braathen pod zastavom Norveške je idući krenuo sa starta. Imao je 39 stotinki prednosti na startu, a u srednjem i donjem dijelu staze još je i povećao. Braathen je na koncu ostao na rubovima skija i zakasnio 14 stotinki za vodećim Marchandom te zauzeo drugo mjesto i Pintaraulta prebacio na treće. 19-godišnjak je jedini bio blizu da skine Marchanda s trona.

Francuz Alexis Pintarault je na redu. Jedan od favorita za pobjedu na Sljemenu također nije uspio nadmašiti mladog Belgijca. Imao je veliku prednost od 36 stotinki na početku, ali je do kraja sve izgubio i na koncu prošao kroz ciljnu ravninu s vremenom za drugo mjesto s 48 stotinki zaostatka.

Slovenac Stefan Hadalin je idući. Kao i prethodni skijaši, prednost se istopi do srednjeg i donjeg dijela staze gdje je Marchand briljirao. Hadalin je kroz cilj prošao s vremenom za peto mjesto. Rodeš je 12. 

Rus Alexander Korošilov je na redu. Ni on nije uspio nadmašiti sjajnog Belgijca koji je fenomenalno odvezao srednji i donji dio staze. Rus je na koncu završio sedmi, što Rodeša stavlja na 11. mjesto.

Švicarac Daniel Yule ostvario je najlošiji plasman na Sljemenu, tek 12. mjesto, što znači da Rodeš zasad ostaje 10.

Idući na redu je Jean-Baptiste Grange. Francuz je solidno otvorio utrku, ali odmah počeo gubiti prednost. Do sredine staze izgubio je svu prednost i počeo minimalno zaostajati. Grange je na koncu zauzeo tek četvrto mjesto. Prvi put nakon ozljede Francuz je osvojio bodove.

Krenuo je Rodeš! Izgubio je malu prednost na prvom prolazu Istok, pa u sredini staze upao u zaostatak od 36 stotinki. U donjem dijelu izgubio je još i kasnio 53 stotinki da bi na kraju kroz cilj prošao s 1,15 zaostatka i zauzeo tek deveto mjesto. Nije uspio nadmašiti sjajnog Belgijca.

Prije Istoka Rodeša na redu je Belgijac Armand Marchant. Fantastično, najbolje dosad je odskijao mladi Belgijac i preuzeo vodeću poziciju s čak 53 stotnike prednosti.

Idući je vodeći slalomaš svijeta Henrik Kristoffersen. Odmah je Norvežanin izgubio prednost i na kraju doskijao s 34 stotinki zaostatka što je bilo ekvivalentno čevrtom mjestu.

Na redu je Marco Schwarz, prvi Austrijanac večeras. Schawrz je prvo izgubio prednost u gornjem dijelu staze, ali ju je sjajnim skijanjem nadoknadio u drugom i s 15 stotinki prednosti preuzeo vrh. 

Prvi od tri Švicarca je sada na redu - Tanguy Nef. Odmah je izgubio minimalnu prednost, držao se relativno dobro, ali u donjem dijelu staze je podbacio i izgubio dosta vremena za prvim Foss-Solevaagom te zauzeo tek šesto mjesto s 45 stotinki zaostatka.

Solidan nastup trening kolege Ivice Kostelića, Britanca Davea Rydinga koji je s osamnaest stotinki zaostatka zauzeo drugo mjesto. 

Drugi Norvežanin večeras, Sebastian Foss-Solevaag, odmah je svrgnuo Kanađanina s vrha ukupnim vremenom 1:58.31. 

Kanađanin Erik Read je krenuo peti. Sjajno je otvorio utrku Read, povećavao vodstvo do samoga cilja i na kraju srušio mladog Norvežanina s deset stotinki bržim vremenom i preuzeo vrh s vremenom 1:58.62.

Tommaso Sala je idući. Drugi Talijan večeras u nastavku utrke. Imao je Sala prednost do samoga cilja, ali je na kraju ipak zauzeo drugo mjesto sa samo 17 stotinki zaostatka.

Treći po redu u drugoj vožnji je Amerikanac Luke Winters. Izgubio je minimalnu prednost do prvog prolaza, nastavio zaostajati i na drugom i trećem prolazu te na koncu zauzeo drugo vrijeme sa zaostatkom +1.24.

Slijedi pobjednik slaloma u Zagrebu iz 2010. Talijan Giuliano Razzoli koji nije uspio preteći prvog Norvežanina. Istopila mu se prednost i na kraju je odveo vožnju s vremenom 1:00.59 s dosta velikim zaostatkom od +1.28.

Haugan je bio solidan na otvaranju i postavio prvo vrijeme 59,27 sekundi.

Počela je druga vožnja na Sljemenu! Norvežanin Timon Haugan otvara nastavak Snježne kraljice. Drugu vožnju je izborio sa startnim brojem 56, najvišim koji ćemo vidjeti u drugoj vožnji.

17.35 Natko Zrnčić-Dim upravo se spušta niz padinu na Sljemenu kao testni vozač druge vožnje.

17.30 Druga vožnja muškog slaloma na Snježnoj kraljici počinje u 17:40.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.