Dušan Tadić više neće igrati za Srbiju: Imam potrebu zadnji put objasniti neke stvari

Foto: EPA

KAPETAN Srbije i njezin krilni napadač Dušan Tadić (35) više neće igrati za reprezentaciju. Potvrdio je to priopćenjem na Instagramu. "Ovim priopćenjem želim se obratiti svim ljubiteljima nogometa. Težim tome da budem korektan i direktan, koliko je to moguće, kao što je bilo tijekom izjava na Europskom prvenstvu.

Ostajem pri stavovima koje sam iznio. Naglašavam da nisam imao namjeru uvrijediti suigrače ili bilo koga drugoga tko je bio dio momčadi Srbije u Njemačkoj, tako da imam potrebu posljednji put objasniti određene stvari oko kojih znam da postoje polemike. Dalje, osnovni razlog ovog priopćenja je taj da sam donio odluku o oproštaju od dresa reprezentacije Srbije.

Bih li mogao i u budućem periodu biti koristan, neka procijeni struka, javnost ili tko već smatra da je pozvan o tome diskutirati i tko misli da je dio nogometnog ambijenta", napisao je Tadić, trenutno član Fenerbahčea, koji ima 111 nastupa i 23 pogotka za Srbiju.

Opraštam se od reprezentacije, ali vjerujem da ću jednog dana ponovno biti tu

"Reprezentacija je za mene uvijek bila ljubav. Ljubav prema državi, ljubav prema narodu, ljubav prema igri, natjecanju, druženju... Puno toga smo prošli zajedno - radost, tugu, osmijehe, krv, sreću, a bilo je dosta boli i patnje. Nijedan klupski neuspjeh ne može boljeti kao reprezentativni, ali isto tako nijedan klupski uspjeh ne može donijeti radost kao uspjeh u dresu Srbije.

S velikim zadovoljstvom sam se borio i branio grb državnog tima. Van terena, kao i na njemu. Imao sam privilegij predstavljati Srbiju na dva Svjetska prvenstva, Europskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Rekordi me nikad nisu zanimali, a kapetanska traka je donijela posebnu odgovornost, čast i povjerenje. Ako nešto ističem - to bi bio rekord u broju asistencija.

Tko me poznaje, zna koliko mi je važno. Uvijek mi je slađe da asistirati nego postići gol. Hvala našem narodu i navijačima na pljesku i kritikama. I u kritikama sam osjećao podršku i koliko vole reprezentaciju. U sportu je, uglavnom, teren taj koji uvijek pokaže gdje ste i koliko zaslužujete. Hvala svima koje sam upoznao od prvog dana kada sam postao dio reprezentacije i FSS-a.

Učinili su me boljim čovjekom i sportašem. Opraštam se od reprezentacije, ali vjerujem da ću jednog dana ponovno biti tu. Poslije igračke karijere želim ostati u nogometu, a nema ničeg ljepšeg nego svojoj zemlji pomoći ukoliko mogu. S obitelji i prijateljima, na tribinama ili ispred ekrana, bit ću uvijek vjeran navijač Srbije", poručio je Tadić.

Tadić prozvao izbornika na Euru

Srbija je na Euru izgubila od Engleske (0:1) i odigrala neriješeno sa Slovenijom (1:1) i Danskom (0:0) te ispala u grupnoj fazi. Tadić je nakon poraza od Engleske prozvao izbornika Dragana Stojkovića Piksija jer nije bio u početnoj postavi te je rekao kako smatra da je najbolji igrač u reprezentaciji.

Požalio se i jer nije dobio veću minutažu u odlučujućem susretu protiv Danske, u kojem Srbija nije uspjela doći do potrebne pobjede, naglasivši kako je Luka Modrić i dalje nezamjenjiv u Hrvatskoj iako je tri godine stariji od njega. Stoga dio srpskih medija Tadićevu odluku smatra kao rezultat trzavica s izbornikom.

Na Tadićevu odluku su možda utjecali i Stojkovićevi komentari nakon finala Eura. Piksi je tada rekao: "Meni je još jedan detalj sa sinoćne utakmice ostavio jak dojam, a to je izlazak iz igre Kanea i Morate. Dva kapetana, dva lidera svojih reprezentacija.

Nijedna gesta, ni najmanja reakcija koja bi narušila duh u ekipi. Odlaze na klupu, pružaju podršku. To su stvari na kojima svi moramo učiti. Nema taštine i prevelikog ega, svi su u službi kolektiva i pobjeda je svima zajednički cilj." 

Tadićev ugovor s Fenerbahčeom vrijedi do ljeta 2025.

Prema podacima Transfermarkta, Tadić je klupsku karijeru započeo u Vojvodini, u čijim je mlađim uzrastima igrao. Nizozemski Groningen doveo ga je 2010. za 1.1 milijun eura, potom je Twente godinu kasnije platio 5.5 milijuna eura, da bi Southampton 2014. iskrcao 14 milijuna eura.

U Engleskoj je proveo četiri godine, a onda ga je Ajax doveo za 13.7 milijuna eura. U Fenerbahčeu je, pak, od prošle godine i ugovor mu vrijedi do ljeta 2025. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.