Duvnjak uoči ključne utakmice sa Švedskom: Ne odgovara nam njihov rukomet

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKE rukometaše u petak u 14 sati na olimpijskom turniru čeka dvoboj protiv Šveđana u četvrtom kolu grupne faze natjecanja. Pobjeda u tom dvoboju hrvatskim rukometašima osigurala bi plasman u četvrtfinale. Ove dvije reprezentacije u različitom raspoloženju dočekuju dvoboj.

Hrvatskoj reprezentaciji je pobjeda nad Njemačkom i uvjerljiva predstava izabranika Dagura Sigurdssona podigla raspoloženje, koje je samo dva dana ranije bilo prilično loše nakon poraza od Slovenije. Inače, Slovenija je pobijedila Šveđane, koji su jedina dva boda osvojili slavljem nad Španjolskom (29:26) te se nalaze na petome mjestu skupine A.

Hrvatska, Njemačka, Španjolska i Slovenija imaju po dvije pobjede i jedan poraz, odnosno četiri boda, a na dnu skupine A je Japan s tri poraza.

Od posljednjeg dvoboja hrvatskih i švedskih rukometaša prošlo je više od pet godina, kada je Švedska na Svjetskom prvenstvu u Herningu slavila 34:28 u utakmici za peto mjesto

Duvnjak: Njihov rukomet nama ne odgovara

"Jako nezgodna ekipa. Taj njihov rukomet nama ne odgovara, ali dobro ćemo se pripremiti i nadam se da imamo šanse pobijediti u toj utakmici", rekao je kapetan hrvatske reprezentacije Domagoj Duvnjak.

"Mislim da je ključ povratak u obranu jer stvarno igraju brzo i, naravno, čvrsta obrana. Moramo biti disciplinirani u napadu, da ne gubimo lopte, da ne dolaze do lakih golova", poručio je srednji vanjski Luka Cindrić. 

Švedska bez najboljeg igrača protiv Hrvatske?

Šveđani će biti oslabljeni jer im se već u prvoj utakmici ozlijedio kružni napadač Max Darj, a prijeti im opasnost da će protiv Hrvatske igrati i bez svojeg najboljeg igrača Jima Gottfridssona, dobitnika MVP nagrade na posljednja dva europska prvenstva.

Naime, u dvoboju sa Slovencima dobio je izravan crveni karton, ali mu je pokazan i plavi zbog opasne igre na područje glave i vrata. To bi prema pravilima trebalo značiti automatsku suspenziju na jednu utakmicu, ali disciplinsko tijelo IHF-a ima priliku tu kaznu ublažiti.

Cindrić: Trebamo ostati hladne glave

Hrvatska je u trećem kolu pobijedila Njemačku. "Pokazali smo da možemo protiv svakoga. Definitivno dobra utakmica, dobra energija. Bili smo puno agresivniji, puno kompaktniji, pomagali jedan drugome, to je bio ključ pobjede. Nadam se da ćemo to ponoviti protiv Švedske", izjavio je Duvnjak.

"Cilj je zadržati taj ritam i protiv Švedske. Ako želimo pobijediti, to je ključ - čvrsta obrana i laki golovi. Trebamo ostati hladne glave i to je to", smatra Cindrić.

Švedska je ostvarila velike rezultate proteklih godina

Švedsku već četiri godine vodi Norvežanin Glen Solberg, a u tom razdoblju je reprezentacija pod njegovim vodstvom osvojila naslov svjetskog doprvaka 2021., zlato na Europskom prvenstvu 2022. te broncu na ovogodišnjem Euru. Na Olimpijskim igrama u Tokiju Šveđane su u četvrtfinalu zaustavili Španjolci (34:33).

Za razliku od hrvatske, švedska reprezentacija nema olimpijsko zlato. Šveđani su četiri puta bili u finalu i četiri puta ostali bez zlata. U jednom od njih, u Atlanti 1996., izgubili su i od Hrvata. U petak ulog neće biti tako velik, ali Šveđanima bi još jedan poraz mogao zatvoriti vrata četvrtfinala.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.