Spajanje cedevite i olimpije

Dvije su stvari sporne u odlasku Cedevite u Sloveniju. "Ovo se još nije desilo"

Foto: Index, Pixsell/Luka Stanzl

AVANGARDA, kako je neobičnu fuziju Cedevite i Olimpije danas na presici u Ljubljani nazvao Emil Tedeschi, ili konfuzija? Puno toga je ostalo nejasno nakon današnje konferencije za medije na kojoj je gazda Cedevite službeno objavio da peterostruki prvak Hrvatske od iduće sezone nastupa u slovenskoj ligi, a pod imenom KK Cedevita Olimpija i u ABA ligi.

Što se tiče ABA lige, tu je više-manje sve jasno i čisto. Kako regionalna liga funkcionira po modelu da su klubovi vlasnici, odnosno, da nema neke zakonske regulative koja određuje tko i po kojim pravilima može nastupati, tu problema vjerojatno neće biti.

S poslovne strane je sve čisto, ali sa sportske baš i nije

To je s poslovne strane, ali sa sportske strane nastup Cedevite Olimpije u ABA ligi je itekako upitan. Nije beznačajno napomenuti da je u prošloj sezoni Olimpija ispala, što znači da će se ovom fuzijom vratiti u ABA ligu kao da taj status nisu izgubili na sportskom polju. Također, važno je reći kako je Cedevita ušla u ABA ligu kao hrvatski predstavnik. Sad taj klub postaje slovenski. U Statutu ABA lige točno se zna koliko koja država bivše Jugoslavije daje predstavnika u ABA ligu. Ovim potezom Emila Tedeschija Hrvatska gubi jedno mjesto. Netko će možda kazati da ABA liga već ima iskustva s fuzioniranjem klubova i da ovaj transfer ne bi bio presedan. Istina, Zvezda i FMP su se spojili, ali oba kluba su srpska i Srbija tim činom nije izgubila predstavnika. Hrvatska bi sad mogla izgubiti.

Premda je odveo svoj klub preko granice, Za Tedeschija ostaju neriješena pitanja s HKS-om i statusom novog kluba u hrvatskim natjecanjima, ali na potezu je i ABA liga. Selidbu Cedevite iz Hrvatske mnogi gledaju kroz prizmu neprihvaćanja Tedeschijevog "umjetnog" kluba, ali ovo je prije svega pravno i sportsko pitanje formata regionalnog natjecanja, bez obzira na to što je ABA liga privatna i fleksibilna.

Najveći problem bi se mogao pojaviti oko želje Tedeschija da filijalu kluba ostavi u Hrvatskoj pod imenom KK Cedevita Junior. Tedeschi je rekao kako je osnovni cilj ovog novog kluba rad s mladim kategorijama, no dodao je kako želi da taj klub ima i seniorsku momčad koja bi se natjecala u najjačem rangu hrvatske košarke. Na upit smatra li da će KK Cedevita Junior, kao novi klub, morati krenuti od najnižeg ranga, Tedeschi je rekao:

> Tedeschi predstavio Cedevitu iz Ljubljane: "Ovo je avangarda"

"Moram reći da ne bih bio s time sretan. Košarkaški klub Cedevita Junior i naša misija time u Hrvatskoj ne bi stala, ako bi košarkaški savez smatrao da trebamo krenuti od najnižeg ranga natjecanja, krenut ćemo. Ne smatramo to uvredom, ali bili bismo žalosni. Ako postoji bilo kakva zapreka u pravnom smislu, mi ćemo takvu odluku prihvatiti. Ali vjerujem u aktivnost Cedevite Junior, vjerujem u rad s mladima. Naravno da je za seniore najbolje igrati Premijer ligu jer je to u interesu cijele lige, ali ako odluka bude drugačija, mi ćemo je poštovati."

Dakle, na potezu je HKS, a odgovore smo pokušali dobiti od čelnih ljudi Saveza.

''Postoji pravna regulativa i nitko, pa ni ja, ne može donositi nekakve zaključke mimo pravilnika i zakona. Ono što mogu reći je da je svima nama cilj da se napravi nešto dobro za hrvatsku košarku. Na ovaj ili na onaj način. Mogu ja imati svoje mišljenje o ovoj situaciji, ali nešto se pita i klubove. Trebamo svi sjesti, razgovarati i donijeti odluku koja će biti u interesu hrvatske košarke. Neozbiljno bi bilo donositi bilo kakve odluke samo na temelju nekakve presice'', rekao nam je predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa. Rađa je nastavio:

''Nisam pravnik i stvarno ne znam što napraviti po ovom pitanju. Ovakva situacija nikad se nije dogodila kod nas. U NBA ligi je tako nešto normalno. Gazda kluba, kad shvati da u nekom drugom gradu može imati bolje uvjete, preseli franšizu, ali ni tamo se to ne može dogoditi bez pristanka klubova. Poanta je da ne bismo, ako je nešto u interesu hrvatske košarke, trebali robovati papirima i pravilnicima. Trebali bismo biti fleksibilniji. No nisam ja predsjednik Saveza.''

Da, predsjednik Saveza je Stojko Vranković kojeg smo pokušali dobiti, ali bezuspješno. Stoga smo nazvali tajnika Saveza Joku Vrankovića. Joke je, u maniri pravog tajnika, bio dosta škrt na riječima i nije se želio zaletavati s odgovorima.

''Mogu vam reći samo da HKS ima svoju proceduru. Licenciranje klubova je do polovice lipnja, a dok ne dobijemo papire i službeni zahtjev bilo kojeg kluba, ne mogu ništa konkretno reći. Kad nam se klubovi službenim putem jave, onda možemo razgovarati'', kratak je bio Joke Vranković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.