Džomba za Index: Nisam baš razumio Sigurdssonovu odluku u zadnjih 10 minuta

HRVATSKA rukometna reprezentacija u trećem je kolu skupine A olimpijskog turnira pobijedila Njemačku 31:26. Nakon tri odigrana kola Hrvatska ima dvije pobjede i jedan poraz.

Bila je ovo daleko najbolja utakmica Hrvatske u Parizu, a sigurno i jedna od najboljih i najzrelijih u posljednjih nekoliko godina. Od početka je Hrvatska dominirala. Obrana je bila vrhunska, napad je išao tečno, no u prvom poluvremenu naši igrači su promašili previše zicera.

Da su pogodili samo pola, Hrvatska je već tada mogla deklasirati Nijemce. U drugom poluvremenu je i napad proradio te pobjeda ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Nakon pobjede nad Njemačkom razgovarali smo s legendarnim Mirzom Džombom.

Dojam nakon prve tri utakmice?

Pobjeda protiv Njemačke je drastično promijenila dojam. Nakon poraza od Slovenije, momčad je pala, potonula, izgubila je samopouzdanje. Ovo danas je sve promijenilo. Šteta je jedino da smo se prerano doveli u situaciju da nam je sad svaka utakmica ključna. No idemo dalje.

Dule, Kuzmanović i Martinović su opet pokazali da su motori ove momčadi, ali za nastavak natjecanja trebat ćemo puno više. Sad nam dolaze najjače ekipe i eventualno četvrtfinale. Tu će trebati potegnuti i još neki igrači koji su nam ostali veliki dužnici. Nadam se da su neki igrači sazreli nakon ove pobjede i da će se priključiti ovoj trojici. Samo tako možemo očekivati dobar rezultat u Parizu.

Nemoguće je bilo što prognozirati, svatko osim Japana može biti još i prvi, a može i ispasti. U onoj drugoj grupi još je veći kaos. Možda uopće neće biti važno s koje pozicije idemo u četvrtfinale, ali dobro bi bilo izbjeći četvrto mjesto da ne bi za polufinale igrali s Danskom.

Jednostavno su premoćni. Međutim nismo u situaciji da kalkuliramo. Dobijmo mi jednu od ove dvije utakmice što nas čekaju, a onda ćemo dalje razmišljati. Jedina je istina da je samo jedna utakmica na Igrama najvažnija - četvrtfinale. Bit će teško, čekaju nas Šveđani i Španjolci, ali nakon ove pobjede sam prilično siguran da smo jako blizu četvrtfinala. 

Kažete da neki igrači moraju dati puno više. Na koje točno igrače mislite?

'Ajmo radije pričekati kraj turnira pa ćemo pričati o imenima. I ja kao igrač nisam volio da me netko kritizira dok traje natjecanje. Ali, činjenica je da poteže premalo igrača. 

Obrana, koja je bila najveći problem u posljednje vrijeme, napokon je izgledala vrlo dobro. Posebice u prvom poluvremenu.

Nijemci su u utakmicu ušli s velikim respektom. Kao što mi ulazimo protiv Danske ili Francuske, tako su oni ušli protiv nas. Obrana nam je bila pokretna i dobra, Kuzmanović je bio odličan i tu smo se odvojili. U njih se uvukla nervoza, šut im je postao nesiguran i to je tako u rukometu. Jedna sitnica može promijeniti sve. U momčad se, ovisno o situaciji, uvuče sigurnost ili nesigurnost. Srećom, danas je sve išlo na našu stranu. 

Ova paralela s Danskom i Francuskom je zanimljiva. Mislite li da Nijemci možda imaju kompleks od Hrvatske?

Sigurno. Ne da sam siguran, nego sam uvjeren u to. U ovu utakmicu smo ušli s +3. I kad smo najlošiji, njih dobivamo. Na prošlom Euru, kad smo izgledali užasno, njih smo pobijedili. U gostima smo ih razvalili u kvalifikacijama za ove Igre. Kad igraju s nama, kao da im se noge odrežu.

Jesmo li napokon dočekali Cindrića kojeg toliko dugo čekamo u reprezentaciji?

Super je odigrao. Ušla su mu neka dva, tri spretna i sretna šuta s polukrila. Takvi golovi su potrebni da nervoza nestane, a da se vrati samopouzdanje. Siguran sam da će i Cindrić i svi ostali nakon ove pobjede biti laganiji. Nemam što dodati, osim da Švedsku čekam s optimizmom.

Je li vas začudila odluka Sigurdssona da na +4 za Hrvatsku desetak minuta prije kraja u napadu igra 7 na 6, kao da jurimo rezultat? 

Istina, nije mi bilo baš najjasnije zašto se odlučio na to. Sebi sam to protumačio tako da je on Nijemcima bio izbornik, da ih jako dobro poznaje, da zna da su u žurbi, da nas u obrani ne mogu dobiti i da s našim sigurnim napadom ne mogu nadoknaditi tu razliku. Pretpostavljam da je bio siguran da u napadu nećemo gubiti lopte i primati golove u prazan gol. Ali, realno, to je bio velik rizik. Ne znam je li pokušavao isprobati nešto drugačije u situaciji kad smo imali 4, 5 razlike, ali vrlo je brzo odustao od te ideje. Zašto je to napravio? Ne znam, najbolje je njega pitati, ha-ha.

Francuzi su turnir otvorili s dva teška poraza od Danske i Norveške? Što im se događa?

Da, ti strašni Francuzi su pokazali da možda i nisu tako strašni. Ne znam, možda je prevelik teret očekivanja jer ipak igraju kod kuće. Ipak, nimalo ne sumnjam da će se dokopati četvrtfinala, a tamo će ih svatko pokušati rado izbjeći. 
 

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.