Engleska igra loše, a Southgate ignorira vrhunskog igrača. Nije mu dao ni minutu

Foto: EPA

ENGLESKA i Danska odigrale su 1:1 u drugoj utakmici skupine C na Europskom prvenstvu. Za Englesku je zabio Harry Kane u 18. minuti, a za Dansku Morten Hjulmand u 34. minuti. Ovaj rezultat odgovara reprezentacijama Slovenije i Srbije, koje još uvijek mogu proći u drugi krug.

Iako je vodeća u skupini s četiri osvojena boda, Engleska na ovom turniru ne igra kako se od nje očekivalo, a za mnoge je glavni krivac izbornik Gareth Southgate. On je nakon jučerašnje utakmice iznio glavni razlog loše igre svoje momčadi, koji je razljutio fanove engleske reprezentacije na društvenim mrežama.

"Znamo da nemamo prirodnu zamjenu za Kalvina Phillipsa. Pokušavamo različite stvari." Ta je izjava razljutila fanove jer je riječ o igraču kojeg je Manchester City otpisao. Phillips je 28-godišnji veznjak koji je prošlu polusezonu proveo na posudbi u West Hamu. Skupio je prošle sezone 20 nastupa i jedan pogodak za City i West Ham u svim natjecanjima.

Gdje je Cole Palmer?

Southgate je na meti kritika jer Engleska igra dosadan i neučinkovit nogomet. U obje utakmice skupine protiv Srbije i Danske imala je manje udaraca na gol od svojih protivnika. Pragmatizam i čekanje su glavna obilježja engleske igre na Euru, a s imenima koje izbornik ima na raspolaganju bi trebali biti ofenzivno moćna reprezentacija.

Izbornik očito ne vjeruje svojim mladim igračima koje je poveo na Euro, a slučaj Colea Palmera je gotovo nevjerojatan. 22-godišnji ofenzivni veznjak i desno krilo ima iza sebe fantastičnu sezonu za Chelsea, koji ga je za 47 milijuna eura kupio od Manchester Cityja prošlo ljeto. Palmer je u 47 utakmica u svim natjecanjima zabio 27 golova i dodao tome 15 asistencija.

Najučinkovitiji igrač Premier lige

Bio je najučinkovitiji igrač Premier lige prošle sezone. Zabio je 22 gola i upisao 11 asistencija u 33 utakmice, što daje prosjek od jednog izravnog sudjelovanja za gol po odigranoj utakmici. Po broju zabijenih golova je najbolji engleski strijelac u Premier ligi i ukupno drugi strijelac lige iza Erlinga Haalanda, koji ih je zabio 27.

Palmer je i drugi asistent lige, a ispred njega je samo Ollie Watkins iz Aston Ville, koji je na Euru odigrao također samo 20 minuta za Englesku. Nitko u ligi nije imao više izravnih sudjelovanja za gol od Palmera (33), a slijede ga Watkins i Haaland s 32 izravna sudjelovanja (golovi i asistencije). Službeno najbolji igrač Premier lige Phil Foden ih je, primjerice, imao 27.

Kada svemu ovome dodamo kontekst da je Palmer ove brojke ostvario u Chelseaju koji iza sebe ima lošu sezonu i ponovo je mijenjao trenera, zaista je frapantno da Palmer još nije dobio ni minutu na Euru. Pritisak engleske javnosti na Southgatea je sve veći da ga stavi u igru, ali on zasad vjeruje nekim drugim igračima. Palmer ima četiri nastupa za reprezentaciju, a situaciju još čudnijom čini činjenica da je bio starter u obje pripremne utakmice za Euro, protiv Bosne i Hercegovine te Islanda.

Grafika: Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.