NA GOSTOVANJU

Engleski novinar za Index: Dinamovi igrači ne znače nam ništa, ali volimo Hrvatsku

Foto: Index.hr, Guliver

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas je Charlie Wyett, kolumnist slavnog engleskog dnevnog lista Sun, koji otkriva situaciju u svlačionici Tottenhama i najavljuje susret osmine finala Europa lige između Dinama i Tottenhama.

Možda ćete se začuditi što ću ovo reći, ali Tottenham je zapravo dobar ždrijeb za Dinamo. Situacija na White Hart Laneu već duže vremena nije dobra. Stvari nisu onakve kakve bi trebale biti i pitanje je kada će nezadovoljstvo eksplodirati. Da, Tottenham ima nekoliko igrača svjetskog kalibra, poput Harryja Kanea, Sona ili Garetha Balea, međutim, većina navijača otvoreno je protiv Josea Mourinha i na dnevnoj bazi vrši pritisak da dobije otkaz. Za sada predsjedniku Levyju to ne pada na pamet, međutim, ako Mou ove sezone ne osvoji neki trofej, ne vidim način na koji će vodstvo kluba odoljeti pritisku.

Tottenham od 2008. godine nije osvojio trofej. Tada je u finalu Liga kupa svladao Chelsea i to je do danas ostao jedini pokal koji je Levy uzeo u svom 20-godišnjem stažu. U više navrata bio je jako blizu, a u posljednje vrijeme čini se kako je postao gotovo očajan. U jednu ruku zbog toga je i doveo Mourinha i dao mu ogromnu plaću. Tottenham je početkom siječnja u polufinalu svladao Brendford i ušao u finale Carabao kupa, današnje verzije Liga kupa, u kojem će krajem travnja igrati protiv Cityja. Taj dvoboj već sada je predstavljen kao strateški prioritet kluba i sve ostalo je manje važno.

Levy je svjestan da Mou dugoročno neće dobiti bitku za simpatije, ali zbog koronavirusa sada si ne može priuštiti dati mu otkaz, pogotovo ako sezonu završi s trofejem. Sreća ih je s jedne strane pomazila jer se utakmice igraju bez navijača pa nema konstantnog pritiska s tribina i u klubu ne osjećaju tu negativnost. Vjerujte mi na riječ, situacija bi bila puno gora da je stadion pun. Postoji još jedan razlog zbog kojeg Tottenham ove sezone mora osvojiti nešto. U suprotnom će teško nagovoriti Harryja Kanea na ostanak. Traži ga veliki broj klubova, a trofeji su jedino što ga zanima.

Na stranu s pobjedom protiv Burnleya 4:0, to je Tottenhamu najbolja utakmica u 18 mjeseci, i sam Mourinho je svjestan da se njegova momčad muči i da joj nije lako povezati ni dvije pobjede u nizu, a kamoli uzeti Europa ligu. Mislim da je nerealno očekivati da je ovaj Tottenham osvoji, barem ako nastavi igrati kao do sada. Činjenica je da je, s obzirom na poziciju u Premiershipu, osvajanje Europa lige, jedina šansa za odlazak u Ligu prvaka, što je financijski iznimno važno, međutim, nisam siguran da je to realno postaviti kao ovosezonski cilj.

Ipak, Mourinha nikada ne valja otpisati ili podcijeniti. Njemu je svaka utakmica bitna, a Dinamo nije iznimka, pogotovo sada kad su svi protiv njega i samo čekaju krivi korak. Navijači su već dugo frustrirani načinom na koji klub igra. Nekad su Pijetlovi bili poznati kao klub koji igra uzbudljiv nogomet, pa čak i oduševljava. Gledati ovaj Tottenham je muka. Znate li koliko prosječno košta sezonska ulaznica za White Hart Lane? Preko dvije tisuće eura. Nitko na ovom svijetu ne želi dati toliko novaca i onda gledati Mourinhov Tottenham. Nije poanta da nogomet postane cirkus, ali Mourinhovo vrijeme je naizgled prošlo.

Koliko se on god trudio dokazati da nije i koliko god želio osvojiti trofej kako bi mogao svima nabijati na nos da je upravo sa svojom nepopularnom nogometnom vizijom donio prvi trofej Tottenhamu nakon toliko godina, nogomet se puno promijenio otkako je Mourinho posljednji put slovio za pobjednika. Razumijem odluku da parkira autobus na Anfieldu, iako su i tamo brojne momčadi koje su se usudile napasti na kraju i ostvarile pobjedu, no igrati kod kuće s Brightonom i postaviti momčad s četiri braniča i dva zadnja vezna, nominalno šest destruktivaca, nema više nikakvog smisla.

U svakom slučaju, siguran sam da igrači Tottenhama neće ni najmanje podcijeniti Dinamo. Mourinho je preiskusan da bi to dozvolio. Ipak, i pri punoj mobilizaciji Tottenham ima stanovitih manjkavosti koje Dinamo može iskoristiti. Prvenstveno se to odnosi na posljednju liniju koja je vrlo nesigurna. Također je za očekivati da će Mou napraviti nekoliko izmjena u odnosu na Premierligu, no to može biti i problem za Dinamo jer, naprimjer Dele Alli, čiji veliki talent sve više blijedi, ima veliku želju dokazati svima da nije lijenčina kakvim ga je Mourinho nedavno nazvao te da može opet biti onaj stari koji je predvodio ne samo Pijetlove, nego i englesku reprezentaciju.

Veliko pitanje za Dinamo jest i u kakvom će se izdanju pojaviti Gareth Bale. Već duže vrijeme mi se čini da je izgubio glad za nogometom. Jednostavno je previše grijao klupu u Madridu, odnosno previše vremena provodio na krivom travnjaku, onom za golf. Bale je nesumnjivo sjajan nogometaš, najuspješniji Britanac koji je ikada igrao van Otoka, no Premierliga se ne može igrati ako si izgubio oštrinu, ako mentalno i tjelesno nisi sasvim fit, a Bale to očigledno nije. Posljednjih tjedana, doduše, izgleda nešto bolje, no trebat će mu još sličnih utakmica da me uvjeri u to. Možda mu je zaista trebalo šest mjeseci da se prešalta na Premierligu.

Što se tiče Dinama, neću lagati, prosječnom engleskom pratitelju nogometa, većina igrača Modrih sasvim je nepoznata, ali to danas više ne znači ništa. Podcijeniti bilo koju momčad u europskim natjecanjima je suludo, a pogotovo hrvatsku, čija je reprezentacija već godinama u svjetskom vrhu. Po meni je jako važno da se glas malih nacija poput Hrvatske čuje u reprezentativnom nogometu, kad je već u klupskom sve predodređeno za velikane iz nekoliko država Europe. U protivnom će nogomet postati užasno dosadan. Hrvatska i zemlje poput nje svojevrsni su spasitelji nogometa, zato ih toliko volimo.

Mislim da na skorašnjem Euru stojite bolje od Engleske. Ako je u međusobnom dvoboju u skupini sve i otvoreno, onda je jasno da u dvije preostale utakmice imate lakši posao. Škoti su naši najveći rivali, a na velikom natjecanju nisu bili od 1998. godine. Za očekivati je da će biti strašno motivirani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.