NA GOSTOVANJU

Engleski novinar za Index: Mourinho jednu stvar ne može oprostiti svojim igračima

Foto: REUTERS/Antonio Bronic/Guliver

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas je Charlie Wyett, kolumnist slavnog engleskog dnevnog lista Sun, koji komentira blamažu Tottenhama u osmini finala Europa lige, odnosno povijesni uspjeh zagrebačkog Dinama.

Iako su Englezi poznati po tome što uvijek traže krivca u nečem drugom - travnjaku, sucu, hladnoći - jutros se ni u jednom britanskom dnevnom listu ne može pronaći izjava koja bi na bilo koji način umanjila Dinamovo slavlje na Maksimiru. Protiv rezultata ne postoji nikakav argument i na to Hrvati moraju biti najviše ponosni. Reći ću to jednostavno kako i jest - bolja je momčad pobijedila i prošla dalje.

Još sinoć Mourinho je izgledao emocionalno devastiran, a jutros je po dobrom starom običaju počeo odapinjati otrovne strelice prema svima, a najviše prema svojim igračima. Javno ih je optužio za nedostatak zanosa i respekta prema poslu kojim se bave. Portugalskog stratega doslovno je ubilo u pojam to što su dinamovci u dvije utakmice pokazali više želje za pobjedom. To im nikako ne može oprostiti.

Tottenham nije u dobroj poziciji već jako dugo, a jedino pozitivno što se može izvući iz Mourinhove epizode jest finale Liga kupa. Tottenham je već 13 godina bez trofeja i ta utakmica ostala je jedina svijetla točka sezone. Unatoč tome, navijači Tottenhama sve su glasniji u traženju smjene Josea Mourinha jer s ovakvim igračima dopustiti takvo šamaranje zaista je sramotno. Tottenham i Mourinho dobili su u Zagrebu točno ono što su zaslužili.

Mislim da to nema potrebe ni govoriti, no u usporedbi čovjek na čovjeka jasno je kako Tottenham ima daleko bolju momčad od Dinama i kako je pitanje može li više od jednog, dva igrača Modrih uopće pronaći mjesto u prvoj jedanaestorki engleske ekipe. Međutim, Pijetlovi već dugo nisu momčad. Mourinhova taktika i njegov nogometni stil tonu sve dublje i očigledno je kako je upravo Dinamo ukazao na sve razmjere njegova nogometna pada.

Time nikako ne bih želio umanjiti pobjedu Modrih. Osobno sam oduševljen onim što je hrvatska momčad pokazala. Bilo bi sjajno kada bi nastavili s ovakvim igrama i prošli još koju stepenicu. Da Dinamo kojim slučajem dođe do finala, to bi, između ostalog, bilo od iznimne važnosti za cijeli europski nogomet. Dinamo je trenutno jedna od najblistavijih zvijezda kontinenta koja je unijela dašak svježine u dosadni i predvidljivi europski nogomet.

Trenuci poput onog kad je Oršić zabio treći gol, kad je ponizio velikana iz Londona, pružaju nadu da je moguće boriti se s milijardama i da ne moraš imati igrače koji primaju sto tisuća eura tjedno da napraviš nešto. A taj igrač od 100 tisuća eura tjedno vrlo bi lako već ovoga ljeta mogao postati Mislav Oršić. Mislim da nije mogao u boljem trenutku zablistati na velikoj sceni. Za par mjeseci počinje prijelazni rok i uvjeren sam kako će se isključivo najveći klubovi boriti za njega. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.