Evo koje igrače Bišćan želi dovesti u Dinamo

Foto: Robert Anić,Marko Lukunić/PIXSELL

MILIMETRI su nedostajali da debi Igora Bišćana na Dinamovoj klupi završi šokantno za Dinamo i njegove navijače. Lokomotivin gol u sudačkoj nadoknadi za 2:2 poništio je VAR na olakšanje prepune Kranjčevićeve ulice i tako donio Bišćanu miran tjedan do subote i utakmice sa Slavenom.

Pomogao je malo i Hajduk, koji je odigrao samo 2:2 kod kuće s Istrom i pritom ostao bez Livaje i Krovinovića za derbi s Rijekom, a tih devet bodova prednosti koje Dinamo ima sad djeluje nedostižno. Do kraja sezone Dinamu je ostalo još osam utakmica, u kojima će Bišćan sa svojim stručnim stožerom tražiti odgovore na puno pitanja koja se postavljaju u momčadi.

Dinamo je fizički istrošen

Ono što je ključno je da pokuša, koliko je to moguće u kratkom roku, podignuti fizičku pripremljenost momčadi kako joj se ne bi događalo da i dalje prima golove u završnici. Primila ih je u Puli, Gorici, Šibeniku pa i u Kranjčevićevoj, ali je taj put intervenirao VAR.

Dinamovi igrači kao da ne mogu stajati na nogama zadnjih 15 ili 20 minuta, a nema ih tko zamijeniti na klupi jer ondje sjede mahom tinejdžeri koji su se silom prilika našli u zapisniku. To sve ide na dušu bivšeg stručnog stožera iako je činjenica da je Dinamu ova sezona jako rano počela i bila je strašno naporna.

Momčad je vrhunac forme tražila u europskim kvalifikacijama i pad na fizičkom planu bio je očekivan, ali ne ovako drastično, do te mjere da, primjerice, trener Šibenika u Kupu pri rezultatu 1:1 ubacuje napadače jer osjeća da je Dinamo fizički klonuo. Bit će ključno da Bišćan poboljša formu svojih igrača kako ne bi ponovno ulazili u drame u završnicama, kojih su se navijači nagledali i previše u zadnjih nekoliko kola.

Važno proljeće za mlade igrače

No puno važnije je da Bišćan na kraju sezone stvori jasnu sliku o tome na koje igrače može, a na koje ne može računati. Pred Dinamom je vrlo važno ljeto, jedno od najvažnijih u zadnjih nekoliko godina. Nakon Oršića i Ademija otići će još barem dvojica igrača i novi stručni stožer će s Darijem Šimićem, čovjekom zaduženim za sportska pitanja do imenovanja sportskog direktora, početi slagati novi Dinamo.

Bišćan bi utakmice do kraja sezone, pod uvjetom da ne bude nekakvih drama, trebao iskoristiti da vidi jesu li neki od ti mladih igrača oni "pravi". To prvenstveno vrijedi za Gabriela Rukavinu i Jakova Gurlicu, koji su priključeni prvoj momčadi, ali priliku kod Čačića uopće nisu dobili.

Da će tako i biti, Bišćan je pokazao i protiv Lokomotive kad je u igru ubacio Rukavinu, a onda i Frana Topića iako utakmica još nije bila riješena. Bit će dovoljno minutaže za te klince oko kojih će slika na ljeto biti puno jasnija i Bišćan će znati na koga računa za prvu momčad, a tko će na posudbu ili će možda čak biti prodan.

Bišćan i Šimić potom moraju sastaviti popis igrača koje žele dovesti u ljetnom prijelaznom roku. Dinamo se u kvalifikacije za Ligu prvaka uključuje u 2. pretkolu, koje se igra 25. i 26. srpnja. Dotad bi morao imati smišljen kostur momčadi koji bi trebao biti uigran koliko je to moguće za početak sezone.

Dinamu zanimljivi uglavnom mladi igrači

Nekoliko je igrača koji su zanimljivi novom stožeru i ljudima u klubu, ali njih će biti dosta teško dovesti. Najatraktivniji je svakako Mariborov napadač Žan Vipotnik, za kojeg je Dinamo bio vrlo zainteresiran, ali će zbog neodlučnosti bivšeg sportskog direktora i neposložene uprave Dinamo tu utrku vjerojatno izgubiti.

Mogao je Vipotnika dobiti za tri milijuna eura i još jednog igrača pod račun. Slovenci su odbili dvije ponude od 4.2 milijuna eura čekajući Dinamo zbog prijašnje dobre suradnje, ali dok je Dinamo oklijevao, stvari su se promijenile. Vipotnika sad žele bundesligaši i neki razvojni klubovi, cijena mu je preko noći narasla i Dinamo će imati jako težak posao da ga na kraju dovede.

Lukas Kačavenda jako je zanimljiv Dinamu i Igoru Bišćanu. Osim vrhunskih igračkih kvaliteta, Kačavenda pokazuje sjajan karakter osobito nakon teške ozljede koja mu se dogodila u ključnom trenutku karijere. Kačavenda je postao lider Lokomotive, igra sjajno, ali baš kao i Vipotnik, bit će jako skup. Spominju se cifre između četiri i šest milijuna eura, a za njega postoji i interes iz inozemstva.

Vipotnik ili Frigan?

Luka Stojković je ovog proljeća možda i najbolji igrač Lokomotive, može igrati sve tri pozicije iza centralnog napadača i nije tajna da njega u Dinamu jako žele. Ne bi trebao biti ni preskup i njegov transfer na ljeto je realan.

Ne uspije li dovesti Vipotnika, a sve je izvjesnije da neće, Dinamo će se okrenuti Matiji Friganu iz Rijeke. On je eksplodirao u nastavku prvenstva sa šest golova i jako je zanimljiv Dinamu, ali i on će puno koštati.

Bio je u kombinacijama za transfer u zimskom prijelaznom roku, navodno je postojala ponuda iz MLS-a od pet milijuna eura, ali je Frigan ostao na Rujevici i transfer će pokušati ostvariti u ljetnom prijelaznom roku.

Ono što je zajedničko svim ovim igračima je da su jako mladi i da su dugoročna rješenja za Dinamo, koji bi sljedeće sezone mogao imati izrazito mladu ekipu. Svakako će njima trebati pridodati još jednog iskusnijeg igrača kako bi se nadomjestili odlasci Ademija, Oršića i eventualno Livakovića i Petkovića.

Puno posla, a malo vremena

Za sve ulazne transfere bilo bi dobro da se realiziraju što prije kako bi se stigli što prije uigrati za europske kvalifikacije. Ulazak u Europu za Dinamo je prioritet svake godine, ali najveći je u sezoni 2024./2025. To je sezona novog formata Lige prvaka, koja će jamčiti puno veći novac nego sad, a  Dinamo se toga mora dočepati.

Zato je ovo ljeto ključno jer će Bišćan sa svojim stožerom i Šimićem udariti temelje nove momčadi za novu eru na Maksimiru. Oko Dinama dugo nije postojala ovakva pozitivna energija i optimizam navijača.

Iako nitko trenutačno ne može procijeniti što budućnost nosi, novi ljudi u klubu dočekani su raširenih ruku od velike većine navijača. Imaju golemu podršku, imaju iza sebe huk s tribina kakav dugo nitko nije imao i koji moraju iskoristiti. No imaju i jako puno posla, a nemaju previše vremena. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.