Evo koliko je Lena Stojković zaradila osvajanjem brončane medalje

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

LENA STOJKOVIĆ (22) je osvojila brončanu medalju na olimpijskom turniru u taekwondou. U borbi za broncu je bila bolja od Merve Dincer, svjetske prvakinje iz Turske. Uz medalju je dobila i lijepu financijsku nagradu od Republike Hrvatske. Zaradila je 18.500 eura. Prema novom pravilniku, od Ministarstva turizma i sporta za olimpijsko zlato dobiva se 41 tisuća eura, za srebro 26 tisuća eura te spomenutih 18.500 eura za brončanu olimpijsku medalju.

Hrvatska je jedna od rijetkih država koje daju trajnu stimulaciju svojim osvajačima medalja, kako sportašima tako i trenerima. Sportaši dobivaju naknadu u vrijednosti od 40 do 100 posto prosječne hrvatske neto plaće od 45. godine, a treneri od 55. godine. Koliki će biti iznos naknade određuje se prema broju osvojenih medalja te natjecanjima na kojima su osvojene. Dakle, Lena Stojković će nakon 45. godine primati minimalno 40 posto neto prosječne hrvatske plaće.

Novi hrvatski uspjeh u taekwondou

Hrvatska je dosad na Olimpijskim igrama osvojila pet medalja u taekwondou, a osvojili su ih Martina Zubčić (bronca 2008.), Sandra Šarić (bronca 2008.), Lucija Zaninović (bronca 2012.), Matea Jelić (zlato 2021.) i Toni Kanaet (bronca 2021.).

Stojković je na svjetskoj i europskoj razini dominirala u kategoriji do 46 kilograma, ali na Igrama je granica tri kilograma viša. Stojković je članica Taekwondo kluba Marjan iz Splita, gdje je i rođena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.