Evo koliko je zaradio osvajač prve hrvatske medalje u Parizu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKA je osvojila prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Strijelac Miran Maričić (27) osvojio je broncu u finalu zračne puške na deset metara. Hrvatski je strijelac uz medalju dobio i lijepu financijsku nagradu od Republike Hrvatske. Zaradio je 18.500 eura. Prema novom pravilniku, od Ministarstva turizma i sporta za olimpijsko zlato dobiva se 41 tisuća eura, za srebro 26 tisuća eura te spomenutih 18.500 eura za brončanu olimpijsku medalju.

Hrvatska je jedna od rijetkih država koja daje trajnu stimulaciju svojim osvajačima medalja, kako sportašima tako i trenerima. Sportaši dobivaju naknadu u vrijednosti od 40 do 100 posto prosječne hrvatske neto plaće od 45. godine, a treneri od 55. godine. Koliki će biti iznos naknade, određuje se prema broju osvojenih medalja te natjecanjima na kojima su osvojene. Dakle, Maričić će nakon 45. godine primati minimalno 40 posto neto prosječne hrvatske plaće.

Tko je Miran Maričić?

Maričić je rođen u Bjelovaru 17. lipnja 1997. godine. Bio je svjetski juniorski prvak te višestruki osvajač medalja na svjetskim i europskim prvenstvima. Član je streljačkog kluba u Streljačkom društvu Bjelovar 1874 te hrvatske seniorske streljačke reprezentacije.

Titulu svjetskog juniorskog prvaka osvojio je na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Suhlu 2017. godine, a u seniorskoj karijeri ima dva srebra i broncu. Miran je dobitnik nagrade Dražen Petrović u 2017. godini u pojedinačnoj konkurenciji za izniman uspjeh te osvajanje svjetskog juniorskog zlata.

Proglašen je i najboljim sportašem grada Bjelovara za 2017., 2018. i 2019. godinu. Završio je Gimnaziju u Bjelovaru te studirao na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu, gdje je završio preddiplomski studij informatike, ali je nakon 2018. odlučio sve karte baciti na sportsku karijeru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.