Evo tko su francuske legende koje su upalile plamen. Rođeni su na drugom kontinentu

Foto: EPA

JEDINSTVENOM ceremonijom u Parizu otvorene su 33. Olimpijske igre. Priredba je trajala gotovo četiri sata i tako je označen službeni početak najveće svjetske sportske smotre. Prvi put u povijesti ceremonija otvaranja Olimpijskih igara održana je izvan stadiona.

Delegacije svih zemalja plovile su rijekom Seinom na 85 brodova i obišle neke od najvećih znamenitosti Pariza. Na posebnom brodu bili su i hrvatski sportaši i sportašice, a zastavu su nosili Barbara Matić i Giovanni Cernogoraz. Olimpijski plamen upalili su legendarna atletičarka Marie-José Pérec i legendarni judaš Teddy Riner. 

Radi se o dvoje sportaša koji su zlatnim slovima upisani u olimpijsku povijest. Ukupno su vlasnici osam olimpijskih medalja, od čega šest zlatnih. Marie-José Pérec (56) je umirovljena atletičarka rođena na Guadalupeu. 

Perec ispisala povijest atletike, Riner juda

U Barceloni 1992. osvojila je svoje prvo olimpijsko zlato na 400 metara, a četiri godine kasnije u Atlanti učinila je nešto što nije uspjelo nijednoj atletičarki prije i poslije nje, na istim Igrama osvojila je zlato na 200 i 400 metara.

U povijesti atletike to je uspjelo jedino još Michaelu Johnsonu, koji je to ostvario u Barceloni. Njen kolega u paljenju plamena Teddy Riner (35) ujedno je i njen zemljak, također rođen na karipskom otočju Guadalupeu.

Riner je jedan od najvećih judaša svih vremena. Osvojio je pet olimpijskih medalja. Broncu u Pekingu 2008. i u Tokiju prije tri godine, a u međuvremenu je nanizao pojedinačna zlata u Londonu (2012.), Riju (2016.) i ekipno u Tokiju (2021.).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.