Fantastična Barbara Matić osvojila olimpijsko zlato u judu

Foto: Profimedia

FANTASTIČNA Barbara Matić (29) osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u judu u kategoriji do 70 kilograma. Matić je u sjajnoj borbi pobijedila Njemicu Miriam Butkereit i Hrvatskoj donijela drugo odličje na ovim Igrama. Broncu je osvojio Miran Maričić u finalu zračne puške na deset metara.

Splićanki, koja je bila prva nositeljica turnira, ovo je prva olimpijska medalja u trećem pokušaju, a dodala ju je impresivnom popisu osvojenih odličja na velikim natjecanjima. Matić je dvostruka svjetska prvakinja, ove godine osvojila je i Europsko prvenstvo, ima tri titule na Grand Slam turnirima, pet zlata na Grand Prixu, a uz sve to je i dvaput bila juniorska prvakinja.

Taktički savršena borba Matić

Matić je sjajno ušla u meč protiv 30-godišnje Njemice i za manje od minute povela wazarijem. Ostatak borbe je sigurno kontrolirala i zasluženo ostvarila pobjedu karijere.

Najveći je to uspjeh u karijeri 29-godišnje Splićanke, aktualne europske prvakinje i bivše dvostruke svjetske prvakinje (2021, 2022) te dvostruke juniorske svjetske prvakinje (2013, 2014), ali i prva medalja za hrvatski judo u povijesti olimpijskih igara. Bile su to njezine treće olimpijske igre. U Rio de Janeiru 2016. je zaustavljena u prvom kolu, a u Tokiju 2021. je bila peta. Sjajna Splićanka je na putu do odličja ostvarila četiri pobjede. Kao prva nositeljica bila je slobodna u prvom kolu.

Kruna čudesne karijere

U drugom kolu je odmjerila snage s Nizozemkom Kim Polling, koja je tek prije dva mjeseca dobila dopuštenje da nastupa za Italiju. Za Matić je 33-godišnja Polling do sada bila jedna od najnezgodnijih suparnica, ali je Barbara odradila borbu savršeno slavivši ipponom nakon samo minutu i pol borbe.

U četvrtfinalu se borila protiv Španjolke Ai Tsunoda Roustant koju je porazila zlatnim bodom. Nakon što su prve četiri minute završile bez pobjednice, borba je otišla u nastavak u kojem je Matić slavila kada je Španjolka dobila treću kaznu.

U polufinalu je slijedila pobjeda protiv Nizozemke Sanne van Dijke. Barbara je slavila ipponom nakon dvije minute borbe. Prvo je srušila suparnicu na bok, zaradila wazari, a onda zahvatom od 10 sekundi zaradila i ippon.

Brončane medalje su osvojile Austrijanka Michaela Polleres koja je ipponom porazila Španjolku Ai Tsunodu Roustant te Belgijanka Gabriella Willems koja je wazarijem slavila protiv Nizozemke Sanne van Dijke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.