FIFA će Barceloni zbog ozljeda igrača na Euru i Copa Americi isplatiti odštetu

Foto: EPA

BARCELONA je cijelu prošlu sezonu imala velike probleme s ozljedama igrača. Najgoru situaciju je imala tijekom prošle veljače kada je u jednom trenutku na popisu ozlijeđenih bilo čak 12 igrača: Gavi, Alejandro Balde, Marcos Alonso, Marc-Andre ter Stegen, Raphinha, Inigo Martinez, Ferran Torres, Sergi Roberto, Joao Felix, Ronald Araujo, Joao Cancelo i Andreas Christensen.

Uoči početka nove sezone, situacija nije nimalo blistava. Trenutno su na popisu ozlijeđenih četiri igrača koji skupa prema Transfermarktu vrijede 310 milijuna eura. Još od prošlog studenog je ozlijeđen veznjak i, prema glasanju za Zlatnu loptu, najbolji mladi igrač svijeta za 2022. godinu Gavi (19), kojeg nema zbog ozljede križnog ligamenta koljena i trebao bi se vratiti u puni trening tijekom kolovoza. Frankie de Jong (27) je u travnju imao ozljedu gležnja i trebao bi brzo biti u punom pogonu.

Euro i Copa America su donijeli dvije nove ozljede

Dva velika natjecanja odigrana ovog ljeta donijela su nove probleme i dvije nove ozljede za Barcelonu. Prvo je Pedri (21) pretrpio ozljedu koljena tijekom četvrtfinalne pobjede Španjolske 2:1 na Euru protiv domaćina Njemačke kada je iz igre morao izaći već u osmoj minuti. Manje od 24 sata kasnije je branič Ronald Araujo (25) u pobjedi Urugvaja nakon jedanaesteraca protiv Brazila u četvrtfinalu Copa Americe doživio ozljedu tetive koljena i neće ga biti na terenu barem do listopada.

Velika je to nesreća za Barcelonu, ali barem će im FIFA pružiti nekakvu financijsku kompenzaciju za to budući da su se ozlijedili na natjecanjima pod njihovom ingerencijom. Kompenzacija je sljedeća: "Pokriće osigurava odštetu temeljenu na igračevoj fiksnoj plaći ako su nogometaši ozlijeđeni dulje od 28 uzastopnih dana zbog tjelesne ozljede uzrokovane nesrećom tijekom igranja utakmice."

Maksimalna naknada može doseći 20.548 eura po danu. Očekivane odštete, s obzirom na trajanje ozljeda, su 2.5 milijuna eura za Arauja i 700.000 eura za Pedrija. Prva dva tjedna ozljede se ne nadoknađuju. Ovo FIFA-ino pravilo o kompenzacijama pokriva cijeli svijet do kraja Svjetskog prvenstva 2026. godine, a maksimalni kapacitet i ograničenje FIFA programa zaštite klubova je 80 milijuna eura godišnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.