HRVATSKA VODI U FINALU DAVIS CUPA Čilić u drami sredio Delbonisa

Foto: Index, Hina

HRVATSKA je pobjedom otvorila finale Davis Cupa! U prvom meču Marin Čilić je sa 6:3, 7:5, 3:6, 1:6, 6:2 pobijedio Federica Delbonisa u dramatičnom meču u kojem je hrvatski tenisač ispustio dva seta prednosti. 

Poslije 90 minuta dvoboja činilo kako će ljevoruki 26-godišnjak, kojeg je Daniel Orsanic gurnuo na poziciju drugog argentinskog igrača, i treći put u srazu s Čilićem ostati bez seta. Šesti tenisač svijeta postavio se autoritativno od prvog udarca. 'Break' za 3:1 bio je dovoljan za osvajanje prve dionice. U drugom setu je Marin slomio Delbonisov servis za vodstvo 6:5 i Najbolji hrvatski tenisač držao je visok postotak prvog servisa u prva dva seta (70 %), a kad ga sluša početni udarac, onda je protiv Marina teško igrati. U prva dva seta Delbonis je ostao bez prilike za 'break'. 

Međutim, krajem drugog seta Delbonis se počeo oslobađati pritiska. Nošen podrškom glasnih i brojnih argentinskih navijača, masovno okupljenih iza argentinske klupe, koje je u delirij bacila pojava nacionalnog sportskog idola Diega Maradone u zagrebačkoj Areni, Delbonis je treći set otvorio 'breakom'. Čilić je izgubljeno odmah vratio i kod 3:3 došao do dvije prilike za 'break'. Delbonis se izvukao i pokrenuo navijačku lavinu. Od sljedećih devet gemova Argentinac je osvojio osam i odveo meč do odluke u petom setu.

Počeli su se vraćati filmovi nedavnih mečeva koje je Čilić izgubio nakon što je imao 2:0 u setovima, protiv Federera u četvrtfinalu Wimbledona i protiv Jacka Socka prvog dana četvrtfinalnog obračuna u Davis Cupu s Amerikancima. Uoči seta odluke Marin je uzeo dužu stanku i vratio se iz svlačionice odlučan da se povijest neće ponoviti. Ponovo je zaigrao kao u prva dva seta, probudili su se i hrvatski navijači, a u takvoj sinergiji nije moglo drugačije završiti. Nakon tri i pol sata Marin Čilić je stigao do svoje 22. pojedinačne pobjede u Davis Cupu, a Hrvatska je protiv Argentine stigla do vodstva.

Početni bod je barem djelomično skinuo psihološko breme s ramena Ive Karlovića koji će u drugom pojedinačnom dvoboju pokušati po prvi put pobijediti Juana Martina del Potra nakon devet godina i tako već nakon prvog dana dovesti Hrvatsku na korak do srebrnog pehara kojeg su Hrvati već podigli 2005. u Bratislavi, a Argentinci još uvijek sanjaju o tom trenutku, iako su već peti put u finalu. 

  

MARIN ČILIĆ  -  FEDERICO DELBONIS  6:3, 7:5, 3:6, 1:6, 6:2

 

Tijek meča

 

Peti set

Čilić se odlučniji vratio iz svlačionice i odmah oduzeo servis Delbonisu za 1:0 iskoristivši drugu brejk-loptu. Poveo je Marin zatim 40:15, no Delbonis se opet vraća i dolazi do 40:40, ali najbolji hrvatski tenisač uzima prednost i poen za 2:0! Delbonis je bio slab na svom servisu, Čilić stigao do prednosti i prilike za break, ali nije uspio. Argentinac je smanjio na 2:1, a Čilić bez ispuštenog poena odlazi na 3:1. Smanjio je opet Delbonis, Čilić munjevito uzeo 4:2, a onda i break za 5:2 te konačnu pobjedu! 

Četvrti set 

Neshvatljivo je kako se Čilić opet našao u problemima, na svoj već poznati način ispustio je dva seta prednosti! Delbonis je uzeo break na otvaranju četvrtog seta, poveo s 0:2, pa onda još jednim breakom odmaglio na 0:4! Čilić je uzeo gem za 1:4, a to je bilo sve što je napravio u ovom setu, iako je imao priliku za break u sljedećoj igri. Na kraju je i treći put u istom setu Čilić ispustio servis, a Delbonis sa 1:6 stigao do izjednačenja na 2-2 u setovima.

Treći set

Veliki problemi za Čilića na početku trećeg seta. Delbonis je prvi servirao i poveo, a onda na Čilićevom servisu poveo 0:40 i nakon tri brejk-lopte zaredom uspio smanjiti na 1:2. Uslijedio je Marinov munjeviti povratak na 2:2. Čilić je sjajan na servisu, ima 14 aseva naspram 1 Delbonisa koji je poveo sa 2:3, ali Čilić odmah bez izgubljenog poena dolazi do 3:3. Imao je Čilić dvije break-lopte koje nije iskoristio i prepustio Delbonisu prednost kod 3:4, a zatim Argentinac uzima Čiliću 0:40 i brejk za 3:5, da bi na svom servisu poveo 40:0 i iz trećeg pokušaja uzeo set! 

Drugi set 

Delbonis je prvi servirao u drugom setu i lako došao do vostva 0:1, Čilić je bez pogreške izjednačio, a onda uzeo samo poen za 1:2 Argentinca. Uz malo sreće i pomoć mreže Čilić je na svom servisu stigao do 2:2, imao je 40:0, Delbonis ga je pritisnuo, no Marin je ostao siguran. Poveo je Delbonis sa 3:2, a Čilić još brže stigao do izjednačenja, pa namučio protivnika u sljedećem gemu kojeg Delbonis ipak uzima za 3:4 nakon sat vremena igre. Zaigrao je Delbonis puno opasnije u nastavku i stigao do 40:40 na Čilićevom servisu, no Marin je odmah iskoristio prednost i izjednačio na 4:4. Argentinac bez izgubljenog poena odlazi na 4:5. Čilić je izjednačio pa na Delbonisovom servisu poveo sa 40:15 i iz druge break-šanse poveo sa 6:5 te uzeo drugi set.

Prvi set

Odlično je otvorio Čilić i bez izgubljenog poena poveo s 1:0. Delbonis je uzvratio istom mjerom, a Čilić poveo s 2:1 i na servisu Argentinca došao do 40:15. Iskoristio je tek treću brejk loptu za 3:1. Marin je lako uzeo sljedeći gem, Argentinac smanjio također bez greške na 4:2. Poveo je Čilić i 5:3, a onda sjajno servirao za prvi set!



14:00  POČEO JE SHOW! Pogledajte atmosferu iz Arene

 13:50 Još deset minuta do početka meča. Izvode se himne.

13:30 U Indexovom kratkom videu prisjetite se najvećih trenutaka hrvatskog tenisa. I ovaj vikend bit će jedan od takvih. 

13:15 Navijači polako pune tribine, očekuje se paklena atmosfera 

13:00 Svjetska nogometna superzvijezda Diego Maradona već je zauzeo mjesto u loži

12:50 Ispred Arene vlada luda atmosfera, okupili su se brojni argentinski navijači, a na tribinama ih je najavljeno oko 2000. 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.