Francuski košarkaši nakon drame srušili prvaka svijeta za finale OI-ja

Foto: Epa

FRANCUSKI košarkaši prvi su finalisti turnira na Olimpijskim igrama, u polufinalnom ogledu domaćin Igara je pobijedio Njemačku sa 73:69.

U subotnjem finalu, koje se igra od 21:30 sati, Francuska će igrati protiv pobjednika drugog polufinala u kojem igraju SAD i Srbija. Taj se susret igra u četvrtak od 21 sat. Budu li Amerikanci uspješni, reprizirat će se finale od prije tri godine iz Tokija.

Kod Francuske je Guerschon Yabusele postigao 17 poena uz sedam skokova, a Isaia Cordinier 16 poena uz sedam skokova. Victor Wembanyama je dvoboj okončao s 11 poena, sedam skokova, četiri asistencije i tri blokade. U sastavu Njemačke prvo ime je bio Dennis Schroeder s 18 poena i tri asistencije. Franz Wagner je ubacio samo 10 poena uz osam skokova i tri asistencije.

Dvoboj je počeo serijom Nijemaca 12:2, a prednost su svjetski prvaci održavali tijekom velikog dijela prvog poluvremena. Francuzi su s vremenom ipak postajali sve ravnopravniji suparnik, a na samom kraju druge četvrtine domaćin je uspio izjednačiti na 33:33.

Veliki preokret Francuza

Početkom drugog dijela sjajno su igrali Yabusele i Batum te su doveli Francusku do prvog vodstva. Francuzi su prednost održavali, a krajem treće četvrtine Fournier je pogodio i tricu za 56:50.

Francuska je osim samog početka energetski odigrala vrhunsku utakmicu. Letio je domaćin parketom, pogotovo u obrani. Nijemci su u drugoj četvrtini postigli tek osam poena, a strašno su se napadački mučili i velikim dijelom posljednje dionice. Sedam minuta prije kraja domaćin je po prvi puta poveo s dvoznamenkastim brojem poena, 63:53.

Tvrdo se igralo i sve do kraja, a Njemačka je ipak uspjela unijeti dramu u završnicu kada je dalekometnu tricu, 38 sekundi prije kraja, pogodio Franz Wagner za 68:70. Wembanyama je 11 sekundi prije kraja pogodio jedno bacanje za 71:68, a na drugoj strani Francuzi nisu dozvolili potencijalni šut za tri poena i produžetke. U igri slobodnih bacanja do kraja Francuzi nisu prosuli prednost te su proslavili prolaz u finale.

Ranije na olimpijskom turniru Njemačka je vrlo lako pobijedila Francusku 85:71 u skupini, ali su Francuzi uzvratili kada je bilo daleko važnije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.