Gdje su Hajdukova dica?

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

HAJDUKOVI navijači žive u iščekivanju službene potvrde onoga o čemu se priča i piše već tjednima. Ivan Rakitić trebao bi svakog trenutka postati novi igrač Hajduka nakon što je raskinuo ugovor sa saudijskim Al Shababom. Rakitić će, uz Ivana Perišića i Roberta Prosinečkog, biti najveće ime koje je došlo u SHNL. Luka Modrić ne ulazi u tu konkurenciju jer je bio Dinamov igrač, a nije doveden dok su ova trojica došli kao megapojačanja.

Na Poljudu postoji još mala nada da bi se momčadi mogao pridružiti i Edin Džeko. Legendarni napadač već je nekoliko puta "sigurno bio u Hajduku", ali se ta priča sad stišala i trenutačno je vrlo izvjesno da Džeko neće doći. Tako bi Hajduk u novi pokušaj osvajanja nečega trebali povesti Marko Livaja, Ivan Perišić i Ivan Rakitić.

I dok se čeka Rakitićev dolazak, puno je navijača koji smatraju da Hajduk krivo radi. Neki Poljud nazivaju staračkim domom, a ima i onih koji zazivaju "našu dicu", odnosno mlade Hajdukove igrače, koje vide kao budućnost. Ta priča se dodatno aktualizirala nakon što su klinci Nico Williams (22) i Lamine Yamal (16) odveli Španjolsku do titule prvaka Europe.

Svi pamte Budimirove klince

U sjećanju Hajdukovih navijača još je sjajna momčad Marijana Budimira, koja je prije nešto više od godinu dana dogurala do finala juniorske Lige prvaka. Tamo ih je moćni Alkmaar pregazio s 5:0, ali su Hajdukovi klinci odigrali nekoliko jako dobrih utakmica i pokazali su da neki od njih sigurno mogu igrati važnu ulogu u prvoj momčadi.

Ta priča osobito se rasplamsala pred kraj prošle sezone kad je Hajduk doživio krah i ispao iz utrke s Dinamom. Neki od tih igrača u međuvremenu su postali dio prve momčadi, a neki su se izgubili i klub ne zna što će s njima.

Iz momčadi koja je započela utakmicu s AZ Alkmaarom danas su u ozbiljnim kombinacijama za prvu momčad tek Rokas Pukštas, koji je tad već bio senior, te Borna Buljan. Pukštas je igrač kojeg se Hajduk nada ozbiljno unovčiti, a Buljan ima status drugoga golmana, s time da je prošle sezone odigrao zadnjih sedam utakmica u SHNL-u.

Vušković prodan, Jurić-Petrašilo prodan...

Luka Vušković prodan je Tottenhamu za rekordnih 13.8 milijuna eura. Spursima će se priključiti sljedeće godine kao 18-godišnjak, a dotad je na posudbi u belgijskom Westerlou. Njegov kolega stoper Mateo Jurić-Petrašilo prodan je Spartaku iz bugarske Varne za nepoznat iznos, a odigrao je tek jednu utakmicu za prvu momčad.

Treći stoper iz te momčadi Ante Kavelj bio je lani na posudbi, a Gattuso ga je poveo na pripreme, iako mu nije dao ni minute u četiri prijateljske utakmice. Na pripremama su bili i Niko Đolonga i Šimun Hrgović, a Hrgović je prošle sezone čak nešto i igrao i skupio devet nastupa.

No Gattuso ni njega nije previše koristio u pripremama i navodno na njega previše ne računa. Na njegovu poziciju lijevog beka vraća se Melnjak, a tu je još nekoliko igrača koji su ispred Hrgovića. Ugovor mu ističe sljedećeg ljeta i spominje se da bi mogao otići u Šibenik.

Možda i najveći hit Hajdukove juniorske momčadi bio je Jere Vrcić. On je najčešće kao lijevo krilo u osam nastupa u LP-u zabio pet golova uz dvije asistencije. Odličan je bio i u juniorskoj NL da bi na kraju sezone otišao u Široki Brijeg, gdje je ozlijedio menisk.

Neki su igrali na pripremama, neki nisu

Široki ga je zimus vratio Hajduku, a on se pred kraj sezone oporavio te je na dvojnoj registraciji u Solinu odigrao nekoliko utakmica. I njemu ističe ugovor sljedeće godine, a Gattuso ga uopće nije vodio na pripreme te se i njemu traži novi klub.

Na desnom krilu igrao je tad 17-godišnji Roko Brajković, koji je također bio na dvojnoj registraciji u Solinu i krajem sezone se ozlijedio. Gattuso ga je poveo u Sloveniju, odigrao je dvije utakmice i on ostaje u Hajduku.

Pukštas je, kao što smo rekli, standardni prvotimac, a na najboljem putu da to postane je Marko Capan. On je nakon posudbe prošle sezone također otputovao na pripreme, odigrao je sve utakmice u Sloveniji i on ostaje u momčadi.

Antunović bio u Monzi pa se vratio

Enigma je špica Mate Antunović. Za njega nije bilo mjesta u momčadi prošle sezone te je posuđen Monzi. Talijani su imali obvezu otkupa njegova ugovora ako odigra minutu za seniorsku momčad, ali se to nije dogodilo.

Antunović je imao uspona i padova u Monzinoj momčadi u Primaveri, za koju je zabio deset golova u 26 nastupa. No Talijani su ga vratili, a Gattuso ga je ubacio u bus za Sloveniju, gdje je igrao u tri od četiri utakmice. 

Njemu, kao i svim njegovim suigračima iz zlatne generacije, ugovor ističe sljedećeg ljeta. Hajduk od napadača ima Marka Livaju, kojega Gattuso vidi kao desetku, te Aleksandra Trajkovskog. Još jedan napadač će mu trebati i Antunoviću je, kao i ostalim klincima, zadnji trenutak da se nametnu...

Evo gdje igraju klinci iz finala LP-a:

Borna Buljan (19), golman, rezerva u prvoj momčadi Hajduka, sedam nastupa za prvu momčad

Niko Đolonga (20), desni bek, dvojna registracija Hajduk/Solin, jedan nastup za prvu momčad

Mateo Jurić-Petrašilo (19), stoper, prodan Spartaku iz Varne

Luka Vušković (17), stoper, prodan Tottenhamu za 13.8 milijuna eura, trenutačno na posudbi u Westerlou

Ante Kavelj (18), stoper, dvojna registracija Solin/Hajduk, 0 nastupa za prvu momčad

Šimun Hrgović (20), lijevi bek, dvojna registracija Hajduk/Solin, devet nastupa za prvu momčad

Roko Brajković (19), desno krilo, dvojna registracija Hajduk/Solin, tri nastupa za prvu momčad

Marko Capan (20), veznjak, pet nastupa za prvu momčad

Rokas Pukštas (19), veznjak, standardni prvotimac, 59 nastupa, 11 golova, četiri asistencije

Jere Vrcić (19), lijevo krilo, dvojna registracija Hajduk/Solin, jedan nastup za prvu momčad

Mate Antunović (20), napadač, vratio se s posudbe iz Monze, 0 nastupa za prvu momčad

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.