Goal: Luka Vušković je pogreška Football Managera u stvarnom životu

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

LUKA VUŠKOVIĆ (17) igra sjajno na posudbi u belgijskom Westerlou. Mladi hrvatski stoper i dalje je igrač Hajduka, no čim postane punoljetan, bit će igrač Tottenhama (24. veljače 2025.). Ove sezone Vušković u deset klupskih utakmica ima četiri gola i asistenciju u 855 odigranih minuta, a strijelac pobjedničkog gola bio je i u pobjedi hrvatske U-21 reprezentacije nad Grčkom (3:2), čime je momčad izbornika Ivice Olića osigurala doigravanje za Europsko prvenstvo.

Stvari se za Vuškovića odvijaju po planu, toliko da su u Tottenhamu oduševljeni njegovim razvojem, a svjetski sportski mediji posvećuju mu tekstove. Goal je tako objavio tekst pod naslovom "Luka Vušković: Čudovišni golgeterski stoper koji se rađa jednom u 100 godina na putu je za Tottenham". Opisuju ga kao preciznog i snažnog nogometaša koji "podiže valove na kontinentu", zbog čega ga je "nemoguće ignorirati". 

Goal podsjeća da je Luka Vušković rođen u Splitu u veljači 2007., u nogometnoj obitelji u kojoj je, među ostalim, brat Mario, trenutačno zbog dopinga suspendirani branič HSV-a.

Grafika: Sofascore

"Hajduk mu je želio omogućiti seniorski debi prije nego što je to zakonom dopušteno"

"Hajduk mu je želio omogućiti seniorski debi prije nego što je to zakonom dopušteno. Hrvatski propisi branili su Vuškoviću da nastupi u natjecateljskoj utakmici Hajduka dok ne navrši 16 godina. Klub mu je u međuvremenu tražio seniorske minute u prijateljskim utakmicama.

Također, bio je zaposlen rušenjem rekorda u Ligi prvaka mladih, gdje je postao najmlađi Hrvat koji je igrao i zabio u tom natjecanju. Hajduk i Vušković bili su oprezni do veljače 2023., kada je napokon dobio dopuštenje za profesionalni debi", piše Goal i podsjeća da je Vušković debitirao za prvu momčad Hajduka, koji je tad imao problema s ozljedama braniča, u teškom porazu od Dinama (4:0).

Vušković je tjedan dana kasnije postigao i prvijenac za Hajduk protiv Osijeka u SuperSport Hrvatskom kupu i postao najmlađi strijelac u povijesti splitskog kluba. Potom je dogovoren i rekordan, 11 milijuna vrijedan transfer u Tottenham.

"Vušković je pogreška Football Managera u stvarnom životu"

Goal piše da bi Vušković uskoro mogao dobiti poziv izbornika hrvatske A reprezentacije Zlatka Dalića. "Poziv za seniorsku Hrvatsku ne može biti daleko za Vuškovića, koji se u zadnjih mjesec dana probio u U-21 reprezentaciju", piše Goal.

Ističu Vuškovićevu visinu od 193 centimetra, činjenicu da bi, s obzirom na godine, trebao još narasti, a zatim i sposobnost postizanja pogodaka. "Sve su to pokazatelji da predstavlja problem na obje strane terena. Kvalitetno i brzo kretanje u kombinaciji s igrom glavom čine ga jedinstvenim. On je pogreška Football Managera u stvarnom životu.

Kao što je slučaj s većinom modernih središnjih braniča, Vuškoviću je ugodno kada drži loptu i ne boji se riskirati u obrambenoj trećini ni odigravati duga dodavanja kada je to potrebno. Time objedinjuje najbolje od tradicionalnih i suvremenih karakteristika braniča", opisuje Goal.

Goal piše što Vušković može poboljšati

Goal smatra da bi Vušković trebao biti glasniji na terenu, odnosno češće vokalno predvoditi momčad. "Tijekom nedavnih nastupa za U-21 reprezentaciju prozivan je zbog loše komunikacije sa suigračima u obrani i zbog reakcija na duge lopte.

Rečeno je da je to bio problem tijekom njegovih dana u Hajduku, gdje je igrao u ekipama koje su voljele imati loptu, ali su bile ranjive na kontranapade. Navijači Tottenhama i trener Ange Postecoglou to neće htjeti čuti. Međutim, s obzirom na godine i iskustvo koje prikuplja, očekuje se da će ispraviti te pogreške. Dugoročno to ne bi trebao biti problem", smatraju novinari Goala.

Usporedili su ga s braničem Tobyjem Alderweireldom (35), Belgijcem koji je nastupao za Ajax, Atletico Madrid, Southampton i Tottenham, u kojem je bio šest godina, dok je sada član Royal Antwerpa. Također, navode sličnosti s Joškom Gvardiolom i španjolskom legendom Gerardom Piqueom.

Goal o Vuškovićevoj budućnosti

"Vušković bi sezonu 2024./2025. mogao završiti u Westerlou s ludom statistikom i pohvalama ako se ne ozlijedi i nastavi ovim putem. Tada dolazi veliko pitanje hoće li biti spreman odmah utjecati na igru Tottenhama.

Iskorak iz belgijske lige u Premier ligu u kratkom roku nije nemoguć, a Spursi će možda trebati središnjeg braniča da uskoči ako Real Madrid i dalje bude zainteresiran za Cristiana Romera. Neće puno proći ni dok Hrvatska dovede Vuškovića u seniorsku reprezentaciju s jednim okom usmjerenim na Svjetsko prvenstvo 2026., dokad bi mogao biti etablirani igrač za veliki klub i zemlju", zaključuje Goal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.